lle de france rasa ovaca

Ja se takodje slazem sa Strainovicem ali vidim da slike koje postavim cesto uzburkaju forum. Evo par primera a ima ih dosta, samo ukucajte ile de france sheep na googl-u u opciji slike i dosta toga cete videti. Od regiona do regiona se zivotinje u izgledu donekle razlikuju pogotovu glava dok je trup dosta ujednaceniji.

http://studbook.co.za/Society/france/?p=12

- - - - - - - - - -

obratite paznju na duzinu usiju (ogicijalni site za IDF rasu)
2l9jyo8.jpg

- - - - - - - - - -

izgled glave, sirina grudi, duzina trupa (ovaj ima nesto duzu vudu u odnosu na ovna koga sam ja postavio)
2qlg46v.jpg

Ukoliko bar malo poznajemo odlike ove rase, znamo gde je nastala, pa ako je tamo original originala, onda bi trebali da se trudimo da nasa grla budu takva.
Slaba vajda od pracenja sajtova, nema nista ni od toga da gledamo kako izgledaju po regionima i da pravimo rasu onako kako se nama dopada...po nekom nemackom tipu, rumunskom, madjarskom, bugarskom... Niko nam ne brani da nam se takva grla dopadnu, al ako takva grla posedujemo ne bi bilo korektno da kazemo (tvrdimo) kako u stali imamo Ile de France.
Kad smo vec kod ovnova, fotografija i slicno, evo da postavim nekoliko slika ovnica iz svoje stale.
Ova dvojica siljega nisu grla sa sajmova, nisu ni sampioni, al ako uspem da se priblizim originalu (gledajuci sve karakteristike rase) meni pehar sa sajmova ne treba, pehar je u stali.
j6oj6v.jpg

302yvcl.jpg

2i7y45u.jpg

347ii2v.jpg

p87bl.jpg

2441r1l.jpg

Stanicu lepe su ovo zivotinje ali mislim da leva zivotinja na 1. i 3. kao i desna na 5. slici (mislim da se uvek radi o istoj zivotinj) ima kracu donju vilicu. Mislim da je to malo veci problem nego par pramenova vune manje ili vise na glavi. Ovo ti kazem kao manje iskusan odgajivac a voleo bih da gresim i da je zubalo korektno. Pogledaj kako nalezu sekutici na gornju vilisu pa ako je sve u redu da se i javno izvinem da sam pogresio. Takodje mislim i da ova druga zivotinja ima problem sa levom prednjom nogom odnosno da je zglob lakta deformisan i da ide ka vani, bar tako izgleda na slici u stanju mirovanja (1. i 3. slika)

Dajte slika orginala il de fransa ako imate. Jesu li ovnovima ćelave gave od češanja ili nečeg drugog. Moj ovnić stalno češe glavu o jasle mada ima dosta trinje od sena u vuni baš u tom delu. Niko ne kuca , hoce li da udaraju ovnovi? I šta je uzrok tome?

Поштовање чобани и колеге пастири. Користим прилику да у ове кишне дане, пред широким аудиторијумом врсних познавалаца пасмина оваца, представим грла добијена пажљивом селекцијом на основу свог презимена а под утицајем домаће ракије и вина у домаћој радиности. Ово је понос и дика нашег породичног одметништва у потрази за слободом, радовању и лепотом живљења. Нека грла говоре.

s6304130-1.jpg

s6304131-1.jpg

s6304132-1.jpg

s6304134-1.jpg

- - - - - - - - - -

Поштовање чобани и колеге пастири. Користим прилику да у ове кишне дане, пред широким аудиторијумом врсних познавалаца пасмина оваца, представим грла добијена пажљивом селекцијом на основу свог презимена а под утицајем домаће ракије и вина у домаћој радиности. Ово је понос и дика нашег породичног одметништва у потрази за слободом, радовању и лепотом живљења. Нека грла говоре.

sdc18643-1.jpg

Bosnian lijepe su ti ovce , koliko ih imas ukupno , ja planiram da krenem sa ovacam imam travnickih ovaca , ali opredijelio sam se za Witemberg ili ile de france pa se dvoumim a i u potraznji sam za tim ovaca , uzeo bih za pocetak jedno 5-6 komada pa bih vidio kako bi islo ako bude sve kako treba namjeravam siriti , mada ovdje na nasim prostorima ne mogu da naletim niegjde na cistokrvne ovce

Bosnian lijepe su ti ovce , koliko ih imas ukupno , ja planiram da krenem sa ovacam imam travnickih ovaca , ali opredijelio sam se za Witemberg ili ile de france pa se dvoumim a i u potraznji sam za tim ovaca , uzeo bih za pocetak jedno 5-6 komada pa bih vidio kako bi islo ako bude sve kako treba namjeravam siriti , mada ovdje na nasim prostorima ne mogu da naletim niegjde na cistokrvne ovce
Hvala kolega, dobra ti je odluka, zelim ti mnogo srece. Tri ovce, tri proslogodisnje dviske, jedna siljega od marta ove godine i petero janjadi. Janjad su dobijena laparaskopskim osjemenjavanjem.Ova grla ce biti na prodaju za oko mjesec dana.

Dobre ovce Bosnian
Ali mlado grlo na drugoj slici sto je u prvom planu je apsolutno za diskvalifikaciju

Alpine oslobodi inbox nemozes primiti privatnu poruku

Dobre ovce Bosnian
Ali mlado grlo na drugoj slici sto je u prvom planu je apsolutno za diskvalifikaciju
Hvala kolega Ranko. To mlado grlo je proslogodisnje janje, kao siljega je osjemenjena i dala dva "bildera" jedan od njih se vidi na fotografiji koju je citirao kolega Zemun (u sredini ova tri janjca, a drugi se malo vidi s lijeve strane). Inace ova dviska sve daje od sebe kako bi odhranila potomke tako da je u relativno slabijoj kondici (sto nikako nije mahana nego jako pozitivna stvar za ovcu).

Nazad
Vrh