I ja bih bio zahvalan na slikama.
Što se tiče pitanja upućenog meni, odabrao sam onu težu varijantu. Ne kopiram nikoga, već od svega po malo šta mi se svidi. Najviše radim iz svoje glave ono što mi deluje dobro, a jednostavno za uraditi. Valjak nisam ni mislio da radim od pločevine savijane u krug, ne može to tako lepo da se savije. Imam već kući dobru cev debljine zida 10mm. U razgovoru sa rođakom, krajeve bi uradili kao neke čepove (valjak od punog materijala čiji je spoljašnji fi jednak unutrašnjem prečniku cevi) koje bi malo ubacili u cev i zavarili, zatim na strugu izvadili osovinicu koja bi išla u ležaj kako bi dobili da valjak bude u centru. Dalje nosači čekića i balansiranje su njegova briga. Koje čekiće preporučujete za grane koje su maks 2-3cm? Uglavnom će raditi travu izmedju redova i granje posle rezidbe, ništa teško.
Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
Deluje mi kao OK ideja da iskoristis cev i da na nju stavis osovine sa strane...Samo pazi koji je materijal ta cev, da ne bude neki "krt" pa da od udara i vibracija popusti var ili nesto, znaci nemoj cev od "gus"-a ili kako se zove materijal od kog se prave cevi za kanalizaciju na primer, on je krt... Idelano bi bilo da bude celicna cev ako mozes da nadjes..Mgla bi da posluzi cev od cilindra za hidrauliku (zapravo od materijala od kog se prave) mislim da je dovoljno dobar materijal, i da je liven relativno precizno da ne moras puno da balansiras...
Po meni ti treba izmedju 15 i 20cm spoljasnji precnik cevi da bude okvirno, najbolje je da vidis na nekom mulceru i da prekopiras sto mozes vise, ima tu mnogo sitnih detalja...
Ako ces za travu i sitno granje (3-4cm recimo) to moze bilo koji od fabrickih mulcera da radi, pa nadji nozeve koji su ti najjeftiniji, mozda bi cak i mogli i oni od manje od 600g, opet uzmi neki malcer za primer i prekopiraj... Ako koristis manje nozeve, onda da znas da ti treba vise komada.. Moj je recimo 150cm, i ima 10 ili 12 nozeva cini mi se, svaki je po 20tak cm sirok, i poteski su (oko 2kg jedan cini mi se)... Moraju da se preklapaju nozevi, makar 1cm, a jos bolje i malcice vise, da bi lepo kosili travu, cim se pojedu i ne preklapaju se dovooljno, ostavlja travu pa i grane losije drobi, i moraju novi nozevi da se stave... Ja sma u Mikronu trazio za zamenu nozeve, da znam cenu kad budem menjao, i komplet sta ide uz to (prakticno svi delovi ukljucujuci i srafove) i to je kostalo jedno 40tak evra po nozu, manje vise, znaci oko 400 evra komplet sa svim delovima...Evo ti jedan link holnadski, koji ima delove za moj, i imas okvirne cene svakog dela, pa ako oces po nekom drugom da radis, mozes da vdis koliko su za njega delovi...
https://www.techniekwebshop.nl/landbouw/grasland-voedertechniek/zoeken/perfect/klepelmaaier/kl-150/
Ja bi recimo gledao i kopirao Bertti, onda mozes Seppi takodje, mozes i ovaj holandski sto ja imam, "Perfect" je marka, i oni mi deluju da su lepo gradjeni, ali moraces da kopiras sa nekog, mnogo je tu detalja da ih sam sve resavas, bez necije ideje...
Za lagere isto vidi sa nekog mulcera koji idu za tu velicinu, oni su ti bas bitni posto treba da izdrze ogromno opterecenje... posto sigurno nema sanse da to sve nacentriras idealno, nadji samorotirajuce lagere (oni mogu 2-3 stepena da budu van ose, da ne bude osovina pod 90 stepeni uz telo lagera, to ti je dovoljno)... Verovatno ti treba sa dva reda kuglica, ili sa valjcima zbog sila, ne verujem da ce izdrzati obican sa jednim redom..
Za diferencijal i prenos do remenice sa strane, ne znam sta bi ti reko, to ces morati da kupis od nekog polovnog, posto tu idu posebni lageri (aksijalni lager cini mi se da se zove ,to je onaj ko na prednjem tocku traktora na primer, koji ima u sebi ne valjcice, nego je konusan, kao kupa) pa izdrzava i radijalna i aksijalna opterecenja.. Sam lager ko lager nije problem, ali je problem da se to upasuje posto u samom diferencijalu imas po jedan takav, aksijalni lezaj i pored njega jedna obican, da bi osovina stajala i imala oslonac u dve tacke, posto na drugom kraju takoreci visi... I na drugom kraju do remenice ti treba jos jedan aksijalni, sve to mora da bude naravno idealno precizno uradjeno, posto ti lageri ne trpe upredanje osovine...Mislim da je to bolje naci sa nekog starog, nego praviti sve od nule... Imas ljude u mom kraju koji to mogu da naprave ako bas oces, ako ti bas bude trebalo probacu da ti nadjem kontakt, javi mi za to...
Za 180cm radne sirine ti treba remenica za minimum 3, a jos bolje sa 4 kaisa... i treba ti za zatezanje onaj tockic, posto ces videti kako se to pravi kad pogledas neki mulcer kako je to na njemu uradjeno (slicno ko i zatezanje remenice na bilo cemu drugom to izgleda, samo je masivno, posto imas 3-4 remenice, i treba dosta da izdrzi...
Pozadi ti treba vajak pod obavezno, minimum 10cm precnika, i na njemu osovine sa strane i lageri.. Taj valjak , sa legerima mora da moze da se pomera gore dole, da bi mogo da menjas visinu reza...On ti sluzi da noci celi tarup (napred se vesa na traktrske poluge, a pozadi na taj valjak, i tako radi, uvek odrzva slicnu visinu iznad zemlje.. ako je zemlja neravna, to malo zna da zeza i da nozevi kace zemlju ( i onda moze da pukne kais), ali jedino resenje je da ne radis po neravnom, ili da dignes u visinu sve, ali onda dosta ostavlja iza sebe, pogotovu ako su sitnije grane...
Javi mi se na privanu poruku, poslacu ti posto imam od mog mulcera neko uputstvo za upotrebu i izometrijske slike sa spiskom delova, pa ce mozda da ti pomogne da vidis koji ti delovi trebaju, i kako i gde da ih napravis ili kupis...Na engleskom je, ali mislim da ima i nemacki, holanski i mozda i jos neki jezik, ali ima i slike, to ti je najbitnije, sa spiskom delova, pa mozes da vidis koji su oni deo i gde stavljali (na primer, imas tacno koji su lager stavljali gde, odes na itenrnet, ukucas taj lager, i vidis mu specifikacije, i onda trazis nesto slicno)...
- - - - - - - - - -
Slike imam u tel.samo da vidim kako da ih nabacim ovde,ja sam moj tarup pravio iskljucivo za kukuruzovinu,ne za grane i to radi fenomenalno,takozvani helikopter je sala za napraviti ali kad sam video da on samo kosi stabljike kukuruza i cele ostaju na zemlji,mozda neki mali procenat je da kazem samleven ispao je odmah iz kombonacije.Sa ovim sam se prilicno namucio ali se na kraju isplatilo.Kada su komsije kod mene videle kako radi...ja neznam ni sam koliko sam usluzno odradio ove godine,da sam jedva stigao kabinu da namestim na traktor koju sam takodje sam pravio kako meni odgovara jar mi fergusonova bila mala.A da traktor univerzal 445.
Darko, kolko ja znam, za kukuruzovinu ide malcer sa tzv Y nozevima, koji izgledaju ko moticice za malu frezu (Goldoni ili IMT, te su velicine u principu) i to je mngo slabija konstrukcija, pa ju je lakse napraviti posto su opterecenja mnogo manja, nije isto kad imas noz od 200-300g koji treba da lomi kukuruzovinu, i kad imas noz od 2kg koji treba da lomi grane od 4-5 pa i vise centimetara i konstrukcija cela to treba da izdrzi godinama...
Evo slika jednog takvog, kolko sma ja video, oni kostaju par stotina evra polovni (ispod hiljadu su sigurno i cini mi se nisu mnogo skupi), mozda i gresim naravno...
a evo kako izgledaju njegovi nozevi na primer (na slici dole)
A evo i slike kako izgleda Y noz i kao izgleda pravi cekic-noz za malcere koji drobe grane..Ovo je samo primer koji sma nasao naravno, cisto radi poredjenja..
Evo i jedne slike kako izgleda rotor sa nozevima, ovo je model sa manjim nozevima, 3-4cm grane moze da drobi, ali sluzio bi za vecinu zasada za grane i za travu..
Evo i kao primer, od one geo marke koju sma pominjao u prethodnom postu, razlicite velicine nozeva, od slabijih za travu, do jacih koji mogu i grane da drobe, opet cisto radi poredjenja...
Inace, da bi postavio slike, moras da ih "upload"-ujes na imageshack ili neki slicni servis, pa onda da postavis link ovde, ne mozes direktno sliku d stavljas, tako funkcionise sajt...Ako imas problem, javi se pa vu da ti pomognem...
Ako uspes, naravno posalji slike da Simke vidi tvoj, sigurno ce da mu pomogne naravno, pogotovu ideje za diferencijal i sam prenos...