Na malceru od 1.6m ima 20 cekica...
Moj mulcer je na primer 150cm radne sirine, a ima 9 nozeva, svaki je 20cm sirine (195mm zapravo), i ima 3 kaisa, a predvidjen je za snagu traktora do 50tak KS tako da se izgleda malo vece snage prenose preko kaiseva, a kaisevi nisu nesto veliki (17mm mislim da je kais sirine dok je remenica oko 14cm u precniku, ili 147mm, ne mogu da nadjem tacan broj).. remenica ima brzinu od oko 15m/s kad se sracuna broj obrtaja i precnik, tako da niije preterano...za SPB 1250 kais (takvu oznaku ima) pise da je preporuciva remenica precnika 14cm ili vise...Inace obe remenice su skoro iste velicine, tako da nema nekog ubrzanja na njima, ubrzanje od oko 1:4 je u reduktoru samo, remenice sluze samo za prenos s jednog na drugo vratilo i da apsorbuju vobracije...Postoji i rotor za ovaj mulcer sa 15 nozeva (manji nozevi, ali ih ima vise) tako da ne postoji bas pravilo koliko nozeva ide na koju sirinu...Moze da drobi grane do 70mm u precniku navodno (bez obzira na nozeve, dal ih ima 9 ili 15)...jedan cekic (veci od 195mm, ide 9 komada ukupno) kosta oko 3400 dinara, sad sam proverio, ali ako se svi delovi (sraf, navrtka i ostalo sta ide, ima 5-6 delova da se stavi novi cekic) onda to ispadne negde oko 5700din po cekicu...naravno, obicno se menja smao cekic, nije potrebno menjati ostale delove...
Evo jedan link za razne kalkulacije za kaiseve, pa ko voli, nek se igra malo...
https://f.nordiskemedier.dk/2puajaaljy8fso0a.pdf
Po ovom dokumentu ispada da je izmedju 7 i 8kW moguce da se prenese sa brzinom od 2000rpm, sa SPB kaisem od 17mm i sa remenicom od 14cm... Sa 15cm remenicom, pri istm uslovima, moze skoro 9kW...imate tabelu u linku na strani 26, pa mozete da vidite koliko koja kombinacija daje prenesene snage...Sa remenicom od 20cm moze da prenese preko 15kw na primer sa istim kaisom i istim brzinama rotacije sto deluje kao dosta snage...Ovo su verovatno nominalne snage, kontinualne, bez nedozvoljenog proklizavanja, ali sigurno moze u trenucima i pri preopterecenju, da prenese i vise od toga...