Poznavalac-prilika
Reč monopol se odnosi na jednog kupca koi sam oderdjuje tržišnu cenu a ponuđači nemaju izbora drugog. Ali pod ovim tvrdnjama se smatra da su se više hladnjača udružile kao jedan i takodje formirali monopol. Recimo imali smo već suđenje čoveku koi je pre par godina tvrdio da postoi monopol u otkupu maline . On je spor sagubio sa obrazloženjem da u Srbiji ima preko 400 hladnjača te da udruživanje 13 njih ne podržava tezu monopola. Monopol nad malinom u jednom odredjenom području ( npr. Arilje) je zaista moguć i dešava se jer malina nije roba koju proizvodjači mogu terati npr. u Suboticu u tamo neku hladnjaču .
Za čoveka koi je pokrenuo priču Eko Voće se ne brini. On nema potrebe nikome da odgovara za svoje kvalifikacije. On je svoju sposobnost i snalažljivost pokazao na delu. Učešćem prošle godine na sajmu u Beogradu su pokazali svoju preduzimljivost i ostvarili dosta kontakata. Pionirski pokušaj u današnje vreme i na svaki način ga treba podržati.
Da on je proizvodjač takodje i koliko znam formirao je zadrugu sa ciljem zajedničkog nastupa na tržištu maline a ne otkupa.
Odlicno sada znamo svi sta je monopol, a kako je moguce napraviti monopol na trzistu Srbije kada postoje firme iz Austrije, Nemacke, Francuske, Belgije i da ne nabrajam dalje? Zar se sve ove firme ne bore za sebe ili mislite da sednu za jedan sto pa se dogovore? Naprosto teza da u otkupu voca postoji monopol nikako ne stoji, jer u Srbiji ima na stotine sto stranih sto domacih firmi koje se bave otkupom, preradom i izvozom voca. Stoga smatram da osnovna pretpostavka udruzenja i osnovna ideja vodilja na kojoj temelje svoje zahteve, ideje (prema drzavi i javnosti) nikako ne odgovara realnosti a samim tim i problemi se nece resiti. Sami ste napisali da je covek izgubio spor jer u Srbiji posluje dosta hladnjaca, sto je i logicno ali izgleda samo nekim udruzenjima i ljudima u njima to nije logicno.
Ja se ne brinem za coveka koji je pokrenuo EKO VOCE, ja se brinem za ljude koji ce tu da budu zadrugari, jer od toga sta predsednik radi u mnogome zavisi i uspeh same zadruge. Kazete da je bio na sajmu u Beogradu, a zele da izvoze voce, ima li to logike ili ste malo i vi sami ispali kontradiktorni? No dobro za pocetak nije ni to lose, necu samo da budem kritizer. A sto se tice sposobnosti tu mozemo da diskutujemo, na kakvom delu je pokazao svoju sposobnost, koliko je robe izvezao, koju je prosecnu cenu ostvario, kakve benefite imaju clanovi zadruge ili pod "sposobnost" podrazumevate neke druge stvari pa vas molim da ih navedete. Ja svoju malinu nikada ne bih dao nekome ko "nema potrebe nikome da odgovara za svoje kvalifikacije", jer sta to znaci, znaci li to da on ima i previse kvalifikacija pa ne zeli da se samopromovise ili mozda znaci da uopste nema kvalifikacije iz oblasti voca pa stoga nema sta ni da napise...??
Voleo bih da ljudi shvate jednom za svagda, da je jedno proizvesti nesto a da je sasvim drugo to prodati a nesto sasavim trece to izvesti. Mislim da je ovo udruzenje dobra stvar za proizvodjace, ali smatram da sam predsednik i ostali ljudi moraju da budu malo vise samokriticni i da za stvari u koje se ne razumeju angazuju strucna lica jer jedino tako mogu postici uspeh. Evidentno je da predsednik EKO-VOCA ima veliku volju i zelju da stvari pokrene, evidentna je i velika energija i pozrtvovanost, ali ipak mozda bi trebalo da razmisli o angazovanju savetnika ili nekog drugog strucnog lica po pitanju izvoza jer bez izvoza cela ova prica nema mnogo smisla. Naravno to sve mora i da se plati, ali to je investicija, investicija za buducnost ne sadasnjih zadrugara vec za buducnost njihovih pokolenja, jer se trzista i pozicije na njima osvajaju godinama.
- - - - - - - - - -
Kako su poceli sa radom sve mi ovo lici na jos jednu veliku igranku koju smo vec gledali ranijih godina samo sa novim igracima u glavnim i sporednim ulogama. Bez ljudi iz struke, bez ljudi koji zaista poznaju ovaj posao nema ni govora da oni mogu postici uspeh. Pre par dana sam se cuo sa prijateljem koji je bio u fabrici za proizvodnju koncentrata u Italiji, proizvode najbolji koncentrat na svetu a znate zasto? Nisu oni ni najbolji ni najpametniji, nisu cak nista ni bolji od nas, ali su generacijama ulagali u tehnologiju, znanje, standarde, nisu se libili da plate i najbolje strucnjake i zato sada proizvode koncentrat po najsavremenijoj tehnologiji i svakako se moze reci da oni postavljaju standard u celoj ovoj industriji.
A kod nas, ljudi se okupili ali ne smeju da priznaju koliko ne znaju a nisu voljni ni da plate to da nauce a hteli bi da rade veliki posao... To nema nigde, ni na zapadu ni na istoku, ni u jednoj zemlji na svetu. Ja im zelim da uspeju ali da bi uspeli moraju da postave skroz drugaciju filozofiju svoga rada:
-moraju da se svi okupe i da vide sa cime raspolazu, koliki je to kapital u robi ili novcu
-treba da zaposle makar dva strucna coveka, jednog agronoma i jednog menadzera, sa agronomom da unaprede proizvodnju a sa menadzerom da naprave strategiju rada, tj kako robu sto bolje prodati i kakvu strategiju primeniti u procesu prodaje. Nije isto kada se roba lageruje i ceka najbolja moguca cena i kad se roba mora posto poto prodavati jer trebaju novci, obzirom da je zadruga sastavljena od proizvodjaca i da je zadruga 2013 registrovana pretpostavljam da su jos uvek finansijski slabi, tako da se mora traziti balans izmedju sto brze prodaje i sto vece postignute cene
-gde sebe zadrugari vide za 5-10 godina i u kom pravcu zele sebe da razvijaju, da li zele da idu na finalni proizvod (sto zahteva velika ulaganja u marketing i razvoj) ili zele da se razvijaju u nekom drugom pravcu. Ovde je jako vazno videti kakve relacije zele da ostvare sa potencijalnim kupcima, da li su to dugorocni odnosi ili prodaja po principu ko da vise... Dugorocni odnos sa kupcem je svakako bolji i po pitanju nize cene jer kad zaskripi pravi kupac moze dati "vetar u ledja"
-saglasiti se koliko se novca ulaze u marketing, ovo bi trebalo da bude procentualno, jer cela ova prica bez marketinga nema nikakve svrhe, sve ovo sto oni rade neko mora da cuje i vidi, tek tada oni dobijaju priliku i snagu da pokazu koliko mogu vredno da rade. Ovde je najbolje angazovati nekoga strucnog, najbolje nekoga sa dugogodisnjim iskustvom koji poznaje sve kriticne tacke posla i koji zna nacin kako da se te kriticne tacke preduprede
Bez ovoga oni nemaju skoro nikakve sanse da uspeju a sa ovime njihove sanse rapidno rastu...
I da zakljucim, proizvodjaci bavite se proizvodnjom jer to najbolje znate da radite a za sve ostalo angazujte strucnjake koje cete sami placati i sami kontrolisati.