lle de france rasa ovaca

Zdravo molio bih vas za savet,imam 70-ak ovaca osnova je bila cigaja ali su ovnovi vec par godina vitemb. i bergamo zavisi ko ih je cuvao tako da su sad uglavnom sarene ovce.Ovce mi budu veci deo godine na pasi pa me interesuje dali bi bilo dobro ili pametno da kupim il de franc ovna i da krenem da maticim.Hvala unapred

Svakako bi bilo dobro da su umaticene,davace valjda i dalje te subvencije,ali to je u tvom slucaju dug put,tebi ce tek treca generacija jagagnjaca ispod il de frans ovna moci biti zapravo umaticena.Bolje kupovati po koje umaticeno zensko jagnje i naravno imati umaticenog ovna.

34rzm2u.jpg
160bwc0.jpg
2dgl1rc.jpg
6z21pd.jpg

Sajam Pariz 2014

Svakako bi bilo dobro da su umaticene,davace valjda i dalje te subvencije,ali to je u tvom slucaju dug put,tebi ce tek treca generacija jagagnjaca ispod il de frans ovna moci biti zapravo umaticena.Bolje kupovati po koje umaticeno zensko jagnje i naravno imati umaticenog ovna.
Vise mi se svidjaju il de frans ovce samo neznam kako one podnose zivot na pasnjaku,tj kad su po 7-8 meseci napolju, velike vrucine,razne vremenske neprilike dali se mogu drzati na takav nacin?

Jucerasnja posjeta Porodici Milovanovic (Matijevac). Na slijedece cetiri fotografije je ovan porijeklom iz centra za VO iz Francuske (porijeklo Senez), izgleda zastrasujuce. Daleko najbolji idf ovan kojeg sam vidio nevjerovatan je u svim aspektima.
2czrbyu.jpg
p6dtj.jpg
20s6k9j.jpg
30xh5js.jpg

- - - - - - - - - -

Na slijedecim fotografijama je ovan idf nista manje gabaritan od prethodno prikazanog, mozda samo manje lijep. Selektiran je na plodnost i mlijecnost, takodje djeluje impozantno.
2e1vdzd.jpg
2qxs2kg.jpg
v31rwy.jpg
51q6bq.jpg

Jucerasnja posjeta Porodici Milovanovic (Matijevac). Na slijedece cetiri fotografije je ovan porijeklom iz centra za VO iz Francuske (porijeklo Senez), izgleda zastrasujuce. Daleko najbolji idf ovan kojeg sam vidio nevjerovatan je u svim aspektima.
Ovce sa moje farme su osemenjavane semenom upravo od ovog ovna.
Vec sada se na jaganjcima primecuje klasa.
Ovan je vise nego odlican.
2qwzs5k.jpg

Bravo Stanicu! Ti si medju prvima radio osemenjavanje IDF u Srbiji (ako ne i prvi?). Kroz jos 2-3 generacije imaces grla u rangu FR.

Postovanje farmeri...moze li neko da mi posalje na pp broj mirka iz pozege ili mirko ako je na forumu...hvala u napred

Bravo Stanicu! Ti si medju prvima radio osemenjavanje IDF u Srbiji (ako ne i prvi?). Kroz jos 2-3 generacije imaces grla u rangu FR.
Da dodam jos nesto.
Ko je prvi uradio osemenjavanje, a ko drugi nije toliko vazno koliko je vazna druga strana medalje, a to je - Na kakvom stadu je radjeno osemenjavanje i dokazani kvalitet i poreklo ovna.
Ukoliko se ovo ne poklopi, ne vredi ni prvo, ni drugo osemenjavanje posto ce trebati godine da se lose stado poboljsa i priblizi originalu.
Tu su u prednosti oni koji imaju vec kvalitetno formirano stado, pa kada se ubaci kvalitetan ovan, nema jeda. Zbog toga kazem da ne treba potencirati na tome ko je prvi, drugi, treci...vec se treba truditi da se kvalitet svakog puta poboljsa bar za klasu.
Kao sto se moze zakljuciti, kljucna rec iz moje poruke je - Kvalitet

Nazad
Vrh