Čugi
Zaslužan član
Domino i moje stado je bilo mešano i jesenas sam nabavio čitokrvnog Alpino jarca, rezultate ćemo videti uskoro, još mi se nisu počele jariti koze koju su bile sa njim.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
miladinovic je napisao(la):video sam da je neko spomenuo sepavost,sa tom odvratnom dosadnom bolescu borili smo se 7 godina na sve nacine,bazen,unutra stavljano sve zivo,ulje preradjeno,plavi kamen,desu i sl.mazali svim i svacim.bez obzira na sve od 30 komada uvek je hramalo oko 5 il 6.muke zive,kad je prekipelo a nismo hteli prodati sve ovce iz ljubavi i zato sto se to stado selektira vec 20 i vise godina,probali smo jednu mucnu ali pokazat ce se pravu stvar.napravljena je nova stala.sva zenska jagnjad su sisala bolesne majke 2 meseca i ona zdrava su odvojena u novu stalu.naravno papci orezivani redovno i bazen kupanje 2 puta dnevno za sve,tako 2 gog i zapatili smo 25 nasih lepotica a stare smo prodali,zadnjih 14 je dalo 30 jagnjadi kad su ih oterali cela porodica je plakala.bilo je pravo mucenje skoro 2 godine drzati 2 stada a da se ne sretnu i to gledati sve,svi su se trudili i nisu odustajali.sad nemamo problema i pazimo kuda idu i sta dovodimo u stado ,bazen i dalje radi naravno.godinu i vise nisu isle u stare pasnjake,bio je neki gadan soj sepavosti ima ih vise.ako neko ima problem a misli da noz nije jedino resenje evo ga.poliovinom su vakcinisane i majke i jagnjad i pre i sad da dodam i to.orezivanje papaka obavezno i higijena naravno.
Metković lave..... u Metkoviću se to desilo. Problem je sto je dugo vrimena zvao nadlezne a niko ni da trepne. Ovo je tema za koliko ste zadovoljni veterinarskim uslugamaslavonac je napisao(la):danas u vjestima kod nas -pojavila se Q-groznica kod koza![]()
- koze masovno pobace.
samo se nadje mrtvo jare,naši još neznaju dal će lijećit ili pobit koze.
čovjek u okolici Zadra ima stado od oko 80 koza-pa priča sam-mislio je da je ajde "normalno " da pobaci 5 do 7 koza ali do sad je našao 17 mrtvi jarića-pobacitih![]()
Nisan ja tebi ni napisa post...ja znan da ti znasspensi je napisao(la):U dalmatinskoj zagori je ima.
Na otocima nema normalno nema vlaznih terena.
Sta se tice zarazne sepavosti netreba mi citat nista, intervencija mi ne fali sta se toga tice.
Vidio sam da covik ima problema i dajem mu savjet.
Ako je u mogucnosti nabavit ljek na bazi tilmikozina nema frke. Problem je da li u nas postoji na trzistu.
Sta se tice Q-groznice u nas je konstantna vec desetljecima. Najveci problem je zdravlje ljudi. Ovce i koze i ne pokazuju simptome. Lako je pobit sve ovce i koze u uzgojima, ali triba platit ljudima, a Ministarstvo kaze uvik da nema para.
Prijatelju moze bit tako kako ti kazes ali ja znan ono sta san gleda na poljoprivrednoj emisiji a to je da covik sam sumnja na tu bolest i da je pozva vetrinare koji su ponavljam duzni po zakonu izac na teren cak i na samu sumnju u pojavu bolesti bez obzira bilo nje ili ne a oni to nisu ucinili. Inace dobro dosa na forum i reci radi li jos Teta Olga u Rogotinujegulja je napisao(la):pozdrav svima na forumu.dugo ga pratim i odlučio sam se uključiti tek sada iz razloga što vam želim prenijeti svoje mišljenje i spoznaje o pojavi Q groznice na kozama kod Metkovića.Naime prava istina je da traje borba za državno zemljište na kojem se te koze nalaze,također glavni uzročnik pojave Q groznice je trasa autoputa koji ide prema Dubrovniku i prolazi točno na tom mistu a radovi uskoro trebaju početi pa je najlakši način da otjeraju te ovčare i kozare da proglase pojavu bolesti na istima kako bi mogli iste pobiti i bez problema i prevelikih naknada ukloniti.To vam tvrdim iz razloga što odlično poznajem situaciju na terenu jer sam državni službenik i ujedno poljoprivrednik(za sada samo voćarstvo) i živim u okolici Metkovića,točnije Opuzenu.
A sta mislis da je to samo u nas? Zasto ne? covik je na izvoru informacijaspensi je napisao(la):Ja mu virujen Brundalo, a ti?
Znas i sam kako se u nas rjesavaju malo skakljiva pitanja.
U biti cilj je isti - Zaj... poljoprivrednika!
Na zalost lip crnjak.