Lovačka tema

Da li je netko topio mast od jazavca da kaze kako se to radi?

Možda neko zna gdje da nabavim zaštitnu gumu na okularu dvogleda?
Prvo počne da bude ljepljiva, meka na dodir pa počne pucati.
Imam dva dvogleda. Onaj vojni artiljerijski 7x40. Na njemu su djeca testirala jačinu prstiju pa je malo očerupan.
Jedan zeiss 8x30 B MC. Lagan sa dobrim optičkim osobinama ali počinje da mi smeta ta ljeplivost na okularu.
Star je oko 35 god.

Možda neko zna gdje da nabavim zaštitnu gumu na okularu dvogleda?
Prvo počne da bude ljepljiva, meka na dodir pa počne pucati.
Imam dva dvogleda. Onaj vojni artiljerijski 7x40. Na njemu su djeca testirala jačinu prstiju pa je malo očerupan.
Jedan zeiss 8x30 B MC. Lagan sa dobrim optičkim osobinama ali počinje da mi smeta ta ljeplivost na okularu.
Star je oko 35 god.
Mozda ovako nesto?

To je to. Ovdje su kompletni okulari, sa lećom, a ja tražim samo gumu što i nije toliko bitno.
Pošto je to stara zaliha kupiti na daljinu a ne pogledati je malo nesigurno ali za te pare nije problem.
Više bi volio naći gume za onaj zeiss jer je često u upotrebi.
Važno je da ima. Pogledaću sa rodbinom iz Srbije da donesu.

Па нема запуштених салаша ,(нема их никако) покрчени зелени појас, долине које су некад биле ливаде преоране...

Зелени појас је оно што можеш видети на снимцима из украјине. Дрворед широк 5-20 метара, негде и шире. На сваких неколико километара. То се још овде одржало у неколико атара.
Па све што сте набројали у последњих 10-так година се обрнуло. Војводина шуме пише пријаве ако неко исече оборено стабло, како каже ингењер то је еко систем од виталног значаја за инсекте и животиње које ће се туда мотати. Са друге стране не виде када исеку неколико хиљада стабала и оставе хаос за собом.

Фазани нису аутохтона врста на овим просторима. Вештачки се убацују од стране ловаца сваке године. Нису ту проблем ни те грабљивице, које су пре имали разне друге изворе хране плус много већи број препелица и јаребица (којих сада нема и забрањене су за лов) колики је проблем интезивина пољопривреда са коришћењем најблаже је речено прекомерним бојним отровима! Отрови су то што уништава сав живи свет! Као за инат, још нам се и шакал накачио на леђа :(
Канали су увек морали да буду чисти јер ако нису, долази до гибљења њихове намене а онда се изнанаде када се деси поплава. Птице се и не леже у каналима већ лисице и јазавци углавном.
Некада су биле обавезне и ремизе да се остављају. Сада су исто обавезне али од тога скоро па нема ништа. Заштитни појасеви поред путева углавном су била заштита од сметова, не због дивљачи. То је зима 2012-те најбоље показала па је већина тих дрвореда обновљена.
Отров истребљује све а не лов и тарупање! Отров и паљење стрњика! Још ако пожар подивља па оде и трска. Или Царска бара :(
Otrov.jpg

Pošto je ovo lovačka tema, ne bih tupio mnogo oko zaštitnh pojaseva, valjda svako treba da zna čemu oni služe. Sapatnik je lepo naveo primer Ukrajine. No, kod nas toga nema , ali zato ima Košave i drugih jebivetara, pa oni polako skidaju sloj po sloj svake godine oranica jer nema šta da ih zadrži.

Kolega Aca je taman postovao šta treba, bravo.

Btw, Fazan je alohtona vrsta, i poznata u Srbiji tek negde u drugoj polovini 19. veka. I naravno, preživljavaju tako što se svake godine ubacuje određena količina muških i ženskih jedinki, kako bi se obnovila vrsta i to rade lovci, sad pripiti ili ne, ali ubacuju :)

Ма какве везе има што косиш путеве па не крију се фазани у том шипражју. Нека се они побрину да посаде дрвеће и ремизе и одржавају постојеће да направе појилишта и хранилишта и да увек имају свеже воде и неће бити проблема са фазанима.

Al i jeste malo pretjerali u Vojvodini . Nigdje zivice , sume ...
Sta ste u stvari i dobili sa tom komasacijom na kraju krajeva kad se sve podvuce ? Da je tako sjajno nebi se bunili protiv visine zakupa , suse , ... Nedaj boze da se ovde ikad napravi ta komasacija pa da mi zivotna sredina lici na sahovsku figuru . Evropske zemlje koje su to radile sad vracaju zivice i crp neobradjene povrsine . U sad u nije naravno ni radjeno , njiva je takva kakva je.

Било је момо, али у задњих 10-так година покрчено и посечено чудо једно. Види се лепо, и ником ништа...
104d1c320514c19b351c770bd75d36de.jpg

Да ли треба да помињемо колико је трске уништено да би се поорала? Уништиле ретке шуме? Да се оре уз сам насип? Ко је крив за то? Не похлепни којима никада очи не можеш нахранити већ власт која не реагује правовремено и адекватно!!!!
Ко је осуђен на пуну казну због паљевиња? А колико је живота изгубљено само једне године као узрок несрећа због тога. О губицима у животињама не вредни ни говорити јер се око тога брину само ловци.

Nazad
Vrh