Lucerka

Jel kasno lucerku ovih dana prskati sa senkorom ili da li predlazete neki drugi tretman? Nikada nisam radio tretman zasnovane lucerke a ove godine bih da probam.

Danas gledam lucerku i baš je lepo krenula.To naravno nije dobro jer će je mraz zakačiti i taman dok se ne oporavi kasniće se sa košenjem prvog otkosa.

Kod mene je u "rano proleće", tj. baš u ovo doba, obavezna operacija drljanje lucerišta (kad ga imam), pa sam tako i ove...
Konjem ako je manja parcela (i imam dobre volje) ili traktorom i lakom drljačom, ali je ne spustim do kraja, već onako, ovlaš pređem jedan prohod...
Lepo se poravna, zatrpaju se rupe od mišova i rasture krtičnjaci...
Baš sam prošle nedelje ovo odradio...
Danas gledim, baš se lepo zazelenelo,ali, što kaže Matić, malo (malo više) poranilo...

Ja sam takođe planirao drljanje lucerišta ali dok su se složile sve kockice ona krenula pa ne bi da je čačkam,pogotovo mladu posejanu jesenas.

Po meni je jos rano,ja necu jos.Prosao sam jednom drljacom da malo poravnim oranje..

Poslato iz ravnoga Banata

I rano je i nije rano.Može tamo oko 15-og,20-og Marta ako uslovi dozvole.Mraz do -7 joj ništa ne može a teško da će udariti neki takav.Uglavnom prolećnu setvu obavljam u tom vremenskom periodu a sada sam se prebacio na jesenju setvu jer se takva kosi redovno u 4-5 otkosa dok prolećna ne.

Imam posijat pola hektra lucerke al to tek pocetkom aprila...nego...crvena djetelina je ovo prolece krenula nenormalno..vec prekrila zemlju a zeleni se medu ostalim parcelama da je ljepota za vidjet...bil ju kakav mraz sprzio..koliko bi uspjela izdrzat

Šokiraće je mraz to je sigurno a u kolikoj meri će biti oštećenje videćeš.Meni se takođe ne sviđa što je lucerka krenula i što će je mraz ošinuti i usporiti.

Znaci kockamo se..znamo i mi maticu da jebolja jesenja setva,al se uvek s proleca nadje neka basta koja i nije ni zasta drugo neg za detelinu..ne znam hocu li imati semena dovoljno ane mogu da se setim gde ima da se kupi..:))

Nazad
Vrh