Leska - opšta tema

Do kada navodnjavate lesnike? Za orahe npr kazu do polovine avgusta

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Ne znam odakle ti te cifre. Imam kuci knjigu investicija koje sam uradio... sama pumpa je kostala 400e. Creva za kap po kap oko 1000e. Prikolcica djubra jednosovinka 50e a kupio sam ih 6. Sadjenje 1e po rupi. Sadnica 2.5e. Kopanje rupa bagerom pola dana puta 35e....itd. u 2000e ne moze da se uklopi. Znam po svojoj kozi i imam dokaze za sta govorim. Ne bih se natezao vise

Ne znam odakle ti te cifre. Imam kuci knjigu investicija koje sam uradio... sama pumpa je kostala 400e. Creva za kap po kap oko 1000e. Prikolcica djubra jednosovinka 50e a kupio sam ih 6. Sadjenje 1e po rupi. Sadnica 2.5e. Kopanje rupa bagerom pola dana puta 35e....itd. u 2000e ne moze da se uklopi. Znam po svojoj kozi i imam dokaze za sta govorim. Ne bih se natezao vise
Nije natezanje ovo je diskusija, i ja sam sadio, mozda neko hektar sadi i za 10000e ja sam 0,8h posadio za toliko ako se dobro sjecam moj je traktor i tu me kostala nafta minimalno,
sadice: 450x1,5e = 675e
Krec: 3t 200e
Djubar stajnjak sa rasipanjem 3.kamionske prikolicr:250e
Kopanje rupa:170e
1300e i sve propratno nafta pa do gice sto smo pojeli jos 700e
Sadilio nas 12 za jedno popodne

Послато са HTC Desire 816 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Cika laza. Lesku sam sadio.

Mozda kod tebe u knjazevcu ljudi dzabe sade. U ns nista nema dzabe. Bagerom? Da bagerom. jcb cetvorkom kopao rupe 90cm kasika. Jer je rigolovanje 300e po jutru.

Ja sam jesenas sadio lesnik zbun nisam rigolovao samo podrivanje na 70cm dubine i oranje 35+cm kod nas stvarno niko ne rigoluje a i sam lesnik smo sadili u brazde dubine 30 cm pa sam izmedju lesnika u redu zatvarao brazde motokultivatorom frezom
A razmak je 5,4m redovi i u redu 3,6m

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

Cika laza. Lesku sam sadio.

Mozda kod tebe u knjazevcu ljudi dzabe sade. U ns nista nema dzabe. Bagerom? Da bagerom. jcb cetvorkom kopao rupe 90cm kasika. Jer je rigolovanje 300e po jutru.
'
U pravu si. Kod nas u Knjazevcu se skupe prijatelji,zavrse posao,pojedu jedno jagnjence, balon vino i udri. A ako vec moras da platis sadnju,platis nadnicu 2000 i gotovo,a ne 1 e po rupi. Ali kako kaze izreka ,,Ovce su za sisanje''.

Lovac luka. I ja sam razmisljao o takvoj sadnji, i da sam tako sadio prosao bih jeftinije. Logikom sam razmisljao da ce biti bolje sadnici kad je oko korena recimo kubik zemlje rastresit i nadjubren.

Cika laza. Nisam ovca za sisanje nit sisanje. A sta podrazumevas pod tim platis sadnici i gotovo? Pa moras je posaditi . Ti si kod tebe organizovo 5-10 ljudi cuga janje. 100-150e. Verovatno ste oko sadnice proveli 5min. E pa video ih tebe koliko bi rupa zatrpo da preko lopate nabacas nepun kubik zemlje, pa da se djubar razvozi kolicima sa gomile preko oranja. Tako da nemoj da vredjas bez potrebe. Nemaju svi traktore i idealne uslove. Imam rodbinu na selu i znam koliko se razlikuju cene usluga kod njih i u ns.

i da napomenem. Kod mene su sadili ekipa 4 ljudi l. 3 dana cela.

Napisao sam platis nadnicu i gotovo. Nadnica ti je dnevica. I nije me kostalo 100-150 e. Jagnje je moje,vino moje,limun za u spricer moj,lebac moj. Kostale me samo cackalice. I nemam nameru da vredjam nikog. Sad ako nekog vredja sto kazem da je glupo sto daje tolike pare na sadnju zato sto je tako procitao u knjigama,izvinjavam se. A ko nema traktor,ni mehanizaciju,onda nemoj ni da sadi vocnjak. Ako sve treba da plati,onda mu nista ne ostane.

Misljenja su razlicita teraj svoje ja cu svoje. Bili su mi nadnicari koji stoje svako jutro u partizanskoj ulici i studenti, urade 1 red za 1 dan. Tako bi me sadnja izasla 1300e. Nemam traktor i posadio sam vocnjak. Imam zemlju ogradjenu. Imacu i traktor .

Ma naravno. Ti si platio,kolko si platio. To su tvoje pare i bas me briga,ali nemoj da pises ljudima ovde koji se raspituju kako mora tako i ne moze jeftinije od toga,jer moze. Pozdrav i sve najbolje!

Nisam ni jednom rekao da mora tako i da ne moze jeftinije. Nema potrebe da mi izvrces reci. Covek pitao ja izneo svoje iskustvo . Kod mene nije moglo jeftinije. Ti si za sebe u pravu, ja sam za sebe.

Prijatelju, malo ga pretera za 5000e. Slažem se da postoje razne situacije i nije svuda cena za dobro odrađen zasad ista. Drugo, neko će mnogo toga sam da odradi, neko će sve gospodski da plati. Znači na pitanje trebaš da odgovoriš da je tebe npr. zasad leske na površini od 1h koštao 5000e a ne da kažeš da je uopštena cena tolika. Samo si tu pogrešio jer čovek može da stekne utisak da bez 5k evra ne može da uđe u biznis što je potpuno pogrešno. Realna cena može da bude ispod 50% od te tvoje.

Mene je ograđivanje parcele od 77 ari izašlo oko 300e. Imao sam svoj bagrem, sam sam bušio rupe i postavljao stubove, sam sam postavljao žicu. 15 kolutova 25m dužine i 1.5m visine. Stavljene su i dve dvokrilne kapije pravljene od bagrema i žice. Stavljam 200 sadnica forme žbun na 50 ari 4.5x5.5. Sertifikovane sadnice u Deč-u su 1.5e jednogodišnje tj. 2e dvogodišnje. 10 hiljada dinara sam platio čoveku za podrivanje(50-60cm) i naknadni prolazak teškom tanjiračom. Analizu zemljišta na 30 i 60cm sam dobio besplatno kao subvenciju jer sam prijavio poljoprivredno domaćinstvo. Kažu da je odlična kiselost i humus zemljišta. Treba samo da bacim nešto za fosfor i sl. Imam moj motor za zalivanje(bolji može da se nađe za 100e). PVC creva sa nastavcima 5x30m od 2" su između 100 i 150e. Planiram ručno da zalivam prvih par godina jer nije velika parcela kao ni broj sadnica. Imam pravo da tražim subvencije za sistem za navodnjavanje ali o tome otom potom. Nabavio sam frei pregorelo čisto đubre staro preko 10 godina koje se pretvorilo u humus za punjenje rupa prilikom sadnje. Zeolit 0.5kg po rupi me izlazi negde oko 6-7 hiljada dinara. Rupe ću sam na vreme da iskopam jer je zemlja već sada veoma meka. Ekipa za sadnju se već skuplja a verovatno ću uzeti i par ljudi pod nadnicu (oko 15e je celodnevna nadnica) da bi se posao odradio istog dana kad stignu sadnice. Ostaje mi samo nepoznanica cena postavljanja cevke od f125 sa onim sitom. Voda mi je na 3-4 metra max. pa ni to ne bi trebalo da bude problem. Znači ja se za sada uklapam negde oko 1000e za 50 ari (verujem) pristojno odrađenog zasada. Tu ne računam troškove koji će nastati zbog održavanja narednih godina.

Rezultati analize jednog starog pomoravskog parčeta zemljišta:
slike.php
[/URL][/IMG]

@Slavimir
Realna prica, slazem se.
Mislim da bi odmah trebao da stavis kap po kap, nije to mali posao zaliti rucno, a kpk je kvalitetnije zalivanje. Za tvoju parcelu je to verovatno 300, max 400eur, mala je to povrsina za subvencije, ustedeces do100eur (jer onda moras da kupis sa odv-om). Ja lepo odvrnem uvece i uzivam

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Nazad
Vrh