Lucerka

Probaj..Pazi kad kupujes seme uglavnom je u semenu dobijes.

Poslato iz ravnoga Banata

Tacno je da je azotofiksator i zato joj ne treba azota, ali zato nije lose da se razbaca neko NPK pogotovo ako nije uneseno pre setve u vecim kolicinama. Ja prektikijem da starijim detelinama u prolece razbacam po bar 100kg 3*15 po jutru iako sam pre setve razbaco 300 kg 3*15. Vreme bacanja je otprilike kada pocne da se budi tad razbacam i podrljam.

Prije sam bacao NPK , a vec duze vrijeme bacam PK , vecinom 20-30 , jeftinije je od 3x15 NPK ako racunas aktivnu materiju ,barem ovo sto ja koristim.

Nzm nikad je nisam imao,drug je imao i na kraju je izorao i posejao na drugoj parcei

Tesko ces to da iskorenis

Ja dok sam prskao PULSAR 40 mlada lucerista u osnivanju nikad nisam imao pojavu lucerkine viline kose , prosle godine sam na dvije parcele primjetio po 1m kvadratnih i na tim parcelama nije nikad koristen pulsar , pokusacu prvo na proljece da vidim da li pulsar ima neki efekat na nju ili je to bila samo slucajnost , vilina kosa je parazit i dobija hranu od domacina.

Pod lucerkom imam pola hektra i na prolece cu sijat jos pola (ista je njiva),Pod crvenom kad sve skupim oko 1.5 hektar i ljuljom pola hektra.Ostalo kosim tude livade.
Posteno da kazem da ne pomisljam ic nakopavat te krugove...nit mogu stic,nit mi se da...pospricat da al kopat....

Ima 20 30 vrsta viline kose,sta ja znam..neke se pojave u prolece i posle prve kosnje nestane,a pasirao sam i tu zajebanu,prskaosa svim i svacim, stric mi donosio sa ns instituta i dzaba..samo plug..pa sad na koju vrstu naletis..

Osim na strnjistu meni odgovara i na suncokretistu jel ne gubim godinu, skinem suncokret, potanjiram, izvucem stajnjak, zaorem i setva u augustu.

- - - - - - - - - -

Jel neko prkao detelinu ovih dana?
Ako si mislio na kontaktni herbicid (butoxone, piano, pasat) moras cekati da krene vegetacija, a mlada lucerka u zasnivanju treba da dostigne visinu 10-20cm.

Kod prskanja kontaktnim herbicidima situacija je ista kao kod soje.Prskaš korov i ne gledaš lucerku jer se lako desi da je prskano džabe ako korov preraste.

Nazad
Vrh