milansvaba
Član
To što ti je Ph 4.1 nije strašno. I ja sam na mom imanju imao Ph 3.6 - 4.3 i prilikom sadnje a i svake naredne godine stavljao samo glistenjak. Imam 50ari krušku u 4. i 80ari lešnik u 3. godini i to na baš zavidnom nivou. Pošto tu ima dosta toga da se objašnjava poseti www.jablan.rs.Здраво свима, пратим тему о лешнику већ неко време и припупљам информације, па нисам хтео никаква питања да постављам док не видим резултате анализе земљишта. Пошто сам резултате земљишта данас добио (површина планирана за лешник 0,7ха) имао сам шта и прочитати:
pH (KCL) 4,1 (na dubini 30-60 cm ista kiselost)
хумус 1,89
фосфор 0,51
калијум 18,70
Земљиште према испитиваном механичком саставу глиновита иловача (глина 35%).
Е онда следи мишљење које каже да се не препоручује садња лешника због јако киселе реакције, али ако се ипак подиже засад, онда се мора додати 10 тона креча, 50 тона стајњака, 600 кг НПК 10-30-20.
Моје питање за искусније узгајиваче и људе од струке је шта радити? Прочитао сам и коментаре на форуму да се примећује разлика у напретку садница које се налазе на "тежем" од оних на растреситом и богатијем земљишту, па имам дилему да ли ће то бити и код мене и сигурно ће утицати и на принос.
Кажу на институту "Сади боровницу"
Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока