Lepote Srbije - u slici i reči!

Iskreno, nisam znao, a odakle onda to da je Šabac "svojata"?

:ppozdrav:

@ stiv

Mileva Marić je rođena u bogatoj porodici u Titelu u Vojvodini (tada deo Austro-Ugarske) kao najstarija od troje dece porodici oficira austro-ugarske vojske. Prilikom rođenja Milevi je iščašen kuk, tako da joj je leva noga bila kraća. Ubrzo nakon njenog rođenja, njen otac je završio vojnu karijeru i dobio je posao u sudu u Rumi, a kasnije u Zagrebu. Mileva je imala mlađu sestru Zorku (rođenu 1883) i brata Miloša (rođenog 1885)

Mileva Marić
Izvor: Wikipedia

Postovani mladi moderatoru Maestro

Imas pravo isla je u Kraljevsku skolu u Sabcu.

Mileva Marić je rođena 19. decembra 1805. godine u bogatoj srpskoj porodici u Titelu, mestu u srpskoj pokrajini Vojvodini, koja je u to vreme bila u sastavu austrougarske carevine. Od prvog razreda osnovne škole je bila izuzetan đak - sa sedam godina je čitala, radila matematičke zadatke i tečno govorila srpski i nemački jezik. Pohađala je gimnaziju u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici gde je maturirala kao najbolja učenica iz matematike i fizike, a zatim Kraljevsku školu u Šapcu.

@ torpedo

Moracu menjati dozluke. :ppozdrav:

Nesto sam pisao na drugom forumu pa nisam stigao posteno ni da procitam. :bravo:

Zahvaljujem, posebno na ovom "mladi", doduše moderator, našao sam podatak na nekom šabačkom sajtu, pa, kada ste vi "skočili" da me "napadate" - reko' sebi "jes' da ovi šapčani znaju da vade čiviju", al' baš toliko ne verujem!!! (sklapiraće me torpedo i ostali mačvani- forumaši). :haha:

Evo još malo Šapca i okoline, sa istorijskog stanovišta:

Pojma vi nemate i vi vaša ''Wikipedija''.........prepisujete i vi znate bolje ,nego mi koji živimo sa potomcima njene porodice :nono:

@ stiv

Tako bar pise o Titelu a u Kacu se ne spominje, Ali ako ti tako tvrdis nemam nista protiv. :ppozdrav:

Unuk Mileve i Alberta Ajnštajna, Bernard Ajnštajn (77), odlučio je da kuću u Novom Sadu, gde je odrastao, pokloni gradu, ali uz uslov da se u njoj otvori muzej. Kao jedini naslednik kuće, koja iako zakonom zaštićena godinama propada, Ajnštajn želi da ispuni želju svog oca Hansa Alberta da se muzej posveti Milevi Marić Ajnštajn. Gradski čelnici su se načelno složili sa takvom idejom.

@stiv
Prijatelju lako je kritikovati, alai da znaš nije sve iz Wikipedie. Medjutim, ono što brine je da ja nigde ne vide nijedan tvoj prilog na zadatu temu, da ne ideš daleko, već tvoje mesto, znam da je lepo, jednom prošao kroz njega!

:D i :ppozdrav:

2nc432w.jpg

Испред школе је биста Милеве Марић Ајнштајн, од 1999. године, дело нашег познатог вајара Јована Солдатовића. Милевин отац, Милош Марић, рођени је Каћанин. Милева и Алберт радо су долазили у Каћ, на имање Марићевих.
olikl.jpg
Ona se rodila tamo ,ali je iz Kaća i njeni su iz Kaća

@ Maestro mladicu i mladi moderatoru mnogo brzo napredujes, sto je jedina mana omladine. Rekli smo da cemo polako redom ti Backu ja Banat.

Ja stigo do Novog Beceja.

@peto1

Možda malo žurim, ali držim se, nekog svog - nepisanog, pravila - malo veća mesta, pa je tako Bačka gotova, a Srem sam već ranije obradio (Ruma, Mitrovica, Fruška gora), pa sam na mostu "prešao" Savu i nastavljam dalje!!!

Valjevo sa okolinom i svim svojim lepotama:

Nazad
Vrh