Lucerka

Juce pripremljeno i posejana parcela od 5kj, semena potroseno 60kg. sad bi trebalo da padne jedno 10l kise i bice super :)

Pošto nije bilo kiše odrađeno i valjanje.
2mq6xih.jpg

Jesi na onu slatinu sejao?
Da da, posle par godina pokusaja napokon seme u zemlji :) i kisica je pala kao narucena, jeste da je moglo i malo vise od ove 4l.
Ovako, isla je tanjiraca (morala je iz vise razloga) pa kembridz, pa drljaca sa rotorima, pa jos jednom valjak posle setve. nije idealno, al nije moglo bolje, u svakom slucaju zadovoljan.
Gorane u to ime moracu na jagnjetinu da vodim :ppozdrav:

planiram sad za vikend da sejem lucerku 1 jutro. narucio sam seme 20kg.sutra treba da stigne.posto njiva nije orana,prosle godine je bila psenica. u subotu ce da se ore,seje,drlja i povalja. sad me zanima koliko gjubre da bacam? planiram 200-250kg. npk 15-15-15. pred orenje.dali je dovoljno seme i gjubre? hvala

Za jedno jutro djubriva dovoljno ,a semena previse.
Za 1 ha je dovoljno 18-20kg semena ,a za jutro 11-12 kg.

Eto,posejah juce lucerku ali istorija se ponavlja.Ni kapi kise nije palo i nema ni u najavi.Dva dana duva jak vetar i izvlaci vlagu iz zemlje a u najavi je 25 stepeni.Znaci opet ce biti neujednaceno nicanje i opet problemi.Sejao sam sa 35kg/ha.Valjda ce nesto i da nikne i prezivi.Vise ne mogu da shvatim ovo vreme i ovu epsku susu kod mene.

Eto,posejah juce lucerku ali istorija se ponavlja.Ni kapi kise nije palo i nema ni u najavi.Dva dana duva jak vetar i izvlaci vlagu iz zemlje a u najavi je 25 stepeni.Znaci opet ce biti neujednaceno nicanje i opet problemi.Sejao sam sa 35kg/ha.Valjda ce nesto i da nikne i prezivi.Vise ne mogu da shvatim ovo vreme i ovu epsku susu kod mene.

Vojkane jel si iz straha da nece nici posejao tu kolicinu semene na 1Ha?Moze da se desi da bude kontraproduktivno ako nikne svo seme,bice gusta i jos teze ce podneti susu ako se nastavi ovakvo vreme sa slabim padavinama.Mi smo jedne godine sejali dosta gusto lucerku iz istih razloga,posle 10-ak dana pala je neka sitna kisica i sva je nikla,medjutim posle toga nije bilo kise mozda celih mesec dana,nisam mogao da verujem da se vise od pola luceke osusilo,na drugoj parceli(njiva do moje) gde sam isti dan sejao i komsiji samo 10-ak kg semena manje,njegova lucerka je znatno bolje podnela susu.Gusta setva moze biti mac sa 2 ostrice.Ako si je povaljao nicice sigurno dosta ujednaceno ma koliko suvo bilo.

Nemam valjak,na zalost.Gusto je sejana iz straha,tacno.Sigurno nece nici sve,vetar je jako isusio zemlju posle drljanja.Kise nema na vidiku.Jedne godine je klijala i mesec dana nije bilo kise u prolece.Kad sam pregledao povrsinu samo je trecina prezivela,ostalo se isusilo u klici.Nekako nemamo ni malo srece sa padavinama.

Nemam valjak,na zalost.Gusto je sejana iz straha,tacno.Sigurno nece nici sve,vetar je jako isusio zemlju posle drljanja.Kise nema na vidiku.Jedne godine je klijala i mesec dana nije bilo kise u prolece.Kad sam pregledao povrsinu samo je trecina prezivela,ostalo se isusilo u klici.Nekako nemamo ni malo srece sa padavinama.

Razumem te savrseno, imao sam slicnih problema sa nicanjem kad se desi da je susno prolece.Inace svake godine imam po neku parcelu gde sejem lucerku pa odatle i vucem razna iskustva.Valjak zaista mnogo znaci,probaj da se snadjes ako neko ima valjak u blizini tebe,povaljaj nije kasno jer i mala kisica ako padne,zemlja je usvoji a kad je seme zbijeno u zemlju mnogo vece sanse ima da proklija,ujedno i zemlja teze ispusta vlagu nego kad je rastresita.Nije tema al ajde,(navodim kao primer)jesenas nisam povaljao jednu parcelu gde sam posejao psenicu i samo mi je tu niklo neujednaceno i sad je jos uvek sarolika.

Nazad
Vrh