lle de france rasa ovaca

sdc14111.jpg

sdc14112.jpg

sdc14113.jpg

sdc14115.jpg

sdc14116.jpg

sdc14121.jpg

sdc14114.jpg

Evo malo i mog malog stada

nek su zdravi i korisni kolega.ja velicinu stada ne gledam po broju grla vec po nihovom kvalitetu i nacinu kako brinete o njima...tako da vi kolega imate bas veliko stado...

mene bi zanimalo da li bi bilo pametno križati virtenberg ovce sa ovnom ille de france, koje bi se karakteristike poboljšale kod potomstva

U teoriji bi se poboljsala svojstva reprodukcije i donekle plodnost i naravno mesnatost kod jaganjaca.to je teoriski,a za praksu treba pitati nekog ko je to radio.

mene bi zanimalo da li bi bilo pametno križati virtenberg ovce sa ovnom ille de france, koje bi se karakteristike poboljšale kod potomstva
Ja sam pustao idf ovna na virt ovce i sto se tice jaganjaca za klanje,mnogo su bolja(iz mog iskustva) nego sa w ovnom. Jagnjad imaju malo bolju formu pa su i na izgled zaoblljenija i samim tim prodajnija. Po meni,cak je i randman bolji.A sto se tice ostavljanja u priplodu,zenke su manjeg formata,nisu kao w,ali za one koji drze ovce za svoje potrebe,i nije im bitno da drze u cistoj rasi slobodno ostavite zenke,mogu da budu bolje od obe rase. Prijatelj drzi samo f1(w x idf) ovce i sada od 9 ovaca ima 16 jaganjaca i parene su ponovo idf,jaganjci kao topovi...

Koleginice Ivana za ovo sto sam ustvrdio u prethodnom postu imate potvrdu i u temi melezenje.Asto se tice vase tvrdnje klega dzony,isto tako mnogo je verovatnije da f1 budu i gore od obe rase.A samo povratno ukrstanje sa jednom od ove dve rase od koje su nastali f1 melezi, nema nikakvog smisla(to se radi sa trecom terminalnom rasom).Koleginica bi samo izgubila vreme novac i zivce.

Boca...da li bi mi mogli reci koje bi karekteristike bile losije f1 od ciste rase? Uzmimo u obzir da se radi o malom broju ovaca ko drzi za sebe 10-20 kom,sta moze moze biti lose u ovoj kombinaciji? I w i idf spadaju u kombinovane rase(meso,vuna) i slicnih su karakteristika tako da ako uzmete kvalitetnog idf ovna(kome se zna plodnost majke,mlecnost...)i imate kvalitetne w ovce zar njihovo potomstvo moze biti lose? I naravno nisam za povratno ukrstanje sa jednom od ovih rasa,ali i dalje stojim iza toga da su jaganjci za klanje idf x w kvalitetniji nego cist w...Voleo bih kad bi neko iz svog licnog iskustva rekao sta misli o ovome a ne samo teorijski.Ja sam probao i ne zalim... Ako sam otisao u off odgovorite u temi melezenje.Pozz...:ppozdrav:

Pozdrav svim ovcarima . Interesuje nas kontak nekog od odgajivaca IDF iz okoline Pozege ili Uzica, ako je to dozvoljeno na samoj stranici, a ako ne na PP .
Unapred zahvalni !

у праву је бока , укрштена јагњад само за клање , а боље напредују због хетерозис ефекта тако да је тов скраћена па самим тим и добит већа

Zdravo ILE DE FRANCE
vidim da imas lepo i zdravo stado pa bi hteo da te pitam dali bi imao za prodaju 4-5 ovca i 1 ovna. Ja sam iz kraljeva i to bi uzeo da drzim iz hobija zato sto volim. Uzeo bi negde oko polovine jula. Ako nemas ti reci mi ko ima dobru rasu. Hvala unapred.

Nazad
Vrh