Leska - opšta tema

@karlos

Kako si zadovoljan masinom koju si pravio?da li odvaja lesnik od ovojnice? kako sa istarskim izlazis na kraj ?

Nemam istarski,ali imam u masini gumene lopatice koje skidaju ovojnice. Masina nije losa ali treba da se doradi na njoj jos 10%,majstor je prvi put pravio tako nesto,po nekoliko puta doradjivao i menjao delove,valjkove,turbine,remenice,ipak je to bio prototip,prihvatili smo se rizika i ja i on. Ne znam, mozda sam trebao da uznem kredit i kupim novu, jer me je ova kostala 5250 eura. Odlicne vesti za sve proizvodjace lesnika, cena lesnika u Turskoj poslednja 2 meseca stalno raste. Sada za uvoz turskog jezgra lesnika u turskoj treba skoro 13 turske lire( oko 4.7 eura). Prosle godine uvoznici u ovo vreme su ga kupovali za oko 9 turske lire( oko 3.35 eura)

може ли се видети та машина кад будем имао времена тј. кад покупим лешнике?

Naravno da moze da se vidi masina,samo je problem sto ne zivim u Srbiji, mada bih trebao da dodjem na par dana u novembru da donesem neke sadnice. Pokusavam da prikacim i grafik-tabelu u pdf za cene jezgra u Turskoj,ali nesto ne ide.Cena je preko 13 turske lire,oko 5eura,skoro 50% vise nego prosle godine!!!!!

Koje sorte lesnika pretezno sadite, koje su cene kvalitetnih sadnica i na koji razmak se sadi?

Na ova pitanja je teško dati pravi odgovor. Ne zato što niko nezna već zato što ima dosta tačnih ali različitih odgovora.
Sorte se biraju u zavisnosti šta čovjek želi odnosno za koju namjenu planira proizvoditi lješnik. Obično se sade sorte krupnijeg ploda mada za neke industrijske potrebe ide bolje sitniji. Osim toga tu je i mogućnost nabavke onog što želimo. Poneka sadnica raznih sorti može se pronaći ali kada se traži veći broj onda nema već se mora naručiti proizvodnja određenog broja sadnica a to znači čekati najmanje godinu dana. U mom kraju nema mnogo lješnika ali su najviše zastupljeni rimski i istarski dugi.
Cijene sadnica se kreću od 3 do 12 eura. Ima i jeftinijih ali može se dogoditi da kad počnu da rađaju moraju se čupati jer tek onda uvidimo da plod nevrijedi ničemu. Dobrih sadnica ima ali je dosta i onih koje nisu ono što se tvrdi.
Oko razmaka sadnica se isto vodi rasprava. To zavisi i od onog ko sadi ali i od sorte i zemljišta. Razmak na koji se obično sadi je
5 x 4 m .

Imam jedno pitanje
icon_smile.gif

Imam lesnjak koji puscam da raste kao stablo a iz korena je pustio izdanak koji je sada star dve godine a nema zile na sebi, jel bi se primio kad bi ga tako bez zila presadio ? ili je bolje da nagrnem zemlje na njega i nadam se da ce pustiti zile pa da ga presadim na jesen?.

Na njega nagrneš zemlju i onda će da pusti žilice,ja sam to uradio u junu i sad idem da ih odgrćem i vadim inače zagrćem jednogodišnje izdanke ,kako to da ima samo jedan izdanak?Da nije kalemljen na mečiju lesku?

Nije kalemljen nego je malo posadjen u blizini drugih vocki pa nije imao svetla dovoljno zato je pustio samo 1 izdanak a bilo je jos 3 mala skroz oko 10-tak cm u zemlji.

Imam kod babe jednu lesku oko 10 godina staru i hteo bih da je razmnozim jer je izuzetno krupna (preko 4,5g), ali ne pusta mlade izdanke sa strane :sta:
Poslednji put sam pokusao sa izdancima prosle godine, ali su imali slab koren i nisu uspeli da prezive. Sada bih pokusao da posadim nekoliko komada, takodje bih odvojio izdanke sa drugih lesnika koje imam na vocnjaku i koristio kao podlogu, a posadicu i meciju lesku, pa cu pokusati nju da koristim kao podlogu, samo ne znam gde da nadjem ili mozda ima negde da se kupi?
Zanima me koje je najbolje vreme za obavljanje svega gore navedenog?
Evo jedne slike da vidite koliki su lesnici. Unapred hvala na odgovorima!

Izdanci kad u julu ili junu narastu oko 35do 40 cm se zagrcu zemljom,ja svake godime zagrnem oko 150 stabala.Uzmes lopatu i zagrneš tako da na njima bude oko 25 cm zemlje tj ne zagrćeš ceo izdanak već samo do visine od 20 do 25 cm.Kad u novembru razgrneš zemlju videces da je svaki u predelu koji je bio zagrnut pustio žilice.Odgrnut izdanak sečeš i sadiš u stratifikator,školicu dubine do tog ožiljenog dela.Zalivanje preparatima koji u sebi sadrže fosfor radi ožiljavanja,ja ih zalivam slavolom.Ustratifikatoru mogu dugo da stoje pa u odnosu na to imaš jednogodišnje,dvogodišnje i trogodišnje sadnice.Odvajanje izdanka ašovom od matične biljke bez zagrtanja nema efekta.Ako planiraš neki zasad najbolje je znati naziv sorte koju sadiš kako bi pravilno odabrao sortu oprašivača,pa je tako npr.za sortu halski džin koji se uglavnom sadi u vojvodini ,najbolji oprašivač istarski dugi.Što se tiče mečije leske,u nedelju mi dolaze ljudi iz Apatina po krckalicu,imaju zasad od 2 jutra kalemljenog lešnika.Uglavnom ,rekli su da nisu trebali da kupuju kalemljene sadnice zbog cene već su mogli sami da ih kaleme jer u Apatinu ima neka šuma mečije leske.Vidim da si ti iz Apatina.Ako ne znaš o kome se radi, javi se na pp pa ću te spojiti sa ljudima .

- - - - - - - - - -

Da,pošto tvoja leska pušta malo izdanaka ,na proleće joj izranjavaj koren oko stabla ašovom.To će podstaći rast izdanaka.

Odlicno seme mecije leske ima bas blizu Vas u Staroj Moravici na putu prema Bajmoku drvored od preko 50 stabala, koja bolje rode nego bilo gde drugde gde sam naisao na meciju lesku.
I za razliku od ovih sto sam nasao u svom gradu (Somboru) po parkovima, ti u Staroj Moravici uopste nemaju problem sa trulim jezgrom koji je ovde problem u preko 60% semenki.

Imam 25 mladih lešnika kalemljenih na mečjoj leski posađenih prošle godine. Zamolio bih za pomoć.
1. Kada i u kom mesecu se radi plavo prskanje i čime, sada najesen i u proleće.
2. Kada i u kom mesecu se radi zaštita protiv monilije i čime. Hvala na pomoći. Pozdrav

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh