Lucerka

Silaza i miks prikolica,bez toga moderno stocarstvo nemoze,nije isplativo

Ove godine sam ostao bez silaze i deteline pocetkom aprila.Mikser me je spasao da nekupujem detelinu a da odrzim proizvodnju do senaze razi i prve deteline
Krave su smanjile mleko ali su se posle mesec dana vratile
Miksao sam im sojinu slamu,kukuruzovinu i zitnu slamu,normalno dodavao sam koncentrat
Dok nije izmiksano nisu htele da pipnu takav obraok .Izmiksano su jele lepo

Послато са motorola one помоћу Тапатока

Tu nema price,silaza je no1 hranivo za prezivare.Ja sam do sada radio silazu za 6-7 meseci,prosle godine sam spremio da imam do nove silaze ove godine.Sta da vam pricam kada 200 ovaca pojede 8 bala deteline/sena dnevno a debele su kao panjevi.

Mi smo danas doneli nasu,malo je zelenkasta ali dobra je sobzirom da je kisla nekoliko puta. Sa nekih 2,5 jutra je bilo 42 okrugle bale...sada koliko je to kockastih pojma nemam...

Ludo je vreme. Pre je bila logika bolje da sacekam pa da izgubim peto kosenje gde bude 50 bala po kj nego prva da mi propadne gde bude i 200 po kj.

Obično je ovakav scenario bio standard samo što se zaboravilo jer je bilo dosta suvih proleća prethodnih godina.Kada sam bio klinac prvi otkos se obično skidao oko Sv.Jovana 21 maja za našu seosku slavu.

Dok je cale radio lucerka je bila pokosena od 01 maja do Djurdjevdana da gori zemlja! Da radim senazu bilo bi mi zao da jos nije pokosen, ovako za semensku u neku ruku i odgovara ova situacija i ako se otegne ovo nevreme nista ne moze skoditi.

Nazad
Vrh