Lucerka

Sme.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Jesi li siguran?
5ff555d2e8df0197dfb337fb0c6b6579.jpg

@Matić U kojoj ti fazi ta lucerka što semeni? Ako je završila cvetanje, nemas brige što ce da krene prorast i onako ćeš od prilike za dve nedelje da ides desikaciju tako da ce i prorast da splasne. Kod mene će biti malo teza priča jer sam prošlje nedelje radio drugi tretman nurelom a cvetanje je na 70% a desikacija nece do kraja jula a do tada ima da proraste straota!

Završila je cvetanje, učaurena je 90% koliko sam video pre par dana.Prvi otkos je skinut polovinom aprila tako da seme stiže dosta ranije nego što je uobičajeno.
Imao sam jedne godine povaljanu, nije bilo ništa naročito semena a ispao sam iz štosa jer nisam radio seme već nekoliko godina pa bolje da pitam stručnije od sebe.

Јел је имаш пуно по њиви? Ако је на огумке ручну косу покосиш у џак и изнесеш што даље од њиве.

Јел је имаш пуно по њиви? Ако је на огумке ручну косу покосиш у џак и изнесеш што даље од њиве.
Нажалост превише на великој површини,скоро 3 хектара. Годинама никаквих проблема,сада је има катастрофа. да ли је са семеном дошла ил како већ али мора да се третира цела површина.

Са семеном ако је цела површина. Пробај негде наћи пивот, био је из Украјине једно време на црном тржишту.

Putine,koje je boje vilina kosa?
Ako je narandžasta i retka onda se ne sekiraj..
Ako je svetlo zelena i gusta ko četka onda jbg...

Jel rano sada da se razbaca stajnjak i zaore za lucerku (planirana setva početak septembra) i istanjira? Moze li kasnije da se prska totalom ako krenu trave ili da ostavim trave da suzbijam u lucerištu (njiva je 99% čista, trenutno strnjika)?

Jel rano sada da se razbaca stajnjak i zaore za lucerku (planirana setva početak septembra) i istanjira? Moze li kasnije da se prska totalom ako krenu trave ili da ostavim trave da suzbijam u lucerištu (njiva je 99% čista, trenutno strnjika)?
Bolje prskati totalom kad krene, nego posle prskati mladu lucerku. Bar je moje iskustvo takvo.

Putine,koje je boje vilina kosa?
Ako je narandžasta i retka onda se ne sekiraj..
Ako je svetlo zelena i gusta ko četka onda jbg...
Ja sam pre par godina u mladoj lucerki imao na 90% povrsine bele viline kose, lucerka naraste 10-ak cm i pocne da zuti, ja je pokosim i tako jos jednom i nikad vise viline kose, bila lucerka top sad je u 8-oj godini i najverovatnije ce ostati i u sledecoj. Ove godine nakon prvog otkosa u mladoj mi se pojavi vilina kosa ja je poprskam kerbom, negde je malo zastala, a negde je nije ni pipnulo. Lucerka sejana u vise parcela, seme kupljeno na istom mestu i samo na jednoj parceli je ima.

Završila je cvetanje, učaurena je 90% koliko sam video pre par dana.Prvi otkos je skinut polovinom aprila tako da seme stiže dosta ranije nego što je uobičajeno.
Imao sam jedne godine povaljanu, nije bilo ništa naročito semena a ispao sam iz štosa jer nisam radio seme već nekoliko godina pa bolje da pitam stručnije od sebe.
Idem drugaru jednu takvu da vršem u subotu 20kj, košena polovinom aprila, nije po mom ukusu za košenje jer ni 10% zrelih nema, al navali čovek da je kosi i Bog. Dao sam mu za desikaciju Sirius 150 malo sporije deluje ali bolje dozreva zelene mahune, Reglon je pretuče na brzaka!
Što se tiče povaljenosti, ako je povalja pre cvetanja ili nakon kada se učaurila nema nikakve brige što je povaljana, ali kada je u punom cvetu formiran cvet i tada je utabači tad ne baci seme ili jako malo.

Где набављате десиканте за вилину косицу,данас био у пар апотека,нико нема ,као повучено из продаје све.
Povučeno je već 2-3 godine, samo otkupljivači semena ga nabavljaju bez problema.
Za vilinu kosicu ja radim prevenciju a za gašenje požara ima jos jedan dodatak. Ti desikacijom njoj ubijas domacina a nju ne! Ako nije semenska proizvodnja naj bolje je prekositi, vise se nece pojavljivati- ove godine 😉

Poslednja izmena:
Imao sam jednu oazu baš prave viline kosice (tanka i bleda).Pokušao sam sa desikantima iz više puta ali opet se javi sledeće godine .Nije se širila ali ta oaza je bila tu godinama. Na toj njivi je bila lucerka pre petnaestak godina.
Uzorao sam je kada se pojavila vilina kosica.Na toj njivi nisam sejao lucerku7-8 godina .
Posle zasnivanja opet se pojavila u drugoj godini ,na istom mestu.
Izgleda da može da se kontroliše ali se jako teško iskoreni.
Tip viline kosice ,debela i žuto-crvena ,nije opasna.

Nazad
Vrh