Leopard i IMT plugovi

Kraj deflektora pre visoko postavljen, vidi se koliko malo ga zemlja dodiruje po farbi. Ovako postavljeni deflektori imaju jako slab ucinak ako se mene pita. Ovi moji su poguljeni skroz, i stalno gornji sloj zemlje guraju u dno brazde dok ovi tvoji samo golicaju zemlju koja ide vrhom daske. Jedino ako ides 15km/h u oranju pa se zemlja stigne popeti do deflektora pa da on ima neku ulogu...

Po farbi nemoj da gledas jer je skinuta sa crepom i ugareno 2 jutra . Pogledaj malo bolje jer su postavljeni nize jer je daska zasecena .

Ide to oko ~25 jer ispod vadi zdravicu .

Da, cela deflektora si postavio nize a deflektor "radi radnju" svojom sredinom i krajem te kraj treba biti nizi nego sto je sad kod tebe. U sporijem, tezem oranju to nece doci do punog efekta. Moji deflektori su donjom povrsinom skoro pa paralelni sa zemljom dok tvoji nisu ni priblizno. Nije bitno samo nemontirati deflektore, nego ih treba i podesavati.

Recimo, ja imam crtalo na trecoj glavi i deflektor ne moze biti jednako postavljen kao na prve dvije glave koje nemaju crtalo. Ovisno o tipu zemljista i uvjetima na njivi se deflektor podesava za rad, isto kao i pretpluznjaci sto se podesavaju al velika vecina ljudi to ne radi, bar ovi koje ja poznam...

Sto bi rekli tako ispalo ... Salim se . Zbog duzine i specificne zaklrivljenosti tako cuci dobro posto nije zakrivljen samo ka napred nego i ka dole gornja strana sto se vidi na prvoj slici . Ako pogledas bolje on izlazi iz ravni daske pre drugog srafa a postavljen je tako da i preko njega klizi deo zemlje i usmerava ostatke u brazdu . Uporedi tvoju i moju sliku pa ce ti biti jasno koliko je izvadjeno mesa iznad sarafa , na slici se bas i ne vidi , pa je samim tim i prilicno nizi .

Bas cu da vidim kada krene oranje kako se ponasa na normalnoj dubini jer mi je drugi ispao " nesto nize, vodoravnije " neg prednji pa ga namerno nisam hteo dirati da vidim dali ce da bude bolje tako al mi nesto smrdi da ce tako da gusi jer je prilicno dugacak . ::prica::

Sto bi rekli tako ispalo ... Salim se . Zbog duzine i specificne zaklrivljenosti tako cuci dobro posto nije zakrivljen samo ka napred nego i ka dole gornja strana sto se vidi na prvoj slici . Ako pogledas bolje on izlazi iz ravni daske pre drugog srafa a postavljen je tako da i preko njega klizi deo zemlje i usmerava ostatke u brazdu . Uporedi tvoju i moju sliku pa ce ti biti jasno koliko je izvadjeno mesa iznad sarafa , na slici se bas i ne vidi , pa je samim tim i prilicno nizi .

Bas cu da vidim kada krene oranje kako se ponasa na normalnoj dubini jer mi je drugi ispao " nesto nize, vodoravnije " neg prednji pa ga namerno nisam hteo dirati da vidim dali ce da bude bolje tako al mi nesto smrdi da ce tako da gusi jer je prilicno dugacak . ::prica::

Ako hoćeš bolji efekat zaoravanja mase namontiraj predplužnjake i gas. Sa tim deflektorima ćeš dobiti malo bolje naleganje zemlje i izgled oranja brazdi .Zaoravanje mase najpre će zavisiti od tipa daske na plugu + predplužnjaci.

Naravno Radoslave nego su ovi bili povoljni pa je za sada oranje sa deflektorima . Kod predpluznjaka mi se svidja da je oranje sitnije i lepse ali nisam siguran da bi mogli da idu u savakakav krs .

Drugi razlog je sto traze po 150 - 200e za jedan kvalitetan predpluznjak sto je apsolutno bezobrazno .

I deflektor i pretpluznjak rade isti posao, isti dio zemlje guraju u dno brazde samo sto pretpluznjak to radi ispred radnog tjela pa ako ima sta stopati, to i preleti preko pretpluznjaka i brazda koja dodje iza to sve proguta. Deflektori taj isti dio zemlje guraju u dno brazde al kad je veca masa, na njima se nakuplja i kad zemlja izgura tu hrpu s deflektora ona ne ide na dno brazde nego taj "naviljak" trave ostaje na povrsini. Po meni su dobri pretpluznjaci jednako dobri kao i pretpluznjaci, univerzalniji su i nema puno mrdanja...

Znam da su ovdje terali pretpluznjake 10 i vise cm u zemlju a oru na 25-30cm, navodno se stopaju i drugacije ne mogu raditi sve sto ne znaju ili nemaju volje za podesavanjem pretpluznjaka.

Pretpluznjak je bolja stvar al deflektori su komforniji ;)

Po pitanju upasavanja poljskih raonika na leoparda, moram ici na selo slikati, imam vas vise kojima slikati moram kojecega ;) Uglavnom, skinuo sam stare raonike, stavio ove, oznacio gdje moram na plugu busiti rupe, probusio rupe i namontirao raonike sa slike. Spic ovog raonika je malo "stariji" od plaza pa sam morao raonike na vrhu prekrojavati, samo sam razvukao spagu kako ga moram rezati i odrezao. Cjelu proslu ezonu su odradili i ni ne pozna se na njima. Jako sam zadovoljan.

Ne samo sto je spic stariji,kako kazes,vec je i Poljski raonik uzi od Plamenovog.Ocrtao sam na kartonu plamenov obican raonik i uporedio sa poljakom,poljak je dosta uzi,poljak nije nista siri od starih raonika koje imam na plugu na koji su vec navarivani gibnjevi,a potroseni su.Pa me najvise interesuje kako funkcionisu jer Leopard ima duboke plazove.

Kolega moj, ovi moji raonici se komotno mogu namontirati na 16" plug... Sad mi je zao sto sam stare raonike pobacao da ih stavim usporedno kad budem slikao. Ja sam s njima prezadovoljan a sto se spica tice, nije nista strasno, gore ide od "0" i na vrhu raonika se sjece mozda 3cm. Kljun na raoniku ostaje dovoljno sirok i plug ore i u tvrdo i u mekano bez ikakvih problema. Raonike sam planirao zavrtati s 3 sarafa ali nema mjesta na leopardovom nosacu a nije mi se dalo nista nadovarivati pa sam ih montirao s po dva sarafa i dobro se drze i fino leze na plugu...

Materijal od kog je napravljen poljak je vrhunski,tako mi je rekao stari kovac kad ih je klepao pre 10 god kad sam uzeo poljski plug,i dan danas idu sa tim prvim i jedinim klepavanjem.Imam i rezervni par poljskih raonika,pa se nosim mislju da nabavim jos jedne i namestim na Leoparda,jer mala privreda mi ne uliva poverenje,s kim god da sam pricao nije zadovoljan kupovinom raonika od male privrede.

Ja sam se prvi puta susreo sa samoostrecim poljskim raonicima u jednoj trgovini gdje su mi nudili za imt 755 samoostreci raonik bez kljuna, ovican, ravan, poljske proizvodnje dva komada za 25€. I ja se nesto neckao i inzistirao na PLAMEN raonicima posto sam s njima imao iskustva. Taman u trgovinu ulazi moj prijatelj i kaze mi da uzmem te raonike i ako mi se ne budu svidjali da ce ih on otkupiti od mene po toj cjeni i umjesa se gazda trgovine ako ih ovaj ne bude htio da ce mi on vratiti pare i prodati mi PLAMEN raonike koje sam trazio.

Namontirao sam ih na plug i orao sam 3 sezone s tim raonicima oko 40 jutara zemlje plus sto sam orao ugar. Plug sam prodao s tim raonicima i covjek dan danas ore s njima na plugu. Ja sam s poljskim materijalom vrhunski zadovoljan i zato sam ih i kupio za leoparda i taman su jos imali i kljun koji se na onim ravnim raonicima prvi potrosio.

Koj zahvat pluga IMT 754? I kakav je? Jel to neki stariji model? Kako sam ga merio ispada da je 2x30. Ali ne znam da li sam dobro merio?

Dobro si merio, to je 2x12" plug. Stariji je model ali je bolji od "novijih" jer ima Kverneland plužne glave. Jedina mana mu je mali klirens...

Materijal od kog je napravljen poljak je vrhunski,tako mi je rekao stari kovac kad ih je klepao pre 10 god kad sam uzeo poljski plug,i dan danas idu sa tim prvim i jedinim klepavanjem.Imam i rezervni par poljskih raonika,pa se nosim mislju da nabavim jos jedne i namestim na Leoparda,jer mala privreda mi ne uliva poverenje,s kim god da sam pricao nije zadovoljan kupovinom raonika od male privrede.
A gde nadje te Poljske raonike? Kako moram menjati plazove, mogli bi i novi raonici doci:osmeh:.

Evo je slika kompletnog pluznog tjela na mom leopardu 3x14"

2mgtrms.jpg

Ovoliko se mora odvaditi od raonika kako bi plug isao mirno kroz zemlju. Ako se ovo ne odreze, vrh raonika vadi zemlju iz zida brazde na koju se plaz u radu treba naslanjati i plug bi jako isao u neorano:

adkp5y.jpg

Nazad
Vrh