LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Ja sam do skoro imao takav problem na svom sachsu nakon generalne, prebogata smesa je bio uzrok kod mene. Zadnji put pre par meseci kada mi se to desilona maltene novoj svecici ja stavim drugu i u prolazu se pozalim majstoru za to, on kaze brenerom zagrej svecicu da je dobro osusis.Uradim tako i evo i danas mne sluzi. Probaj sa nekom crknutom to i obavezno poradi na smesi, idealno je da boja svecice bude boje bele kafe dakle braonkasta

Visak benzina u smesi daje masnu i crnu svecicu, pogledaj filter vazduha, ne znam koji karb ima taj motor posto vozim sachsa, kod mene nema stelovanja smese preko srafa vec se samo preko iglice one sa osiguracem dozira kolicina benzina preko polozaja osiguraca, osigurac na prvom zarezu -najmanje benzina u smesi (siromasna), a na zadnjem polozaju bogata smesa....

Zarez - gledano od gore ili od dole?

(trebalo bi ovo prvo ali ipak da pitam)

karbigla.gif
Evo slike ona govori sve, u gornjem polozaju siromasna smesa i obratno, evo linka gde je sve lepo objasnjeno sa foruma o skuterima http://forum.pyrotherm.rs/forum/index.php?/topic/41-karburator-teorija-i-skoro-sve-o-stelovanju/

Visak benzina u smesi daje masnu i crnu svecicu, pogledaj filter vazduha, ne znam koji karb ima taj motor posto vozim sachsa, kod mene nema stelovanja smese preko srafa vec se samo preko iglice one sa osiguracem dozira kolicina benzina preko polozaja osiguraca, osigurac na prvom zarezu -najmanje benzina u smesi (siromasna), a na zadnjem polozaju bogata smesa....
Nije do filtera,skidao sam ga i dešava se isto karburator je bing i mislim da se isto šteluje smeša na iglici,kupio sam novu igliu diznu i šiber videćemo kako se sada ponaša

Poslednja izmena od urednika:
Pre neki dan sklopili apn4 ubacili sve novo sem menjača, i ide do preko dobrih pola gasa a posle kao da mu nešto fali ne može skroz da izvuče obrtaje. Paljenje dobro stoji, karburator je dobar i probali razne kombinacie i uvek skoro isto. Jel moguće da nema dovoljno struje da razvije veće obrtaje? Čak ni u mestu ne može skroz na pun gas. Al naj interesantnije je da motor se ne guši ne prekida sa radom jednostavno do neke mere prima i to odžava. Paljenje je crna iskra od 6v, pa nešto razmišljam da nabavim paljenje od 12v da probam kako radi sa tim. Ako ima neko neki savet.

Pre neki dan sklopili apn4 ubacili sve novo sem menjača, i ide do preko dobrih pola gasa a posle kao da mu nešto fali ne može skroz da izvuče obrtaje. Paljenje dobro stoji, karburator je dobar i probali razne kombinacie i uvek skoro isto. Jel moguće da nema dovoljno struje da razvije veće obrtaje? Čak ni u mestu ne može skroz na pun gas. Al naj interesantnije je da motor se ne guši ne prekida sa radom jednostavno do neke mere prima i to odžava. Paljenje je crna iskra od 6v, pa nešto razmišljam da nabavim paljenje od 12v da probam kako radi sa tim. Ako ima neko neki savet.

Proveri semeringe na radilici

Attila Proveri auspuh u kakvom ti je stanju.....uglavnom bude pun gareži pa smanji protok izduvnih gasova.....što uzrokuje smanjenje MAX obrtaja....

Ja sam do skoro imao takav problem na svom sachsu nakon generalne, prebogata smesa je bio uzrok kod mene. Zadnji put pre par meseci kada mi se to desilona maltene novoj svecici ja stavim drugu i u prolazu se pozalim majstoru za to, on kaze brenerom zagrej svecicu da je dobro osusis.Uradim tako i evo i danas mne sluzi. Probaj sa nekom crknutom to i obavezno poradi na smesi, idealno je da boja svecice bude boje bele kafe dakle braonkasta
Zagreješ staru svećicu brenerom ili novu pa je staviš na motor

Upali motor drzi pun gas i steluj ler na onom srafu na bingu.Odvrtanjem ces verovatno dobiti max obrtaje, ili ako treba zavrci dok ne dobijes max obrtaje.

Rešio sam gore spomenuti problem sa motor sad ide ko zmaj bilo je puno rđe u rezervaru i od toga palio lepo i išo do određenog obrtaja a posle nije dobijao dovoljno goriva. Sad sam isprao dobro rezervar i sipao novu mešavinu i gle čuda radi ko nov znači to je bio problem ti delovi rđe nisu dali dovoljan protok benzina i zato je trokirao. Hvala svima na pomoći.

Attila...
Kako si "isprao" rezervoar?
Je si li samo istočio gorivo (sa rđom), ili si na neki dodatni način to odradio?
Ja čistim te "problematične" rezervoare tako što uzmem gvozdeni lanac od metra, ubacim ga u prethodno demontiran rezervoar,i sa malo nafte, igram ča-ča-ča narednih minuta, dok ne ocenim da se nije koliko-toliko očistilo...
Još nešto, ovaj problem nastaje najviše što vozimo motore sa minimalnom količinom goriva u rezervoaru, pa damo rđi šansu da nam napravi problem, jer je uvek reč o "oldtajmerima",starim minimum 20 i kusur godina......

Samo sam ispraznio i dobro isprao sa naftom i posle samo malo benziom i sad je čist. Kod mene skoro uvek ima oko 2/3 rezervara tako da mislim da nije do toga. Pa ne znam dal je već za oltajmere pa samo je 42god star:haha:.

Pretpostavih da si ga samo "isprao"...
Eto ti ideje kako da to "kvalitetnije" odradiš...
Sledeći put kada zatreba čišćenje...
To je bar moje iskustvo, da je taj "moj" način dobar i delotvoran...

Rezervoar se najlakse cisti tako sto u 5.5l tople vode razmutite pola kile limuntusa.....iz rezervoara istocite gorivo i isperete sa cistim benzinom....skinete slavinu i zacepite otvor od slavine sa komadom drvceta...sipate limuntus i vodu i nek stoji par dana 3-4-5...istocite iz rezervoara vodu i limuntus,i pod pritiskom isperete unutrasnjost rezervoara...pa kad se osusi opet isperete sa nitro razredjivacem... i to je to...cist ko suza...moze jos 30godina da sluzi :)

pozeljno ja da se ubaci fini filter izmedju rezervoara i karburatora...onaj na slavini je dosta grub i propusta brljastinu iz goriva.

ler gas se steluje tako sto se drzi mali gas na rucici..i polako sa kljucicem 7 zavrce sraf na karburatoru desno od dizne....zavrtanjem podesite zeljeni ler gas i to je to....sa upaljenim svetlima naravno

nikako da se radi sa punim gasom...u slucaju ako je motor losiji i drzi se pun gas u mestu dok je motor rasterecen,moze doci do lomljenja karika

Nazad
Vrh