Mali saveti zlata vrede

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Hocu, lepo mi kucas .Zao mi ga zato i dosadjujem ovde a onog sto mi ga je prodao cekam da sajmu u Kragujevcu :zli: :zli: :zli: :zli: :zli: :zli: :zli: :zli: :zli:
Izvinjenje svima zbog mog dosadjivanja i pored dobijenog odgovra .

Ako hoces mozes bez problema iglom lagano da ubodes i vidi sta izlazi.
A ako ga zakoljes prije otvori pa pogledaj.
Pozdrav.

u stadu imam jednu ovcu koja je u poslednje vreme pocela da kaslje, dok ostale jedu ona se izdvoji i da kazem bas "muski" cepa.... sta da radim? dojila je jagnje i zalucena je pre osam dana, cini mi je da je oslabila na kilazi malo vise od ostalih...

klozan,1 tableta ide na 20 kg,razmuti u mlaku vodu,zalij je na gladan stomak i neg gladuje naredna 4 sata,trebalo bi da bude ok,ako su paraziti u pitanju ne verujem da je zakacila upalu pluca
pitaj ovo u bolesti ovaca bolje ce ti reci strucniji od mene

Problem
Malopre mi je ovca ojagnjila trojke ali izgleda da jos nije pustila mleko.Koliko smem jagancima da dajem kravljeg mleka na cucli do ujutru dok ne doce veterinar da vidi sta je?

Боље ако имаш неку овцу у лактацији да измузеш и даш им. Јел могуће да нема нимало млека? Битно је да посисају колострум колко било. Каква су јагњад, јел су витална, дал се није прерано ојагњила па зато нема млека? Што се тиче количине млека све зависи колко су велики.

Nemam nijednu da se skoro ojagnjila ima one sto su se jagnjile pre 15 dana tako da ne mogu da iskoristim nijednu za kolostrum. Jaganci su vitalni non-stop traze da doje.Ta ovca mi se dosada non-stop bliznila i nije mi jasno zasto nema sada mleka posto njene jagance nisam prodavao ostavio sam za priplod, tako da nije mogla da upropasti vime.

Иде неких 20 до 25мл по килограму тежине на сваких два, три сата...за убудуће кад ти се ојагњи нека са доста колострума измузи па у замрзивач за сваку сигурност, а сад, шта ћеш, боље музи те друге овце него кравље млеко ипак је боље за њих. Јел овца има наливено виме али нема млека у сисама ако сам те добро разумео?

Bas tako, malopre sam bio opet da pogledam ima po nekoliko kapki mleka u sisama......mozda ce i odpustiti do jutra.U svakom slucaju davacu im mleka do jutra pa onda cu videti sta ce veterinar kazati.
Hvala na pomoci Velimire

Да ниси можда већ затекао ојагњену јагњад а она ако су већ тако живахна посисале овцу па су зато празне сисе?... нек је са срећом и надам се да ће све бити у реду, уздравље :ppozdrav:
п.с. коју расу држиш?
...
иначе, са избацивањем постељице почиње механизам за лучење млека.
Пази да не направиш грешку као ја, код једне овце сам која је мало млека имала покушао да изазовем веће лучење млека и већ први дан дао јој много концентрата па је добила пролив и вукла га данима.

Bio je jutros veterinar, problem je u tome sto ovca nije izbacila trecu posteljicu pa jos pred toga nema dovoljno mleka pa moram da ih dodatno dohranjujem na svaka dva-tri sata, dodajem im kravlje mleko, za sada su zivahni nadam se da ce ostati.
Rasa: Winterberg i Sjenicka mesano, idem na to da precem na Winterberg-a, mada sam prezadovoljan i sa Sjenickom

Hvala na dobrim zeljam :ppozdrav:

Moram da postavim nekoliko pitanja, nadam se da cu da dobijem odgovore. :cao:
1. Da li je problem ako je ispasa nekoliko kilometara (2 do 3) od stale? Da li je to previse svakodnevnog pesacenja za ovce?
2. Da li ovce mogu da se napasaju u sumi? Mislim na retku hrastovu i bagremovu sumu u kojoj ima trave.
3. Da li ovce mogu da jedu zir? Znam da ga svinje jedu, ali nisam siguran da li ovca moze da slomi ljusku...
4. Moze li nekako da se unisti mahovina na pasnjacima?
Unapred hvala! :ppozdrav:

1. mislim da to nije problem za ovce,jel one i ovako u jednom danu mnogo prepesace...
4.mozes da sprecis mahovinu tako sto ces pasnjake podrljati pre nego sto pocne da raste trava,a i ako se u nekom delu godine ti pasnjaci gose i ako imas grabulju sunece mozes je spustiti skroz do graja i tako izgrabe zemlju i skloni mahovinu... :bravo:

toliko od mene,a za ostala pitanja nzm tacne podatke da iznesem... pozdrav :cao:

zoran1984 je napisao(la):
Moram da postavim nekoliko pitanja, nadam se da cu da dobijem odgovore. :cao:
1. Da li je problem ako je ispasa nekoliko kilometara (2 do 3) od stale? Da li je to previse svakodnevnog pesacenja za ovce?
2. Da li ovce mogu da se napasaju u sumi? Mislim na retku hrastovu i bagremovu sumu u kojoj ima trave.
3. Da li ovce mogu da jedu zir? Znam da ga svinje jedu, ali nisam siguran da li ovca moze da slomi ljusku...
4. Moze li nekako da se unisti mahovina na pasnjacima?
Unapred hvala! :ppozdrav:
2. Слободно, проверава се сваки дан у пракси у Келебијској шуми, поред Суботице.
Свако добро

1.Ma slobodno ih teraj na ispasu nista im ne fali, jedan moj kolega ih tera dnevno po 7-8km na pasu i nikad im nista nije falilo, mada bi trebalo da nabavis pse za cuvanje ovaca, lakse bi ti bilo
2.Ako ima trave u sumi sto ih ne bi pustao.

Hvala na odgovorima! :ppozdrav:
Samo jos za ovaj zir da vidim. To pitam jer kad sam bio da posetim farmu od Darka iz Svrljiga ( nadimak Dare i slika lade nive, aktivan clan foruma) njegov otac mi rece da se ovce najesen nagoje od zira. E sad, da li sam ga ja dobro cuo i razumeo...

Domace rase ovaca su odlične za pašni sistem i dobri pešaci, pa mogu preći dosta km dnevno pri ispaši, dok mesnate rase ovaca to ne podnose /objašnjenje je duga priča/, one su za štalski uzgoj ili oko kuće.
I ovce i koze jedu žir bez problema, i to je odlično hranivo u jesen.

Hvala Vla, i namera mi je da pocnem sa pramenkama, posto sam pocetnik a one su nekako najmanje zahtevne.

Nazad
Vrh