Leska - opšta tema

Smiki, odlično izgledaju biljčice. U kojoj godini bi trebalo početi sa čišćenjem donjih izdanaka i grančica? Čini mi se da ih vidim kod tvojih leski. kakva je tvoja strategija po tom pitanju?
I još nešto. Pošto vidim da imaš dosta prostora, planiraš li da širiš osnovne grane prema zemlji, tj. da pomoću onih letvi napraviš veću čašu u sredini?

Ma nego sta nego je voda u pitanju!Stvarno nemam reci i bas je greota sto se kaze.
@Smiki svaka pohvala za tebe,ti to drzis pod kontrolom kao i do sada.Bas lepo izgleda.Sto se tice ovog tvog merenja ja i po pola metra zabijem prut neki ili tako nesto sto dohvatim kad zalivam.Sad za vikend sam pustio od 6 do 11 da natapa.Inace zalivam svaki vikend.Ozegotina ima ali nista strasno,voda cini svoje i obzirom kakvo vreme dolazi to ce i biti najneophodniji uslov za bavljenje ovim sportom:).Kakve fore ono-nemoj odmah vodu,pusti ga da se muci da koren ide u dubinu i te stvari.Odmah brate obezbedjuj vodu pa sve ostalo...
Drugo sto se tice velicine jezgra,tvrdim da tondino jezgro nije nista manje od recimo rimskog koji vazi za krupniji...tonda koliko vidim lepo ispunjava i kad malo bolje pogledas apsolutno jezgro rimskog nista narocito nije vece od tonde!

Ljudi, zna li neko da mi kaze da li postoji firma koja se bavi ispitivanjem tla da li ima vode u zemlji pogodne za zalivanje ili neki drugi nacin da se to utvrdi, da li postoje vodokarte ili tako nesto?

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 uz pomoć Tapatoka

Kakve fore ono-nemoj odmah vodu,pusti ga da se muci da koren ide u dubinu i te stvari.Odmah brate obezbedjuj vodu pa sve ostalo...
Tacno, i dok im se koren navikne a biljka "ne ojaca" ,dobijes trinaesto prase.Ne znam od koga ljudi cuju takve price.
Potraznja biljke za vodom kada je ona velika i u punom rodu je tek prica za sebe.
Ja vec skoro dvadeset dana nisam iskljucio pumpu ,24 sata dnevno radi , samo prebacujem na sledecu particiju a podelio sam na tri.
Svaka dobija vodu ceo dan (24 sata) pa onda u krug.Kod mene je zemllja sa primesom peska i to je ogromna potraznja za vodom.
I pored svega bice pitanje kako je sva jezgra popunila ljusku.
Jako teska godina.

- - - - - - - - - -

Ljudi, zna li neko da mi kaze da li postoji firma koja se bavi ispitivanjem tla da li ima vode u zemlji pogodne za zalivanje ili neki drugi nacin da se to utvrdi, da li postoje vodokarte ili tako nesto?

Trebalo bi da postoje ali koliko znam kod tebe nije velika nadmorska visina i ne bi trebalo da je tesko doci do vode.
U brdskim predelima je to muka i puno kosta.

- - - - - - - - - -

I još nešto. Pošto vidim da imaš dosta prostora, planiraš li da širiš osnovne grane prema zemlji, tj. da pomoću onih letvi napraviš veću čašu u sredini?
I ova prica je enigma i ne znam ko ljudima to prica.Prvi veci rod i imas problem da grane drzis u normali i da mozes uopste da prolazis kroz zasad.Onda uzimas kanap pa vracas grane u formu koju treba da ima zbun.Mogu da zamislim sta bi bilo kod ovih sto bi ih na silu sirili.
Nema porebe za tim.

841726572737113.jpg
[/URL] [/IMG]

- - - - - - - - - -

Evo slicica od mene...

- - - - - - - - - -

722b92572740493.jpg
[/URL][/IMG]

Moj lesnik jeste relativno nisko, I zemlja je bogata vodom, ali u tom delu gde sam ja jednostavno niko nema zalivni sistem, I svi "znaju" da tu vode nema, jeda je postavio weliki zasad raznog voca na oko 1km od mene I dovodio je I kamione sa tornjevima da bi nasao vodu, ali nije uspeo, takodje nekada je postojala fabrika plocica "25. Maj" ovde, pa sam u njihovim prostorijama nasao izvestaj neke hrvatske firme koja je 80ih vrsila ispitivanje zemljista za potrebe te firme na oko 700 metara od mog lesnika, po njihovom izvestaju kopali su do 33 metara I nisu naisli na vodu

A najbolja stvar je sto je meni njiva poplavljena kod obilnijih padavina I prilikom topljenja snega

I ova prica je enigma i ne znam ko ljudima to prica.Prvi veci rod i imas problem da grane drzis u normali i da mozes uopste da prolazis kroz zasad.Onda uzimas kanap pa vracas grane u formu koju treba da ima zbun.Mogu da zamislim sta bi bilo kod ovih sto bi ih na silu sirili.
Nema porebe za tim.

Video sam na netu više puta slike ali nisam znao u čemu je fora. Onda sam naleteo na epizodu Domaćina gde je rađena reportaža sa nekim matoranom koji se navodno bavi leskom u Italiji. On objašnjava razliku između naših zasada i onih u Evropi i gde mi redovno pravimo greške. Ne znam koliko je on u pravu ali istina je da ljudi kod nas generalno guraju što više sadnica. To vidim i ovde kod mene u kraju gde je 4x3 je česta pojava. Na snimku počinje od 57:30 pa koga zanima može da pogleda (ako već nije do sada). Ja gledam da skupim što više informacija pre nego što posadim moje i dok se ne formiraju. Lično mislim da odrasli žbun neće da polegne zbog 10 kila roda a koliko ih uopšte rodi kod nas 10kg? Nemoraju grane da se obaraju pod ekstremnim uglom već samo delimično u ranim godinama kad je žbun još mali a onda da se puste da rasu normalno prema gore. Smanjila bi se gužva u sredini a poznato je da leska voli prostor. Meni ta priča ne deluje baš diletantski a leska je biljka sa pričom koja nije do kraja ispričana. Ima tu mesta još za istraživanje i eksperimentianje. Svakako da treba saslušati i uvažavati i mišljenje naših ljudi koji gaje lesku 15 i više godina.

https://www.youtube.com/watch?v=dfRK9RK00Jk

Moj lesnik jeste relativno nisko, I zemlja je bogata vodom, ali u tom delu gde sam ja jednostavno niko nema zalivni sistem, I svi "znaju" da tu vode nema, jeda je postavio weliki zasad raznog voca na oko 1km od mene I dovodio je I kamione sa tornjevima da bi nasao vodu, ali nije uspeo, takodje nekada je postojala fabrika plocica "25. Maj" ovde, pa sam u njihovim prostorijama nasao izvestaj neke hrvatske firme koja je 80ih vrsila ispitivanje zemljista za potrebe te firme na oko 700 metara od mog lesnika, po njihovom izvestaju kopali su do 33 metara I nisu naisli na vodu

Zeznuto ,nema sta.
Moj prijatelj koji vazdusnom linijom od mene relativno blizu,isto nije mogao naci vodu na plicoj dubini a i lokalni majstori koji kopaju su rekli da tu nema vode.Medjutim ,kopanjem sa ozbiljnijim masinama (pa samim tim i ozbiljnijim bunarom) nasao je vodu na 50-60m i ne oskudeva sa njom.
Ne bi bilo lose da se raspitas kod nekih ozbiljnijih ljudi koji se time bave .Steta je da ti se ovakva situacija u buducnosti ponovi.

- - - - - - - - - -

Na snimku počinje od 57:30 pa koga zanima može da pogleda (ako već nije do sada). Ja gledam da skupim što više informacija pre nego što posadim moje i dok se ne formiraju. Lično mislim da odrasli žbun neće da polegne zbog 10 kila roda a koliko ih uopšte rodi kod nas 10kg?Meni ta priča ne deluje baš diletantski a leska je biljka sa pričom koja nije do kraja ispričana.

https://www.youtube.com/watch?v=dfRK9RK00Jk
Za tako kratko vreme ,toliko demagogije nisam skoro cuo kao na ovom delu klipa.
Nema ovde ni blizu istinskom radu sa leskom.

Sto se tice poleganja ,polezu zbunovi i od dvadeset godina samo tako.Krivo mi je sto nemam prave slike ali vidis li ti ovde neku formu.
36015679630_9b7b80df1c_c.jpg

36275752011_70bd248a74_b.jpg

Ili rana vegetacija ,gde brinem da bar tada imam grane na "okupu" i prozracnost koja se posle povecanja plodova i nalivanja zrna ,prakticno skroz izgubi.
35576901814_1b07108f8f_c.jpg

Smiki, odlično izgledaju biljčice. U kojoj godini bi trebalo početi sa čišćenjem donjih izdanaka i grančica? Čini mi se da ih vidim kod tvojih leski. kakva je tvoja strategija po tom pitanju?

zimus sam povadio samo centralne grane gdje je bilo potrebe, razlog je sto ih dogodine necu moci presjeci bez pile, zimus su mogle velikim makazama
sledece orezivanje ostavicu ramene grane i ocistiti stablo odozdo na neku visinu 20, 30cm, grane necu siriti i icu na 5 do 6 ramenih grana opet gdje bude moglo,
ovaj razmak djeluje sam0 kad se posadi veliki vec sada izmedju biljaka se znatno smanjio a treca je godina, sledecu njivu sadim 6x5
generalno mi veliki problem predstavlja trava sa njom se borim mehanicki ali nece se moci jos dugo,

Poslednja izmena:
Kolega Tikitak kao i uvek si na nivou,a i zimu si zbrinuo sta te briga:)!Trebalo je docekati ove gromade,nemam reci!Nego ako mozes da mi kazes-ja imam po tri kapaljke na svaku biljku,odmah uz biljku,ispred 40cm i iza 40 cm otprilike.E sad da li i dalje tako da teram ili da sl.godine zatvaram ove rupe ispred i iza i da idem na metar da otvaram nove,kad bi bilo vreme za to obzirom da se koren lagano siri?I drugo pitanje-koliko da bacam vestaka po tvojoj proceni sad na jesen i na prolece Boze zdravlja,da li ce biti dovoljno po tri pune sake?

@tikitak
Da, baš se vidi razlika. Ovu zadnju sliku sam zapamtio sa ranijeg posta(ili nekog od snimaka) i na njoj se baš odlično vidi koliko leska može da se razvije s godinama. Koliko kod tebe obično ima rodnih grana po žbunu? Ovo je razmak od 5m između redova? Sa Koliko bi ti rodnih grana sada, sa tvojim iskustvom, formirao žbun u zasadu 5.5x4.5?

@smiki, znači može 5-6 ramenih grana na taj razmak kod tebe?

- - - - - - - - - -

Ima jedna firma Georad iz Kostolca koja radi pri Drmnu. Bavi se raznim istraživanima, analizama, izradom elaborata, izvođenjem radova i dr. Imaju one specijalizovane velike kamione za bušenje. Ne znam da li ubijaju sa cenama ali imam kontakt od lika koji radi kod njih. Postavljao je privatno par cevi za navodnjavanje sa onim filterima u mom kraju pa sam sačuvao tel. On ima neke mape podvodnih voda za moj kraj. Ako te zanima mogu da ti pošaljem broj na PP pa mu iznesi svoj problem.

Poslednja izmena:
Nego ako mozes da mi kazes-ja imam po tri kapaljke na svaku biljku,odmah uz biljku,ispred 40cm i iza 40 cm otprilike.E sad da li i dalje tako da teram ili da sl.godine zatvaram ove rupe ispred i iza i da idem na metar da otvaram nove,kad bi bilo vreme za to obzirom da se koren lagano siri?I drugo pitanje-koliko da bacam vestaka po tvojoj proceni sad na jesen i na prolece Boze zdravlja,da li ce biti dovoljno po tri pune sake?
Cobe, ti kapljaci koje imas su ti sasvim dovoljni u narednih 3-4 godine a mozda i duze.Za vestak cemo videti ili cuti ,da ne duzimo ovako.
Slavimire ,kod mene je razmak 5m izmedju redova a ramenih grana imam ,sto bi rekli kako gde. Uglavnom je to izmedju 5 i 8. Broj ramenih grana na 5.5x4.5.....mislim da razmak ne igra toliko ulogu koliko samo formiranje kod nekog zbuna.Negde lepo stane 8 grana ,negde je pretrpano i sa sest.Kadaa je zbun mlad nije lako odmah oformiti onako kako bi zeleli.Kada se dodje do faze podmladjivanja onda je to daleko lakse.

Kolege, da li je problem da se lesnik kida zajedno sa omotacem ploda kad uzri? Da li ce to da utice na rod sledece godine?

Imam dosta lisca koje je vec otpalo izgorelo od sunca.A sto se tice jezgra nije bas jako krupno,kakva je godina jos je super :)

Шта мислите о садњи лешника на 350 метара надморске висине,а 150 метара удаљена од Гружанског језера?

- - - - - - - - - -

Могао бих да наводњавам из језера ??????

Spolja gladac iznutra jadac... :/

Svi kao lepi i krupni, a imam osećaj da će svaki drugi biti prazan, drugih par ovako sitni a svega jedan ili dva puni na 10ak uzoraka...

Nazad
Vrh