Lucerka

moj sogor oprskao detelinu sa totalom imao ceo komad viline kosice, kupio seme negde na vasaru i bil u semenu sto je jos gore on je to posejao pored proslogodisnje da prosiri povrsinu. i sad je probao da oprska totalom i kad je pocelo da vene i da se susi sve pokosio do zemlje i pokupio i eno detelina opet krenula cista i sad ce izgleda izvuci jednu kosnju do kraja. ne preporucujem ali cisto ako nekog zanima moze da proba mozda je njemu slucajno uspelo ali izvuklo se..

Pokosio danas nesto jace od hektar cetvrtog otkosa, prilicno tankog, obzirom kakva je godina. Odustao od dalje kosnje, nije jos precedilo kako treba + javljaju za nestabilno za ponedeljak, a lucerki i ovako sada treba vise vremena da se osusi, kraci dani + hladnije noci + jace rose.
t9inw8.jpg

Posejao sam lucerku u prolece ove godine,ali je lose nikla.Mislim da nije valjalo seme,jer nisam jedini koji je imao taj problem.Posto je tu bilo i razne druge trave,pokosio sam to,izneo sve iz njive i poprskao totalom pre dvadesetak dana.Sad bih tu opet da posejem lucerku,pa imam dva pitanja:

1)Mislio sam da ne orem,nego da tanjiram (vucnom tanjiracom) i posle da podrljam.Tako cu sigurno bolje usitniti,nego ako budem orao,pa me zanima sta mislite da li je greska ako ne orem?

2)Posto trenutno nema najave za kisu narednih desetak dana,da li sejati (npr ove nedelje) ili cekati pa pred kisu sejati?

Kosio i ja danas...nije lucerka,al je crvena a izrasla oko 60 centi....Jedan hektar ,3 sata kosnje....Pola sam moro na zalaze...Pod lancima,a niz nagib gura fergu koda idem trecom....

Prodata je,tj nije još komletno isplaćena ali plaćaju polako_Oni se ponašaju kao Mokrinčani, kada su sekli rep kučetu.Seku po malko da ga manje boli.Mokrinčani ,ne znam da li je ovo istina ali tako se priča :ppozdrav:

Pokvari ce sigurno. Proklija ce :osmeh:
Nasa je nikla, ali je kisa bila - za lucerku - bas, bas potrebna. Na putu 'ste'ri prsta prasine...

Dobio sam rezultate dorade lucerke.Iz kombajna je izašla sa 84% čistoće.Po jutru ima 470 kg plativog semena.

Mogu dobiti 40kg sjemena C1, razmisljam posijati da skidam za sjeme, kolega ima blindu bubnja za moj kombajn i sito 3mm, jer kod nas ide kologram za 4,5-6€, dok u trgovini je oko 8,5-9€

Nekako mislim da je isplativa proizvodnja

Juče posejana lucerka za seme.Trebala je biti C1 a koliko vidim na deklaraciji dobio sam C2.Sorta je OS 66 a setvena norma 9.5 kg/k.j.Posejana,povaljana i sada pada kiša.

Maticu nis to ne valja,sad ce nici brzo.Moja je posejana 5.9 a 9.9 pocela da nice.Ako ces da sejes jos dacu ti broj od koga sam ja uzeo seme

Nazad
Vrh