Izdanci kad u julu ili junu narastu oko 35do 40 cm se zagrcu zemljom,ja svake godime zagrnem oko 150 stabala.Uzmes lopatu i zagrneš tako da na njima bude oko 25 cm zemlje tj ne zagrćeš ceo izdanak već samo do visine od 20 do 25 cm.Kad u novembru razgrneš zemlju videces da je svaki u predelu koji je bio zagrnut pustio žilice.Odgrnut izdanak sečeš i sadiš u stratifikator,školicu dubine do tog ožiljenog dela.Zalivanje preparatima koji u sebi sadrže fosfor radi ožiljavanja,ja ih zalivam slavolom.Ustratifikatoru mogu dugo da stoje pa u odnosu na to imaš jednogodišnje,dvogodišnje i trogodišnje sadnice.Odvajanje izdanka ašovom od matične biljke bez zagrtanja nema efekta.Ako planiraš neki zasad najbolje je znati naziv sorte koju sadiš kako bi pravilno odabrao sortu oprašivača,pa je tako npr.za sortu halski džin koji se uglavnom sadi u vojvodini ,najbolji oprašivač istarski dugi.Što se tiče mečije leske,u nedelju mi dolaze ljudi iz Apatina po krckalicu,imaju zasad od 2 jutra kalemljenog lešnika.Uglavnom ,rekli su da nisu trebali da kupuju kalemljene sadnice zbog cene već su mogli sami da ih kaleme jer u Apatinu ima neka šuma mečije leske.Vidim da si ti iz Apatina.Ako ne znaš o kome se radi, javi se na pp pa ću te spojiti sa ljudima .
- - - - - - - - - -
Da,pošto tvoja leska pušta malo izdanaka ,na proleće joj izranjavaj koren oko stabla ašovom.To će podstaći rast izdanaka.