LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Ja sam dao coveku 120e uradio motor i ugradio 5.Da dam jos toliko valjda ce da pali iz prve, il da ugradim kipora dizela:haha:

Мени пета стоји већ годинама никако да је уградим. А како изгледа никада је нећу ни уградити, изгубио вољу после новог закона да морају нове табле беле и не може више Б (АМ) категорија. Да буде све легално задовољство би ме коштало најмање 200 евра а толико вероватно и вреди апн.

Je l' donet pravlilnik o tim tablicama na APN? Mislim na APN sa starim tablicama, da li moraju sad da se menjaju? Ranije je išla neka priča da još nije donet neki pravilnik koji to reguliše, ali već duže vreme nisam to pratio.

Наводно ако си први власник може још на старе, али сваки саобраћајац тумачи на свој начин. Неко каже може а неко не може. Не бих да испитујем ко је од њих устао на леву ногу.

[h=1]Da li trajne tablice za mopede i dalje važe?[/h] Postavljeno 21.06.2016. u 15:06
Na ulicama mogu da se vide brojni skuteri sa novim i starim, tj. trajnim tablicama. Zašto jedni mogu da se trajno registruju, a drugi ne?
trajna_registracija_mopeda.jpg
Mnogim vlasnicima dvotočkaša kubikaže manje od 50 ccm u proteklih 4-5 godina život su zagorčali novi propisi u vezi kategorizacije mopeda i motocikala i pratećih pravila po pitanju registracije i vozačke dozvole. Obratila nam se jedna vlasnica mopeda iz Čačka - ona je htela da izvadi nove tablice za svoj moped koji nije vozila nekoliko godina, a koji ima stare, trajne tablice, pošto je čula da su trajne tablice odavno ukinute, te da i mopedi sada moraju da se registruju svake godine. Kada je otišla u agenciju za registraciju vozila rekli su joj da nema potrebe da vadi nove tablice, već da može normalno da vozi sa starim, pošto je njen moped trajno registrovan. Iz straha da ne bude kažnjena zbog vožnje neregistrovanog mopeda i oprečnih informacija koje je dobijala na više mesta, zamolila nas je da dođemo do zvaničnog odgovora nadležnih. Kako bismo otklonili sve nedoumice, zvanično smo se obratili MUP-u i dobili odgovor koji vam prenosimo u celosti: „Članom 351. st. 8. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, propisano je da potvrde o registraciji vozila na motorni pogon, izdate za bicikl sa motorom, prestaju da važe nakon isteka jedne godine od stupanja na snagu podzakonskog akta kojim će biti uređeno pitanje vršenja tehničkih pregleda. S obzirom da podzakonski akt još nije donet, potvrde o registraciji izdate za registrovane bicikle sa motorom (koji su se prema ranijim propisima trajno registrovali) i dalje su važeće. U slučaju promene vlasnika, izdaje se nova saobraćajna dozvola, nove registarske tablice i registraciona nalepnica na ime novog vlasnika“. Dakle, vlasnici ne moraju da vade nove tablice ukoliko imaju trajnu registraciju, već mogu slobodno da voze svoj moped sve dok:
  1. Ne dođe do promena u zakonu (nakon čega imaju još godinu dana da ih zamene)
  2. Ne prodaju moped (tada bi novi vlasnik trebalo da uzme nove tablice i da zatim svake godine produžava registraciju)
Dragan Romčević

Hvala!:ppozdrav:

Ok, sve je sad jasno osim toga da li je u međuvremenu donet taj podzakonski akt?

Хвала и у моје име за одличну информацију. Сад је све јасно у вези таблица. Реци ми каква је ситуација у вези возачке дозволе? Јел и то везано са подзаконским актом то годину дана, па и даље може на "Б" категорију?

Imam problem sa motorom kad ga provozam na skoro pun gas pregori cvećica i posle baca varnice sa svi strana. Šta može biti uzrok već sam menjao i plainu i kondenzator i isto se ponaša a i bombina je dobra kao i magnet. Jedino mi pada na pamet da je slabo paljenje za ovaj motor i da ugradim elektronsko taj bi trebao duže rajati. Reč je o apn4 razbušen na 41 sa olakšanom radilicom i ceo menjač je od t15 kao i onaj veliki zupčanik je olakšan, glava cilindra je ravnato skoro kolko je moglo karburator je razbuen za ceo milimetar i ima još par sitnica šta je rađeno. Po meni je problem u obrtajima je ima dosta velike obrtaje pa to pravi problema a interesuje me i savet malo stročnijih kolega gde da tražim problem. Na malim obrtajima ide on lepo do nekih 3/4 gasa ali to kad pređem odma počne zezati.

Ja znam da na Hondam(motokultivator) sa kondenzatorskim paljenjem ide 'jaca' svecica. Neznam dali bi pomoglo da stavis tu vrstu svecica.

Da li ima neko agregat od Tomosa ili nekog tako manjeg motora na prodaju? A da je u ispravnom stanju? :) Ili da mi kaze bar okvirno kako se krecu cene istih...

Hvala :ppozdrav:

Pitanje za poznavaoce;
Imam problem sa tomos automatikom, paljenje je12v50w ne mogu nikako dobiti struju, dobijem al slabo nije dovoljno da upalim mašinu, dal je bombina rekla dovidjenja ili možda platine.
Hvala unapred..

Neka stavi isolator svecicu i mora da radi.ako nema nova,nek nadje u nekom trabantu ili wartburgu. I ako stavja 2%mesavinu,ne bi trebalo da mu pravi problem.

S obzirom da podzakonski akt još nije donet, potvrde o registraciji izdate za registrovane bicikle sa motorom (koji su se prema ranijim propisima trajno registrovali) i dalje su važeće.
Није донет али је у току. Ево одговора од полиције стигло ми данас.

elCw3HqKTeWY_bSb742_-Q.jpg

Ахааа, радови на изради у току.....мало сутра.....потрајаће овакоо још година и година

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

Што се мене тиче мени одговара дакле и даље легалне таблице за петокраком југославије.

Био прекјуче у Старој Пазови обишао све аутошколе... треба преко 200 евра за нову категорију. Каним се продат АПН и купити добро бицикло.

Ево мој млађи деран баш полаже за А1 категорију, да би могао да вози апенца.....пошто је кренуо од нуле, кошта око 50.000 динара. Затим ће за трактор и на крају за ауто, тако изађе некако најјефтиније, све укупно око 100-105 црвени.

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

Nazad
Vrh