Veliki Dobri Vuk
Član
Karlose, na kojoj povrsini imas lesku i koliko kom?
Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока
Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Meni je lesnik u 11- toj godini i prvi put sam imao prinos ove godine od oko 3 tone u ljusci. Poslednjih 3 god.je bilo oko 1,5-2 tone.
Ne bih ti preporucio sorte sa izduzenim plodom istarski dugi ili mortarela.
Moze linkAko nekog interesuje u blogu je "Kako sam odustao od lešnika".
Kolega Vasovac, osim lesnika, i ja imam kao i ti drugo voce i veruj mi da je sve to drugo lakse nego lesnik. Pokupis, odneses na otkup i prodas. Doduse ove godine je bilo losa cena za svo voce. Nemoj da mislis da je za lesnik mnogo bolje. Otkup na veliko je 500-600 din.ociscen i 150-180 u ljusci. Na malo na pijaci ide 800-900-1000 din. i oni nabavljaju lesnik po oko 650din slicno kao poslasticari i zdrava hrana. Mozes da cenis i prodajes na malo i za 1000 din.rodjacima,prijateljima,na poslu po firmama, ali realno je po 700, max 800 din. Zabluda je da je lesnik deficitaran u svetu, ako ga negde fali , ima ga u Turskoj dovoljno za sv e. Uglavnom se visak prenosi u sledecu sezonu, retko kada zafali, zavisi od roda u Turskoj.
Meni je lesnik u 11- toj godini i prvi put sam imao prinos ove godine od oko 3 tone u ljusci. Poslednjih 3 god.je bilo oko 1,5-2 tone.
Ima i boljih i losijih zasada. Ako me posluzi sreca sa ovako dobrim rodom, jos par godina pa sam na nuli. Ulaganje od sadnica ( najjeftinije), odrzavanje zasada svih ovih godina, usisivac za lesnik, prostorija gde ce lesnik da stoji (nemam susaru), radionica- mini fabrika gde krckas, izduvavas i pakujes lesnik.
Tebi to na 50 ari nece trebati, rucno sakupljas, mozes da nosis i usluzno da ti iskrckaju.
Lesnici srednje velicine- na primer italijanske tonde( okrugle) imaju bolji ukus i aromu nego krupne sorte. Krupni su atraktivni i dobri za prodaju na pijaci( ja ih nemam). Ne bih ti preporucio sorte sa izduzenim plodom istarski dugi ili mortarela.
Ne moras da placas skuplje kalemljeni lesnik( on ti ne daje izdanke), mislim da je bolje da sadis dvogodisnje sadnice koja je nastala od izdanka leske. Kod nas i obican izdanak zovu jednogodisnja sadnica. Po meni bolje da formiras u obliku zbuna, nego kao stablo. I onda cekas mnooooogo za prvi ozbiljniji rod.
Orezivanje @titktak je na str. 179.