Leska - opšta tema

Posto bih jos malo pa okopavao oko sadnica,da li neko moze da mi kaze da li ce doci do povredjivanja lastara sto tek treba da niknu ili nece biti problema!?

Cveta u februaru i martu,bor omogićava biljci da razvije "dovoljan"broj cvetova,za šljivu i kajsiju znam da se pokazao super,na leski nemam prakse al sad nešto razmišljam.Nesme se mešati sa drugim preparatima,to me upozorio jedan zaštitar.

Cveta u februaru i martu ali se oplodnja vrsi tek u junu i julu tako da mu majsko dodavanje bora obezbedjuje oplodnju. Boron je za bolju oplodnju a ne za cvetanje. Treba paziti tj., raditi analizu tkiva (lista), da se ne pretera sa borom jer je fitotoksican u nekim povecanim koncentracijama a folijarno se talozi u biljci i ako se pretera zna da upropasti stvari. Mozda je najbolje da se primenjuje svake druge godine i da se mozda i ne izvuce maksimum ali da opet bude sigurno za biljku. Preporuka je za kalemljene lesnike da se ne primenjuje pre 5_te godine. Za zbun stvarno nisam nasao nikakve podatke.

Hvala vam mnogo....koliko znam, preparati na bazi bora se ne mjesaju sa insekticidima, ali sa chorusom- protiv monilije, moze...e, sad koliko sam u pravu !?!

Koliko je potrebno vode lešnicima posađenim jesenas?
Ovog proleća kao što vidite udarila neka suša, zemlja je žedna kao u pustinji.
JA idem svakih 5 dana da zalivam pa me zanima ima li neko informaciju koliko često je potrebno i koja količina vode, naravno ukoliko se nastavi ovakvo vreme bez kiše..

Koliko je potrebno vode lešnicima posađenim jesenas?
Ovog proleća kao što vidite udarila neka suša, zemlja je žedna kao u pustinji.
JA idem svakih 5 dana da zalivam pa me zanima ima li neko informaciju koliko često je potrebno i koja količina vode, naravno ukoliko se nastavi ovakvo vreme bez kiše..

Ja sam dobio preporuku od agronoma 2 x po 5 L po sadnici nedeljno.

- - - - - - - - - -

Posto bih jos malo pa okopavao oko sadnica,da li neko moze da mi kaze da li ce doci do povredjivanja lastara sto tek treba da niknu ili nece biti problema!?

Mogu da se povrede, izbegavati okopavanje oko sadnice u krugu od 30-40cm.
Oko sadnice razbiti pokoricu grabuljama ili nekim alatom za razbijanje pokorice a pleviti korov rucno

to mi je rekao agronom u vezi okopavanja

treba prskati polovinom Aprila sa Thiovit Jet 50g na 10L vode

do sad sam prskao sa kubik plusom 25ml + nurell D 10ml na 10 L vode, danas prskao sa isabionom 20ml/10L vode i vidim da opet ima pipe (koja jede cvetove i pupoljke) moracu ponoviti prskanje sa nurell-om. Ima jos nekih insekata u velikom broju po liscu, moram da se raspitam da li su stetni.

Poslednja izmena:
Srecom pa pade danas malo,taman da premostim dok zalivanje ne instaliram(sve je kupljeno samo da spojim) jer ko ce vuci po rukama kante za zaliti 200 sadnica takodje jesenas posadjenih!Mislim da ima jos vlage u zemlji mada je bas krenulo jako sunce!A sto se tice okopavanja jbg ja sam ga okopao vec i to u precniku od 80ak cm!Sto se tice prskanja prvo je bilo talstar+impact i to 20og marta a drugo 5-6 aprila sa armadom+impact+murtonik i plus juce bacen yarin KAN drugi put.Bube ne vidim,tek po neka mozda.

Da nije ovo previše za zaliti odjadanput..
5 litara vode za sadnicu koja je visoka 30cm i čiji je koren na dubini od 20ak cm..
Mozda sistemom kpk ali odjednom sipati 5l vode nije malo uopste, ako je probao neko da sipa rucno.
Mozda da se to izdeli na vise dana pa da koliko toliko bude ravnomernije zalivanje..
pricam napamet, ali kada sam probao da sipam toliku količinu napravi se baruština velika iako je zemlja kultivirana i suva.. :)
Koliko sam čitao o lešnicima oni baš ne vole da su u vodi.. kroz sistem kpk bi se ovo moglo lepo rasporediti na oko 1.5l dnevno sto je skroz korektno..
u svakom slucaju hvala na odgovoru, ja sipam u proseku oko 2l po sadnici kada zalivam i zalivam po potrebi, min jedanput u 5 dana ( naravno kad je suvo kao što je bilo prethodnih dana). Probaću na jednom broju sa zalivam sa 5 l 2x nedeljno da vidim da li će biti razlike u napredovanju.. A sa ovok kišom jučerašnjom mislim da smo mirni bar 10ak dana jer se zemlja pošteno natopila :)
Ja sam dobio preporuku od agronoma 2 x po 5 L po sadnici nedeljno.

- - - - - - - - - -

to mi je rekao agronom u vezi okopavanja

treba prskati polovinom Aprila sa Thiovit Jet 50g na 10L vode

do sad sam prskao sa kubik plusom 25ml + nurell D 10ml na 10 L vode, danas prskao sa isabionom 20ml/10L vode i vidim da opet ima pipe (koja jede cvetove i pupoljke) moracu ponoviti prskanje sa nurell-om. Ima jos nekih insekata u velikom broju po liscu, moram da se raspitam da li su stetni.

Evo i neka slicica od mojih,danas slikano.
2zsaejm.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

2v0zodk.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

nmer6q.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

351h4w0.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

jl71c2.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

A evo ih i moja dva miljenika
ajo029.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

25kq54j.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

I jos neka
90w2gl.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

sosj7r.jpg
[/IMG]
27xdno8.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

fy1slt.jpg
[/IMG]

Lepo su olistali. Koje su sorte?

Pa najvise tonde gentile della lange i romana,a u srednjem redu su mi istarski,rimski i halski dzin i mislim da imam jos jednu sortu da li lambert ili vec koji,nisam siguran.Kad sam kupovao od Saleta(Petrovcic) tonde,rece mi da je on sam stavio i te neke oprasivace.

karlose o kom uzgojnom obliku pricamo? 3t/ha (1100-1300 kg/ha jezgra) za zbun u ljusci je realno izvodljivo ali bas mora da se pogodi sve. Kod stablasica 4,5-5t/ha u ljusci je lako ostvarljivo... 5-6 kg po stablu jezgra.
A da li je neko video ta stabla(ne mislim na zbunove) i kako to izgleda?

Tesko druze da to moze dati kolicine koje si naveo. Kazes u Oregonu 5x5 m , pa onda navodis rod. Ovo na slici red do reda nije ispod 6 do 7 metara, kao i u samom redu.
Sve to lepo pise ali ne vide ja to nigde.

Kolege da li neko moze da mi kaze sta je ovo?Danas sam ponovo oprskao lesnik sa kombinacijom talstar+mankogal po uputstvu zastitara!
29v163n.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

i jos
2zt9jc6.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

21l4sao.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

21kaux5.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

6igppx.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

1i1laa.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

mueblg.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

o0nsja.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

2u6l3pz.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

Da li moze biti plamenjaca?

Ta stabla sa gornjih slika jel je lešnik kalemljen na mečiju lesku ili se može formirati i izdanak tako?Imam nekoliko komada pa bi radije formirao stablo nego žbun.

http://arec.oregonstate.edu/oaeb/files/pdf/EM8748-E.pdf

Ovo je studija za nove zasade. Smatra se da je ipak u intezivnom zasadu mnogo veca rodnost i da intezivne zasade treba formirati na 5x5 metara.
Studija za nove zasade .....intezivne zasade treba vise nego intezivno orezivati.
A znajuci da je vek leske poprilican , interesuje me na osnovu kojeg iskustva se oni orjentisu?
Plodonositi na jednom stablu 50 godina bez podmladjivanja mi bas ne zvuci logicno jer i drvo kao i covek stari i kao i kod coveka njegovi kapilari postaju sve neprohodniji.Mislim a mozda i gresim , da u Oregonu jos uvek nemaju toliko dugu tradiciju da bi sa sigurnoscu mogli donositi takve zakljucke.

Nazad
Vrh