Leska - opšta tema

Nisam siguran da iko u Srbiji hoće da od građanina postane zemljoradnik. Bolje i tih 200 evra i da budeš gospodin čovek nego da obrađuješ njive. Ulažeš u posao u koji nikad nećeš biti siguran da ćeš imati dobru cenu. Pogledaj malinare i sve će ti biti jasno. Mi smo tursko interesano područje... jbg. tako nam zapalo... i turski lešnik će uvek biti jeftniji.... zaboravi ferero oni preko lešnika kupuju zemljište.... kad kupe dovoljno neće više da otkupljuju..... A sva ta ulaganja u zasad i ograde i traktore i kalibriranje i krckanje i skupljanje lešnika i radna snaga i gledanje u nebo ili razvlačenja creva koje će neko da pokrade kao što će da ti kradu i lešnike i žicu.... I godine koje će da prođu dok nešto ne zaradiš a ovako stan svake godine 1200eura.... i na kraju šta ćeš deci ostaviti u amanet da budu zemljoradnici.... šta će im njive pokloni im stan....
Ipak ja ti želim svu sreću.... samo ipak mislim da nećeš da prodaš taj stan....

Ne znam zasto takav pesimizam. Eto i ja sam prodao stan u Beogradu i otisao da se bavim vocarstvom u selu i nisam se pokajao. Prvenstveno zbog toga sto mi to pruza veliko zadovoljstvo i sto sam sam svoj gospodar. Nema onog svakodnevnog stresa koji donosi zivot u velikom gradu.
Covek se ne zadovoljava sa malim i to treba pozdraviti. Narocito ako ce tamo da se preseli i odatle da ide na posao u grad. Da li ce uspeti to je pitanje. Ali ako ne proba ceo zivot ce se kajati sto nije pokusao.

Tikitak, kako ti funkcionises sa obradom ploda trenutno, koliko mozes da pripremis na dan, I koliko dana ti je potrebno da pripremis kompletan rod? Cisto informativno, posto si ti koliko sam barem ja ukapirao hedini uzgajivac na ovom forumu kome je leska glavni I manje-vise jedini izvor prihoda.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 uz pomoć Tapatoka
Trenutno mogu dnevno da pripremim do 200kg.Ne angazujem dodatnu radnu snagu vec ide onako kucna verzija.
Ove godine opet menjam masinu i nadam se vecem ucinku.

- - - - - - - - - -

... i turski lešnik će uvek biti jeftniji.... zaboravi ferero oni preko lešnika kupuju zemljište.... kad kupe dovoljno neće više da otkupljuju.....
I koliko god bio jeftiniji ,nas ce biti jeftiniji od njega....da stvar bude zalosna srpski lesnik trenutno spasava upravo turski.Da cena turskog nije neka vrsta etalona sa ponudom kakva je bila proslogodisnja bilo bi svasta.A ferero...zovi i sada i pitaj da li bi otkupili ...naravno da ne bi.Zvao ih jedan poznanik skoro.

Nije zasad u Surcinu vec u Becmenu,mesto pored Surcina, a ja sam inace iz Surcina.Sto se tice sece,morace tako da bi se dobilo na osvetljenosti,bice to pregusto tamo u 10-12 godini!

Znam komšo gde je Bečmen, pa imam rodbinu blisku tamo ;) A i ja sam u Surčinu, u gornjem kraju... A moji u Bečmenu imaju 8ha zemlje... I nešto oko preke kaldrme...

Vuxsd slazem se sa tobom u potpunosti!Posao ima,od kirije 200 evrica x 12 meseci-neki bi rekli "sedi si bre kuci,gledaj utakmice i tuci po ladnom pivu...kakav lesnik bre".

И нека трбух расте... Остаје човјеку још један стан тако да неће бити сиротиња ни ако посао пропадне. Да има само један стан онда би било опасно. Код лијеске је незгодно дуго чекање до пуног рода,

GOKU, podizanje plantaže je najmanji problem. Problemi počinju kad dođe ozbiljniji rod (poslije 5. godine) jer se najviše vremena troši na obradu lješnika (berba, sušenje, kalibracija, krckanje, odvajanje ljuske....).
Podizanje zasada od 1ha košta od 2000€ pa naviše, a onda treba traktor, kosilica, freza, atomizer, usisivač, sušara, krckalica... tako da ukupni trošak za 4 ha lako pređe 50.000. Ne računaj da ćeš uloženo vratiti za manje od 10 godina i tek poslije toga možeš razmišljati o zaradi.

4 ha ne može biti hobi ili sporedni posao i sigurno će biti neophodno angažovanje radnika.

poruka za GOKUA IZ NOVOG SADA .Dragi GOKU ako nameravas ozbiljno da udjes u ovaj projekat udji i neces se pokajati profitiraces debelo ali ne borovnica,lesnik,pistaci,brusnica,aronija,godzi,nojevi,bernandinci nego JABUKA,KRUSKA,JAGODA,VINOGRAD ,MALINA sve zavisi od terena ali ove vocne vrste nece niko da sadi jer treba mnogo da se dirinci da dobijes podocnjake kao krompire da neznas sta je ni bioskop ni pozoriste ni utakmica ni odmor a tu je lova zuljevi i suljevi a ove proizvodnje posadim isprskam samo totalom i dodjem da berem posle 5 godina ne pije vodu nemoj da otvaram temu WUKSE jabuka 2015 godine izbacila rod u SD u 6 vagona po hektaru bez djubrenja a roba otisla za Rusiju po 45 dinara kvanto ,malina zlatna godinama,a sto jel nema profita od jagoda stavi 5 hektara jagoda ako neces jabuku i krusku i kupices pola HALKIDIKIJA ali sve ovo sto kazem nije dovoljno jer mora da se savije kicma do zemlje a onda bi vas pitao ko je SELJAK a koje ELITA I KREM DRUSTVO beton se ne jede vocarstvo ima potencijal veliki a u gradu ima sve vise sirotinje tamo je GOLGOTA neovejana a HARACLIJE SAMO PRZE PO DZEPU nemaju dusu nema vise komunizma i socijale tonemo sve dublje kakve su to plate 200 eura to je sprdacina to vodi na PSIHIJATRIJU samo hrabro NOVOSADJANINE ne plasi se nema rizika ulazes u pravu stvar

Znam komšo gde je Bečmen, pa imam rodbinu blisku tamo ;) A i ja sam u Surčinu, u gornjem kraju... A moji u Bečmenu imaju 8ha zemlje... I nešto oko preke kaldrme...

Pa komso Proximuse sto ne cutis bre :)! Tu sam u Ritskoj 18.Izvolte kad si u prolazu,da se upoznamo a mozda se vec i poznajemo :).
P.S.kolega GOKU,prvo zahvaljujem sto si malo prodrmao temu:)), nemam nameru da te skrecem sa kursa koji si naumio,ako si mozda iz mog posta shvatio tako,na kraju ti sam resavas sta i kako,samo sam izneo svoje misljenje jer ti na stanu imas siguricu od 1200 eura!Mozda ce to danas sutra da bude i malcice vise...Sa druge strane ti moras prodati taj stan,uzeti lovu, pa tek onda kupovati i gledati sta i kako...bogami ne znam...Ja licno sam imao neke preduslove,njiva blizu,kod tasta u Boljevcima(opet blizu) imam prostora gde bih to danas sutra skladistio itd itd ali u svakom slucaju za ove dve godine koliko sam u prici sam ocenio da ce ovo da bude veelik posao a kamoli za one koji imaju mnogo vece povrsine...!Inace stvarno nemam nameru da miniram ili tako nesto.Pozdrav i svako dobro.

Au šta sam sve pročitao od poslednje posete.

Prvo, ne razumem neke koji pišu na poljoprivrednom forumu, a nagovaraju ljude da se ne bave poljoprivredom.

Izvinjavam se što ću biti malo opširniji i malo otići u of.

Moja prva zamisao je bila da posadim lesku u bašti površine 26x70, oko 20 ari, čisto iz hobija, u Sirigu, selu blizu NS gde imam kuću koja mi je ostala od dede i gde budem vikendom kad nije zima.

Onda sam saznao da to može biti dosta unosan posao, ali da treba dosta ulaganja, a zarada dolazi kroz par godina. Pošto imam neke nekretnine koje mogu da prodam i posao u školi došao sam na ideju da bih mogao da izfinansiram i dosta veću površinu. Možda sam se malo precenio sa 4 ha, ali sigurno dosta veću od 20 ari.

E sad problem je što posao ne mogu da napustim, jer ipak 50 hiljada mesečno nije za baciti. Kako uklopiti posao u struci i poljoprivredu? Što se tiče slobodnog vremena to nije problem, na poslu sam 4-5 sati dnevno, 4 dana nedeljno, znači imam oko 220 slobodnih dana godišnje, ceo jul i avgust sam slobodan, a čuo sam da se lešnik bere krajem avgusta.

Pročitao sam da ovde ima mojih "zemljaka" Proximus i Cobe, jer ja radim na teritoriji opštine Pećinci, predajem fizičko vasp. u Kupinovu i Ašanji, dva puta nedeljno putujem iz NS, prenoćim u Deču i svaki dan prelazim preku kaldrmu. Možda je rešenje da kupim neku zemlju na toj teritorij, Karlovčić, Ašanja, Deč, Progar, podignem montažnu kuću i tako spojim dva posla.

Neko reče ostavi deci stan u gradu, ali po meni je mnogo bolje ostaviti detetu razrađen posao, nebitno da li su to lešnici, popravka bele tehnike, posao automehaničara, pekara ili nešto šesto, pa neka se i puno radi, al se i zaradi i sam sebi si gazda. Imam par drugara i rođaka što rade kod privatnika u NS, Sirigu i Pančevu i znam kako ih iskorištavaju i ponižavaju.

Ne bih odustajao od leske, ali što kaže mornar zasaditi možda još i jagode ili neko drugo voće pa kupiti pola Halkidikija.

Još jednom bih se izvinio zbog dužine posta, stvari koje nemaju veze sa temom i zahvalio svima koji su mi pružili podršku.

Poslednja izmena:
Goku stavi sve na papir. Ako se ne uklapas u 4-5 hektara kupi dva . Taman ces biti I u mogucnosti da vidis kako posao ime, da li ti lezi, dalimozes da ga uklopis sa obavezom u skoli. Kupi 1 ha, lako se posle posao prosiri ako vidis da mozes.

Kolega mornar me preduhitrio sa odgovorom. Imas veci profit u proizvodnji na primer tresnji na giseli 6, ili jagode nego lesnik. Opet niko ne moze da predvidi sta ce ti donositi najvecu zaradu. Znam coveka koji je izvadio visnje iz njive i posadio sljive, opet neko drugi vadi sljive i sadi nesto trece, svako vidi neku svoju racunicu. Dobro je i to sto bi sadio 2,3 vocne vrste. Za lesnik kako ce se stvari odvijati, posle toliko ulaganja, bices na nuli za 12,13 godina, mozda koju godinu manje, ako u turskoj bude prepolovljen rod kao 2014 (sto se desava svake 10-te godine) ili da italijani pocnu da smanjuju zasade umesto sto ih povecavaju. Nemoj da me shvatis pogresno, i ja podrzavam tvoju odluku, samo da realno vidis stvari pre nego sto zapocnes posao. Imas ovde da procitas i iskrene,realne savete, ali imas i puno netacnih stvari. Samo napred i sto bi rekao moj deda " bolje mali gazda, nego veliki sluga".

Poslednja izmena:
Mislim da ne mozes da izgubis, ali prvi preduslov je da si uporan i da to volis a ne da ulazis samo radi profita. Ti stanovi ocigledno su ti los kapital kad dobijas samo 100eur na stan od 50k eura (u beogradu bi imao 150-200 na tu vrednost).
Po meni, na tih 20ari ove jeseni pokreni lesnike (ili za sta se odlucis) i nek ti bude skola za veci zasad, a zemlju odmah kreni da trazis, tu parcelu koju nadjes mozes isto tako da iznajmljujes i uzeces bolje pare nego na stan, a na toj zemlji mozes onda da sadis npr prvo 1ha pa onda 2ha.... kako ti se vec odvijaju stvari, ne moras da zuris, taman dok udjes u problematiku, upoznas komsije... ali veliki minus ti je sto si prakticno sam, to ume da deprimira kad udjes u veliku parcelu.
P.s. moj tast iznajmljuje zemlju koja trenutno vredi ~30k eur za 1200eur godisnje (6 jutara), i nista ne razmislja da li je neko polomio wc solju,....

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Masina za krckanje, odvajanje jezgra I pokretna traka koju sam smislio a ujak napravio posto ume da to napeavi kako treba. Ja sam napravio ovo za odvajanje jezgra ja neumem da napravim da bude lepo, ali bitno da radi :)
c6b522b26540e7c593d7839674ac316e.jpg
3157feca15b2cd1103bf75e339594aaa.jpg
861b51fbab720599c7a7c5f4eb84b69a.jpg

Jel odvajas na vazduh? Krckalica radi na kom principu?

Da, dole prikljucim viladzerov duvac/usisivac za lisce I ovo lagano odvaja. Ali moram tri puta da propustim pre trake da bi bilo cisto. A krckalicu sam napravio od stone brusilice sa originalnim kamenom moze samo da se razbija I to najgrubljim koji sam uspeo da nadjem

Сад кад размислим нешто ми се мало чини 5 литара недељно по садници?

Боби, хвала у сваком случају за савет. Јел има још неко да ме посаветује у вези тога колико ми је воде потребно... ради се о 450 садница.

Ja ih zalevam sa 5 litara nedeljno I biljke izgledaju odlicno. Pri sadnji sam ubacio u svaku rupu 5 litara Biohumusa , 1.5 kg Zeolita I 20 grama hidrogela , oko korena sadnice.
Sad sve to pomaze u regulisanju vodenog rezima , cak I u ekstremnim uslovima kao sto su susha ili prekomerno zalevanje.
Isplati se trosak.

Kračune daj snimi da vidim leba ti kako si to smislio sa tocilom ? Mislim ako nije zakljucan papent.

Сад кад размислим нешто ми се мало чини 5 литара недељно по садници?

Боби, хвала у сваком случају за савет. Јел има још неко да ме посаветује у вези тога колико ми је воде потребно... ради се о 450 садница.

Meni su rekli da biljci treba, 400-500litara po m² tokom perioda april-avg.
Kolika krosnja otprilike tolki i koren. Pa racunaj.
Sigurno da to varira od strukture zemljista. Ima sprava koja meri vlaznost zemljista, irigometar il tako nesto. Navodno kosta 50-60€...

Zato sam napomenuo da su korisceni biohumus ( glistal ) , hidrogel I zeolit..
Svi oni zadrzavaju vlagu I biljci daju kada joj je potrebno..Kod klasicnog navodnjavanja voda ponire u zemju a vlaga se brzo osusi.. Ne znam dali smem postirati liknove na forumu , ali mozete potraziti na youtube ima dosta oko toga.. Ako smem postirati , recite I prikacit cu nekoliko linkova..

Sent from my GT-S7390 using Tapatalk

Nazad
Vrh