Lovačka tema

Koliko si platio pušku ako nije tajna. Ja planiram da pazarim neki karabin sličnog kalibra na leto ili jesen. Samo se još razmišljam oko 243, 30-06 ili 8x57

Dobra montaza i dobra optika,bolja nego Bushnell,Leupold je u samom vrhu i moj savet da ne menjas,a ako menjas uzmi sa vecim tubusom,da ulaz bude bar 50,nesto pout 3-9x50...

Nije tajna plaćen je 750€,za sad će na njgea Bushnell Trophy XLT 1.5-6x42 IR,ako odlučim da je zadržim dužeonda ide na nu neka Ziess-ova optika.

Čini mi se da se u oktobru pojavio nacrt zakona, a prije par dana u nekoj emisiji je ministar Lukač rekao da će zakon ubrzo na razmatranje u skupštinu. Pošto imaju većinu nema razloga da ne usvoje kako je planirano.

Sta mislis da li je ovo o cemu smo polemisali u februaru vec zazivelo od sredine aprila,razmisljam o kupovini startnog pistolja te pitam da li i on spada u C kategoriju oruzja i ako sam dobro shvatio i njega treba nosit u MuP i registrovat,takodje bih uzeo i neku bolju vazdusnu pusku a evo sta sam nasao :
http://www.prijedordanas.com/?p=47777 mozda i nisam dobro protumacio ovo sto pise pa se nadam da ce se kolega Philbu javiti da demantuje ili potvrdi ovo sto sam napisao.

Edit:da li se sme pucat (senlucit) iz startnog pistolja bez da policija intervenise ako "dobrim" komsijama smeta naravno da to ne cinim u pola noci?

Ne mogu sad sa telefona da tražim novi zakon, ali najsigurnija varijanta je da se raspitaš kod osobe koja je zadužena za te poslove u najbližoj policijskoj stanici. Mada kako je to vjerovatno nešto što se uređuje podzakonskim aktima trebaće još vremena da i oni sve saznaju.

Što se tiče šenlučenja nikad se ne zna. Negdje je komšiluk potpuno uredu i ne prave problem, a negdje kao kod mene prijave i kad baciš petarde na pse lutalice. :osmeh:

Sad kad kažem da sam sa dvanaest godina prvi put optužen za pokušaj ubistva ljudi se odma uozbilje i paze da me nekako ne uvrijede i naljute, a ne vjeruju da je razlog bila mala zelena pirat petarda. :osmeh:

Bez ikakvih problema ja iz moje 153 samo 12/70 pucam retko kada ispalim 12/76.Jedino moras malo vise obratiti paznju ako pucas municiju bez korpice onda hoce da nagomilava olova na prelaznom konusu u lezistu metka.I jos jedna stvar ako pucas kugle(breneke) onda bi bilo bolje ako je leziste 12/76 da i municija bude istog kalibra jer ako je 12/70,a leziste 12/76 desava se da kugla udara u konus lezista metka i dolazi do deformacije kugle i odma rezultira losim pogotkom nepreciznoscu zbog deformacije!

Worm ,najbitnije je da stalno imas istu municiju i da naviknes na njene karakteristike a sve ostalo su nijanse.

Ja i za olucene i ne olucene cevi koristim domacu municiju.Za sacmare krusik specijale a za karabin PPU.Volim da pucam pa mi vise leze te nase jeftinije varijante.

Ja vec 7-8 god. peglam Krusik Specijal i prezadovoljan sam sa njime dok za lisice i guske na cekanju koristim RC i B&P!

To su ti individualne stvari,sve zavisi na šta se navikneš neko navikne da bije sa jednim cokom sve i nkad ne menja,drugi se opet naviknu da menjaju u zavisnosti sta se gadja.To moraš da testiraš i da eksperimentišeš to su subjektivne stvari retko ko može da te posavetuje ispravno,jer ne postoje dva identična strelca,ono što nekome godi drugom smeta i obrnuto.

Igraj se malo pa sam dođi do zaključka šta je za tebe najbolje.

Ja kada sam kupio MP153 u pocetku sam eksperimentisao sa cokovima i onda sam uvrnuo polu cok i dan danas je on u njoj ona druga dva i kljuc neznam ni gde sam ih ostavio.Pun cok iz moje 153 stvarno daleko bije i jos mu nisam nasao primenu za koji lov da ga koristim jednom sam na nekih 35-40m pogodio petla znaci ko jastuk raspao se jedva krila ostala od njega.Polu cok mi je univerzalan,a cilindar sam koristio jedino za kugle i za lov prepelica jer mi je odgovaralo kad pocnu blizu da se podizu i onda sa njime nema promasaja i razbijanja.

Nego ovaj mnoj remongton još neokađen,propao put u Nemačku pa sam prošli vikend bio na Goliji,prepešačili dobrih 15km,ali ništa da naleti,videli samo jednog srndaća al je bio daleko,pratili ga nekih 3-4km ali je pametniji od nas :osmeh: Inače na tomterenu već 3 sezone pratimo jednog srndaća u medalji,ali ovog puta se nismo sreli,inače kreće se na potezu od manastira Kovilje pa ka Jankovom kamenu,videli smo dosta novih zasada maline pa su ga izgleda uplašili pa je otišao dalje ka Sjenici ili ga je neko izvadio,a nije prijavio

Kosio (mlatio) sam pre nedelju dana voćnjak ručnom kosom a trava porasla... baš... naletim na gnezdo fazanke... 'prne' na metar udaljenosti... pogledam ima dva jaja u gnezdu... zaobiđem taj red i ostavim metar okolo gnezda i pokosim dalje.... posle par dana proverim i nema jaja u gnezdu - ili ih je nešto pojelo ili ih je možda fazanka odnela (nisam siguran kako se ponaša)....
Juče kosim trimerom u drugom delu njive i na pola metra iskoči pile i kao krije se između dve stabljike trave - izdužilo vrat i ispružilo kljun a jednu nogu pružilo pozadi. Nastavim dalje i kad sam se vratio do tog mesta vidim opet pile (nisam siguran da li je isto) kako šmugnu napred a fazanka stoji na metar i gleda me majčinski.... Ostavim taj deo parcele nepokošen i odem.
Razmišljam koja razlika u ponašanju... lako je pobegla kad je bila na jajima ali sad brine i brani piliće.... čak i pored tolike buke od trimera.

Menja li ko od vas čokove u zavisnosti od municije i vrste lova. Ja imam izmenjive pa su me savetovali da menjam e sad voleo bi da čujem mišljenja iskusnih
Ако хоћеш баш темељну проверу направи папирне мете 1 х 1 и постави на 25, 35 и 55м. Препорука да муницију пуниш сам. Барут и каписле купиш већу количину јер се разликују од серије до серије. Прецизна вагица (боље механичка него електронска) и поступак истоветан за све патроне. Број куглице. Погледај какав је посип у мети (има ли "рупа") и преброј куглице (рупице). Забележи температуру (није исто опаљење са истом муницијом на различитим температурама). Кад се одлучиш за комбинацију онда је провери на покретним метама. Не штеди на припремама и кондиционирању пре почетка ловне сезоне. Ја сам трошио 20 : 1 а минимум је 10 : 1 за ефикасан лов. Ако си пошао у лов на одређену дивљач и понео одговарајућу комбинацију не пуцај на другу дивљач. Није рационално а није ни спортски.

Nazad
Vrh