Leopard i IMT plugovi

754 je zbog specificnih glava izmedju niskog i visokog pluga. Iako je 2x12" (kao 756) razmak po duzini od glave do glave je kao na 755 jer 754 ima kracu ramu.

Kao kad ljudi prosire 755 na 2x12" Dobije se na sirini zahvata ali ne i na razmaku tjela od tjela. Samo sto 754 ima kverneland glave kompletne.

Ima jedan kod nas skoro nov, ne znam da li je nakad orao, samo sto je izbledao, odnela ga poplava.
Razmisljao da ga uzmem za 539, da izorem baste sa njim. Nego ne znam da li ce ga 539 vuci?

Po mom mišljenju neće. Puno mu je to.

- - - - - - - - - -

Ako neko ima onu "nogu" koja služi da pridržava IMT 757 plug da ne padne na stranu kad je otkačen, da li može da mi izmeri koliko je rastojanje između osnove na dnu i rupe na vrhu kroz koju se gurne klinčić.

Necete vjerovati ali 539 lakse vuce 754 nego 755 i za to imam dva dokaza:

Dokaz 1:
Kolega je prije 6-7 godina kupio 540, 754 plug i jos kojekakvih prikljucaka. Do tad je imao samo 533 i 755 plug. Kad sam ga pitao koji traktor ore s kojim plugom, rekao je da "mali" traktor ore s "malim" plugom a "veliki" traktor ore s "velikim" plugom. Kad sam ga pitao koji je mali a koji veliki plug, rekao je pa 754 je mali a 755 je veliki. Nije ni mjerio zahvat pluga, nego je po broju mislio da je 754 manji kako je 756 veci. Kad sam mu rekao da izmjeri zahvat pluga, nije se sam sebi mogao iscuditi da 533 vuce taj plug lakse nego 755.

Dokaz 2:
Ja sam prodao 755 NK kako bih kupio 754. Prosle jeseni smo orali sve trojica i otac je orao s 539 i 754 plugom i isao je u korak s 549 i Vogel-FOP 756.2. Kad je 539 isao prvi, bio je brzi od 549 (pricamo o oranju 20cm za psenicu). Znao je otac da je to 12" plug jer sam mu ja rekao ali je on navikao kako ide 539 sa 755 u kombinaciji i nije mogao vjerovati da je traktoru tako lako orati a da plug tako moze fino okretati zemlju. Nije vjerovao da je 12" dok ga na njivi nismo izmjerili da mu dokazem. Orao je 20 godina sa 755 i po misljenju cjelog sela "Ne postoji bolji plug za 539 od 755" i otac je tako mislio dok nije probao orati sa 754.

Za oranje basci ga slobodno kupi, neces pozaliti.

Javit ce se jos par forumasa koji oru sa takvim plugom da ti kazu da je to naspram 755.20 izmisljen plug...

Po mom mišljenju neće. Puno mu je to.

- - - - - - - - - -

Ako neko ima onu "nogu" koja služi da pridržava IMT 757 plug da ne padne na stranu kad je otkačen, da li može da mi izmeri koliko je rastojanje između osnove na dnu i rupe na vrhu kroz koju se gurne klinčić.
Druze, imam ja tu nogu, ostala mi od pluga. Pogledacu samo sutra, ako mogu da je nadjem, pa da ti je posaljem.

Javit ce se jos par forumasa koji oru sa takvim plugom da ti kazu da je to naspram 755.20 izmisljen plug...

Ja ga nemam, ali ima ga clan mirko67 i evo kako on ore sa njim sa imt 539 dv i gde ga je prokomentarisao. Samo procitajte celu stranu a ima komentara i na sledecoj

I da dodam, ja sam posle ovih saveta od clana Bobo trazio iskljucivo plug imt 754 i mislio sam da sam ga kupio obzirom da ima kverneland glave, ali se posle ispostavilo da sam uzeo jos bolju varijantu tj imt 756.25 tj ram od imt 756 sa kverneland glavama. Znaci vece rastojanje izmedju glave od 80cm i visok klirens od 63cm.

http://poljoinfo.com/showthread.php?109-Oranje/page420

Poslednja izmena:
A gde nadje te Poljske raonike? Kako moram menjati plazove, mogli bi i novi raonici doci:osmeh:.
Pa u Poljskoj :osmeh::haha:...malo se salim....nasao sam ih u firmi Krokus-Golobok,tu sam 2005.-te kupio plug Poljske proizvodnje i uzmem i par rezervnih raonika,cena je bila 1000 din par a kurs evra 80 din.

Bobo jesi li klepavao te raonike posto je ivica debela jedno 4-5mm?Ja sam ih nosio na samo jedno klepanje za 10 god.

Samoostreci raonik kad poklapas - pokujes, vise nije samoostreci. nisam lud da samoostrece nosim na klepanje. Nas narod navikao da moraju raonici biti ostri kao zilet a ja nisam samoostrece raonike s pluga skidao 5 godina a naorao se i to postenski.

Klepati samoostreci raonik je jednako ostranju tanjurace prije rade (vidjao sam da neki i to rade pa sam se krstio i lijevom i desnom)...

Nikad ih necu nositi kovati. Kad se potrose, 50€ tri nova komada i teram dalje...

Jel ima neko točak za imt 756 da hoće da menja za org leopardov da ne prepravljam

Послато са SM-G355HN уз помоћ Тапатока

Da slikama potkrepimo diskusiju o raonicima:
Gore Poljak,u sredini stari Leopard navarivani ,dole sablon od Plamenovog raonika.

2nrpil5.jpg

301ljic.jpg

zy9c3d.jpg

5af2pw.jpg

ephlco.jpg

24fbdbn.jpg

j0kxep.jpg

2efkn6o.jpg

Malo se i radilo oko pluga,sredjeni plazovi i trouglovi.Zadnji plaz stavljen nov,prednji navaren,trougao zadnji napravljen od plocevine,prednji ce biti navaren,namesten tocak od IMT-a.

ww1cmh.jpg

6tg1mo.jpg

2uf85eb.jpg

Vidi se koliko je stari bio pojeden.

1zr02yu.jpg

Prednji je navaren,pojeden je bio za 1cm.Prvo sam uzeo i njega novovog da stavim ali mala privreda je odradila svoje,nov je uzi od starog pojedenog i ne poklapaju se rupe.Isekao sam parce od piramide od Slavonca i navario na plaz.

I za kraj tocak je upasovan od IMT-a.Pomeren je unazad,za to je iskorisceno parce rama od Slavonca,rupe koje su za srafove na ramu busene na stubnoj busilici,a rupe gde se srafi tocak iskoriscene sa parceta rama,samo je na tocku produzen slic za 1 cm za prvi sraf.
2d1vfop.jpg

29qnjeu.jpg

Fino ti ide sredjivanje, nema sta. Ovo za raonike si super postavio s ovom sablonom... Ali da fora bude veca, u trgovini gdja sam kupio raonike za poljaka sam pitao da li imaju obicni raonik za leoparda i rekli su da imaju, stavili smo leopardov preko poljskog i SAVRSENO su se preklapali, osim rupa za montazu, naravno. I kad sam dosao kuci, tu jesen sam jos orao s njegovim raonicima jer su bili navareni manganom pa seta da ih ne potrosim do kraja. Tek kad sam prvi raonik poljski naslonio na mjesto da oznacim rupe na plugu sam vidio da spic ode puno u stranu. kad sm sva tri zavrnuo na plug, izvukao pravce spagom i pokratio ih. Rade fantasticno i mislim da su od plamen raonika bolji barem duplo a kod nas su jeftiniji poljski raonici s kljunom nego obicni za kovanje...

Malo truda i imas prave raonike na plugu a kad se jednog dana i potrose, sablonu imam koliko treba odsjeci, i prije montaze ih pokratim i deri opet sto kazes 10 godina ;)

Radim kao sebi. Polako raduckam nigde ne zurim,kad imam vremena odradim nesto ,pa posle opet.
Sablon sam ocrtao kod drugara koji trguje sa raonicima,ima od raznih proizvodjaca,a vec sam ranije cuo od dr Mirka da je Plamenov sa dobrom dimenzijom,njega i ocrtam,identicni su i onaj od mangana i onaj obicni od plocevine.Ovi ostali su zakinuti na meri,stavljao sam neki narandzaste boje preko Plamenovog i narandzasti je zakinut na meri jedno 2cm je uzi sa donje strane,i jedno 1 -1,5 cm je kraci na vrhu,kad se stave rupe na rupe.Otrpilike je narandzasti dimenzijom kao ovaj stari...a stari i poljak se poklapaju sirinom.Koliko sam zagledao sa novim plazovima kao da bi poljak mogao biti malo siri,jer citajuci po forumu i u razgovoru sa vlasnicima kazu da Leopard voli dobre raonike zbog dubokog plaza.A Plamen je siri od ova dva za skoro 4 cm.
Ovaj moj drug u ponudi ima i raonike od kovaca iz okoline Nisa(tako on kaze) i na netu sam nasao u oglasu da je taj kovac iz Raznja,bar na slikama su isti raonici kao i kod drugara na tezgi,kovani su i okaljeni i cena im je 3500, s tim sto je u ponudi imao za sve marke osim za Leoparda jer ih je sve rasprodao.Nisam mogao da ih uporedim po sablonu niti da ih kucnem i cujem zvuk,da li zvone ili imaju tup zvuk kao plocevina.Najzvonkiji zvuk imaju kovani Zastavini raonici ali oni rade samo za 756.Zatim po zvuku je plamenov manganski,,,,a poljak ima definitvno najzvonkiji zvuk kao i od gibnja.

Lepo... Ostaje da ti javim one dimenzije što sam obećao. :osmeh: Biće za par dana, nisam zaboravio...
Bolje bi bilo da si menjao točak za leopardov.

Kod mene su obicni plazevi domace proizvodnje (takvi su bili kad sam kupio plug) i nisu ni slicni tvornickim plazovima. Prijasnji vlasnik je stavljao nove daske iz male privrede na plug i morao je na cela novih daski navarivati trake 3cm sirine da dobije dasku malo stariju od plaza. Tako je na sve 3 glave. Busio je i on nove rupe za raonike da ih pomakne prema napolje da bi se i oni slagali s daskom... Ma 100 cuda...

Sad sam ja prema tako navarenim daskama i tako debelim plazovima upasao poljske raonike i dok ide - ide. Kad se daske poderu ici cu u Dubicu po 3 nove vogel&noot glave i samo ih prisarafim na plug i teraj opet 10 godina bez brige ;)

Mozda ne izgleda najlepse sa tockom od Imt-a,ali kada je ovako nazad postavlje je bolje.Hoce vrlo cesto kada se ore kukuruziste da zagusi izmedju zadnje glave i kopirnog tocka,jer je na tom delu jako mali razmak.

Informativno pitanje.Koja je cena nosača pluzne glave za imt 756VK?Otprilike.

Послато са SM-G355HN уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh