@ poznavalac
Te hladnjace nisu upropastili proizvodjaci,vec se upropastavaju medjusobno,a ima i onih koji su zapoceli biznis po sistemu " videla zaba da se konji potkivaju ..".Mnogo glupog,ali zato jako drskog i bezobraznog sveta je u ovoj "tranziciji" doslo do para preko stranaka,pa kako se stranke menjaju na vlasti tako i oni propadaju.
Prozvodjaci nisu propali,posto se za motiku ne otima niko,ali prete da ih upropaste oni koji se tesko sagnu cipelu da vezu,a sad podizu zasade na hektare ,zato sto su "izracunali".
Tacno je da su hladnjace same odgovorne za svoju sudbinu ali isto tako i proizvodjaci. Neko napisa, "Ali je neophodno shvatiti da mora da se pruzme i dodatni rizik ako zelimo da imamo veci deo prihoda", u potpunosti podrzavam ovakav nacin razmisljanja", bez dodatnog rizika od strane proizvodjaca nema ni dodatnih prihoda. Mnogi su zalutali u posao sa zamrznutim vocem, neki nisu vukli prave poslovne poteze, neki nisu imali srece, razloga za propast je milion a za uspeh postoji samo jedan, rad.
A vasu recenicu ne razumem, da li vi zelite da monopolozujete posao proizvodnje maline, sta smeta sto se mnogi ukljucuju u proizvodnju, ja ne vidim tu nista lose. Jednostavno, ima ljudi koji imaju kapital koji traze gde ce investirati, mnogi proizvodnju hrane vide kao dobitnu kombinaciju, ja ih u potpunosti razumem, jer sta drugo raditi u srbiji osim proizvodnje hrane u bilo kom obliku a jos kad moze da se izvozi i za to dobiju devize to je onda dobitna kombinacija. Nemojte misliti da ti ljudi ulaze u posao slucajno, znam par njih koji dizu po od 2 do 5-6 ha, radili su ozbiljne analize i ozbiljne kalkulacije to sto nekome smeta ili se oseca ugrozen to je neka druga prica. Smatram da ce sa podizanjem primarne proizvodnje doci u narednom periodu i do viseg stepena prerade same maline cime se moze znacajno povecati i nas devizni priliv.