Leska - opšta tema

ja mislim da preterujete sa tim analizama zemljišta bez ljutnje, naravno da je dobro da znaš čime raspolažeš ali nije to ni tako jeftino, a može i kasnije da se uradi i reguliše sastav đubrenjem, naši stari nisu ni pripremali zemlju već rupa i posadi i rađalo je dobro...leska je to neće ananas da sadi :D
 
Verujem da čoveku nije do šale. To je tako zastarelo razmišljanje, kao kad bi ti reko što sad kuckaš na netu sa njim koji je 1000km daleko, idi peške il na konju do njega pa se ispričajte, svakako će te se ispričati......
Damire, prijateljski, 1.stavka-analiza zemljišta
Pitao si i kada da sadiš, ako je ta zemlja spremna za sadnju SADA je pravo vreme, mislim da jesenja sadnja ima niz prednosti i uštede
Sadnice su dostupne sa raznih strana, treba da se opredeliš šta hoćeš, zapravo kakav zasad hoćeš da podigneš, formiraš...
 
Slažem se, samo sam mislio da je bolje da čovek požuri sa sadnjom, pa kad ima vremena i novaca uradi analizu
 
Poslednja izmena od urednika:
bio sam, danas kod Bogija da pogledam njegov vocnjak i covek me je odusevio ono je stvarno prelepo jos jednom velikipozdrav Bogiju!
hvala!
 
I ja sam svakako prvo da uradiš analizu ,pa da odlučiš koju lesku hoćeš zbun ili drvo . Izračunaš ulaganja ,odrzavanje .....
 
Sale, gde je tvoja leska, ja sam između preke i Karlovčića pa da se i upoznamo, ako Bog da ?


Za ovakve i sl. postove u kojima se obraćate članu pojedinačno, koristite privatne poruke. Hvala.
 
Poslednja izmena od urednika:
Na šta vam ovo liči i ima li leka za isto.


www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Meni se ovako nesto pojavilo kad sam prihranjivao preko lista pa sam stavio vise prihrane.

---------- Poruka napisana u 10:59 ---------- Prethodna poruka je at 10:51 ----------

ja mislim da preterujete sa tim analizama zemljišta bez ljutnje, naravno da je dobro da znaš čime raspolažeš ali nije to ni tako jeftino, a može i kasnije da se uradi i reguliše sastav đubrenjem, naši stari nisu ni pripremali zemlju već rupa i posadi i rađalo je dobro...leska je to neće ananas da sadi :D

Analiza zemlje je besplatna!!!!Sem ako necete da nosite u neke privatne labaratorije.Kako mozes tako da kazes "da kasnije regulises sastav djubrenjem"?Po meni ako vec ulazes u nesto onda i proveri u sta ulazes,a mislim da je mnogo bolje da spremis zemlju pre sadnje nego da posadis pa onda bacas djubre.
 
  • Like
Reagovanja: pop
I meni se to na listovima pojavljuje vec dve tri godine ali uvek na istim stablima, mislim da nema veze sa prehranom preko lista posto sam imao slucajeva i prosle godine iako nisam kopristio prehranu preko lista. Primetio sam da se ovakva pojava desava samo kod biljaka koje su mi slabije razvijene inace imam mlad zasad leske sad je cetvrta godina.
 
Ono belo na listu se pojavljivalo i kod nas. Nosio sam u par apoteka,ali nisu znali sta je u pitanju. Na kraju su mi u jednoj apoteci rekli da je nekakva bakterioloska bolest,ali je lisce vec dosta suvo i ne mogu tacno da odrede koja je u pitanju.
Sad treba tretirati bakarnim preparatima i dobro ih okupati posto tamo gde ne padne preparat nema dejstva.
Sledece god ako se opet pojavi treba da odnesem svez list da bi tacno odredili sta je u pitanju. I kod mene je na par stabala to belo,a vise me mucila plamenjaca. Kupljen je atomizer pa ce i prskanje od sad biti mnogo kvalitetnije
 
Poslednja izmena od urednika:
Imam 20-ak lešnika u trećoj godini, koji se nalaze u brdu, međutim čini mi se da ih muči nedostatak vlage, pa sam stoga želeo da vam, poštovani odgajivači lešnika, uputim pitanje.
Elem, imam 10-ak ari zemljišta slobodnih u polju tik do bašte (paradajz, paprika ...). Želeo bih tu da posadim lešnike. Ima puno vode, čak mogu i da ih polivam, jer imam pumpu sasvim blizu. Da li bi to mesto bilo dobro za lešnik, s obzirom da niko to još u mom kraju nije pokušao?
Hvala unapred na odgovoru!
 
Moraš malo bolje objasniti šta znači ima puno vode ? Visok nivo podzemnih voda , zadrzava se dugo povrsinska voda u jesen i proleće , ili imaš samo pristupačnu vodu za zalivanje( sto bi bilo najidealnije) ?

---------- Poruka napisana u 09:42 ---------- Prethodna poruka je at 09:35 ----------


Uploaded with ImageShack.us

Na ovoj zemlji je visok nivo podzemnih voda i pored nasipanja silnih kamiona pored ograde mi se javljaju bare . Tako da sam juče iskopao traktorskim lancem kanal koji će odvoditi vodu . Inače toj leska koja je na slici je kraj 3 god. kako je posadjena , i veoma sam zadovoljan .Zbunovi su oko 180-190 cm visine .
Ranijih godina gde god da je leska ležala u vodi u jesen i deo proleća tu je presadjivanje bilo obavezno ,svaka se osušila .
Da ne bude zabune odmah pored kanala se vide voćke ( sljive,jabuke,kruske,višnje ) koje sam posadio u martu , i svi su rekli da sam optimista zbog podzemnih voda .Ali ja sam uporan .
 
Poslednja izmena od urednika:
@ Sale, hvala još jednom na brzom postu. Rekoh, bašta je u blizini, uvrćena je pumpa, vode ima na 5.5 - 6 metara, koristim tomos za polivanje bašte. Bara i barica nema. Ne znam da li će na tom mestu da uspeva jer je niko tu nema. Niska je nadmorska visina, reka je na cca 500 metara udaljena, podložno je izmrzavanju, mada imam kupinu u blizini već 4 godine.
 
Moj predlog ti je da posadiš . Što se tiče izmrzavanja ne brini , jako je otporna . Ja sam prošle zime izmerio minus 19 i ništa.
Baci stajnjak , posadi , čim krene proleće dobro zalivaj , tada joj treba vode da preživi . I ne žali vodu , nećeš je udaviti zalivanjem . Na ovoj parceli koja mi je blizu kuce ,( slika gore ) postavili smo sistem za zalivanje i pumpu na struju i na prekidac . Ćale je preterivao pa svaki drugi dan po ceo dan ukljuci zalivanje . Definitivno joj treba mnogo sunca i mnogo vode .
 
Poslednja izmena od urednika:
Lesnik nije biljka koja voli vodu(mocvarno zemljiste) mada je u susnim periodima potrebno zalivati 3-4 puta u toku godine i to u periodu pocetka vegetacije i u julu i augustu, veoma dobro uspeva u svim predelima do nadmorske visine koja nije preko 1500m.
 
Moguce da je ta bolest na listu tkz. jabukov mozaik virus i da se mora spaljivati jer se siri preko polena. jel sna neko nesto vise o ovoj bolesti?
 
Poslednja izmena:
@ damir021

Ukupno imam 8,5 ha i sad u novembru ulaze u 4-tu godinu .
Na mestu gde mi je kuca ( 0,5 ha ) tu je mesto za spec.istrazivnja :osmeh: . Inače sorte su : Halski dzin,Istarski dugi,Tonde Romana,Noćiona ,Djentila, Lambert Crveni, Rimski .Oprašivaći Ludolf,Prugasti .Evo jedne slike od juče :
leska-30102011.jpg
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh