Leska - opšta tema

Sta je sledece za prskanje onda?
Kod mene je sledeci Signum 7gr/10L. Nakon toga cu Slavolom(nesto slicno Wuxal-u Ascofol-u, nisam mogao da ga nadjem pa sam pazario alternativu).
Ja sam u trecoj vegetaciji, ne ocekujem prinose pa zato preskacem odredjene tretmane koji se odnose na zastitu ploda... ali svakako ne bih ispostovao sve sto su napisali.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
Nenade ako bi mogao da napises okvirno plan prskanja bilo bih ti veoma zahvalan i koristilo bi svima.
Svako ima svoj neki plan i tesko je skontati koji je pravi
 
Prskas uvek pre kise...prskanje posle kise je ugalvnom beskorisno (osim u nekim slcuajevima sa sistemicima koji imaju par dana kick back efekat), osim ako se ne ocekuje posle tog prskanja jos veca kisa i duzi kisni period pa onda ima nekog smisla... Ali uvek gledas da oprskas pred kisu, da kisa pada na list i plod zasticen protektivnim prepratom...
 
Potrebna mi je pomoć, imam problem sa sušenjem grana lešnika.
Još prošle godine, u avgustu, sam primetio da se na par grana lišće počelo sušiti, ali su i one iznele rod. Zimus su se te grane skroz osušile. Sreća pa ih je bilo svega 4-5.
Sada se isto događa, lišća na njima je manje, kovrdža se i suši. Neobično je to što se događa na 2 ili tri ramene grane (istog žbuna), a ostale 3-4 grane su skroz normalne i ekstra bujne. I te dve grane su uvek jedna do druge, nigde naspramne ili razdvojene.
I događa se samo na Rimskom i Halškom, na Tondi Romani nism primetio.
Uostalom evo slika:
https://dodaj.rs/image/LEVH0p
(izvinjavam se što su slike ovako postavljene. ne umem drugačije)
E, sad: ovakvih grana u celom leskru je negde oko 10ak (od ukupno 3000-3500), pa računam da nije )još) strašno.
Svašta mi pada na pamet, čak i da su glodari (miševi, voluharice...kojih ima) oštetili koren i da se zato grana suši.
Crve ili neke masne pege nisam primetio.
Lešnik se redovno prska, do sada (u ovoj vegetaciji) sam obavio 3 prskanja (insekticid+fungicid).
Da li je neko imao sličan problem i šta mislite o ovome????
Unapred hvala svima...
 
Jeste neuredno (visoka trava), ali između redova (a i to je juče pokošeno), oko svake sadnice je košeno trimerom (mada se ne vidi na slikama).
Činjenica je da ima voluharica, poljskih miševa i sličnih glodara....prošle godine sam, kada je rod krenuo da opada, pronalazio dosta sitno iskrcanog lešnika oko sadnica.
Od strane jednog zaštitara sam dobio instrukciju (ali na osnovu ovih dosta loših slika) da prskam Laonidom i Lanateom, dakle fungicid (protiv plamenjače) i insekticid (protiv smotavca)....drugi je odmah pomenuo glodare i pregrižen koren.
Sad kad vi ovo napisaste, malo mi je lakše...ove grane ću odseći i pratiti šta se dalje dešava
 
Ја тако једном уђем у пољоапотеку а мени продавац чим ме видео каже ууууу брате мора да прскаш.... ево сад сви купују то, то и то а ово се не меша са овим него можеш са овим...
Реко дај све то и то још дупло... Ионако продајем плод по 25 еура кило па што не бих користио и заштиту и прихрану и превентиву... има се може се и исплатиће се.
 
Potrebna mi je pomoć, imam problem sa sušenjem grana lešnika.
Meni se tako sušilo dok nisam uveo zalivanje. Mlade leske su zbog specifičnog korenovog sistema osetljive na nedostatak vlage. Ovaj što ima blizu mene zasad sa kalemljenim leskama na mečiju lesku nije imao tih problema mada je i on čovek posle ubacio zalivanje.
 
Koliko bi ha pod lesnicima u srbiji bilo dovoljno za jednu porodicu da zivi samo od toga?
Malo diskutujem tu sa komsijom i dodjemo do zakljucka da svi koji imaju lesnike to rade kao dodatni posao, doduse sa skromnijom agrotehnikom
Znam da su apetiti i potrebe ljudi razliciti,al ajd sad otprilike.
Ako moze neko ko je bolje upucen u prilike u zadnjih 10ak godina da kaze cifru
Kao sto za ratarstvo kazu da je za 4-5 clanu porodicu to oko 100ha
 
Ja bi rekao bar 4-5 ha da bi imalo ekonomsks logike nabaviti mehanizaciju i sve te dodatne priklucke za obradu i sakupjanje lesnike. Ovo isto vazi i za orah, vinograd itd
 
Mislim da preterujete. 5 hektara leske, ako se radi kako treba, je ogroman posao za jednu porodicu i sasvim dovoljna povrsina. E sad, komotan zivot je sirok pojam, nije isto za svakoga.
 
Teorija je jedno praksa je drugo. Realno uzmi u obzir da jedna godina podbaci ( grad, suša, bolesti, oplodnja makar šta) odakle akumulirati kapital da se prebrodi ta godina sa 5 ha? Pričamo isključivo o tom izvoru prihoda. Ja lično ne znam da li bi se uopšte odlučio na tako nešto da mi jedna kultura bude jedini izvor prihoda.
 
Nazad
Vrh