Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Mislim da je torn fri u problemu, dok cacanka mozda bude do 20% ostecena... Osim pored reka gde ce se malo kasnije znati na cemu su kupinari...
 
Juce sam bio na vecoj parceliu gde mi je kupina.Lastari su potpuno zeleni spolja,medjutim kad se presece lastar unutra je na nekih 30 cm beo,a posle nekako siv.Pupoljci su takodje zeleni.Videcemo sad kad otopli za par dana na cemu smo,ja se nadam da ce biti dobro.
 
Po svemu sudeći, gotova je. Poteraće ona i ulistati ali kako vreme bude odmicalo malo po malo se suši i nestaje. Tako je bilo kod mene pretprošle godine...
 
danas sam poceo da zatezem zicu jer mi se prosle godine sva istegla. pupoljci na mestima vec pocinju polako da bele, sto je znak da ona tera kako treba. sve je kao ostalih godina tako da se ne brinem. planiram za 7 dana da je poprsecem sa cuprozinom samo vreme da dozvoli i sezona polako krece. nema sta da se brinete, samo da mi docekamo lepu cenu pa neka je izmrzlo i 50 posto. ebes i dobra rod kada udare cenu da samo jauces.
 
Ajd ti lepo Josevac spremi suvog mesa i rakije pa da svratim u vizitu kad podjem u Milinu kod mojih Dikosavića.
 
@ torpedo
rakije ima koliko hoces a suvo meso cemo da nadjemo. navrati slobodno. svi gosti su dobrodosli.:ppozdrav:

---------- Poruka napisana 02-03-12 u 14:17 ---------- Prethodna poruka je 29-02-12 at 21:36 ----------

napravio sam jedan eksperiment cisto da proverim stanje kupine. pre 5 dana sam stavio tri prutica kupine duzine 30 cm u casu u sobi i eo danas su popucali pupoljci, tj polako se pokazuje list, sto me jos vise ubedilo da je sa kupinom sve kako treba i da nece biti problema. stavio sam i jedan prutic maline, ali on jos uvek nije krenuo sa listanjem ali verujem da ce i on zqa 3-4 dana poceti jer su pupoljci pobeleli.
 
Ovih dana kupinjake u podrinju su obilazili strucnjaci iz zavoda,ni oni nisu sigurni100%,rekli su da nije dobro,steta ce biti velika,kazu da u najboljem slucaju moze da ostane pola,ostalo je izmrzlo.Kod mene su pupoljci zeleni kad se zakinu,ali je srz i prsten oko njega nekako sumnjiv,prljave boje.Jos nesto,izdanci su dobili neku cudnu crvenu boju,kako je kod ostalih?U pitanju je cacanka,od tornfri nema nista ove godine!
 
Ja sam sad dosao iz kupina,pupoljak zelen kao i stablo spolja i prsten,ali srz ima neku prljavu boju.Lastari su potpuno bez vode,cak i onaj deo do zemlje gde je srz potpuno bela je suvo.Ako ne povuce vodu uskoro pupoljci ce krenuti i osusiti se Moje misljenje je da je dobro sto su jos mrazevi i sto duva hladan vetar da toplota ne izvuce pupoljke dok se lastari malo ne oporave.
Sto se mene tice bolje da berem pola po 60 dinara,nego da imam dupli rod po 20 dinara,mada kako stoji stanje dobro ce biti ako bude da se bere
 
Imacete manji rod, ali cete dobiti vecu cenu...
Za iste pare manje posla...

Meni je malinu polomio sneg najverovatnije, jos se nije otopio, po neka se vidi iznad snega... Ako budem mogo da ih vezem do kraja marta, bicu zadovoljan, ali ne verujem...
 
Imam manji zasad CACANSKE BESTRNE ali veliki problem mi pravi susenje izdanaka po kretanju vegetacije pa cak i pred samu berbu. Predpostavljam daje ljubicasta pegavost u pitanju pa bih molio uvazene kolege vocare koji imaju slicne probleme da mi preporuce preparate za prskanje.Redovno prskam tri do cetiri puta pre branja i jednom posle branja bakarnim preparatom.
 
@vlade
protiv ljubicaste pegavosti sam do sada koristio akord Wg i nisam imao problema. stric je imao ogromnih problema sa ljubicastom pegavoscu i uspeo je da nekako smanji i eliminise je sa primenom preparata Tilt. koncentracija tilta je vrlo mala mislim da ide oko 15 ml na 100 l vode.
 
Ljudi ima li nade za kupinu, kako stoje stvari kod vas,kod mene je gotova 99%,ostalo samo pola metra od zemlje?
 
Pupoljci na gornjim bocnim granama kad se zakinu,imaju u sredini onu braon boju kao i srz,a i otkidaju se lakse nego sto bi trebali.Nije na svakom stablu tako,primetio sam da su najgore prosli oni najdeblji lastari,Voleo bih da gresim,kakvo je vase vidjenje ?
 
ako je provukao pupoljak zuto kroz sredinu od njega nemas nista, taj je sigurno izmrzao i to sto ssi vec rekao da se lako odlomi je los znak. obilazio sam danas kupinu kod mene i stanje je zadovoljavajuce. pupoljci se polako bude, svezi su, sredina im je bela, ne lome se tako lako, samo eto sto je sredina stabla, tj srz prljave boje, ali mislim da nema problema. na mestima, odnosno na stablima koji su tanji, pupoljak je vec skoro u fazi pucanja i to mi sve daje nadu da je sve sasvim uredu. niasm ni povezivao, niti orezao visak i ne planiram dok ne krene vegetacija.
 
Kupina polako isterava pupoljke,na tanjim lastarima brze,na debljim slabije ili jos i ne krecu.Pupoljci zeleni,ali srz negde svetlija ,negde tamnija,ali svud je obojena.Na parceli koja mi je ovde u selu iza kuce mnogo losije stanje nego u njivi,razlog je verovatno sto sam ovde isekao staru,a tamo je sve ostalo i prilicno je gusto.Srecom pa cupam lastare do cvetanja inace da su mi ostali oni prvi koji bi sigurno bili debeli po 3 cm i vise,ne bih imao cemu da se nadam ove godine,Svaki debeli lastar je suv i samo ga udarim nogom kod korena on pukne ne trebaju makaze
 
sutra krecem sa vezivanjem i orezivanjem jer nema vise sta da se ceka. krenula je vegetacija, sve izgleda kako treba, sem te srzi. sto se tice lastara ima i debelih a i tankih. i na debelim lastarima su pupoljci krenuli. jedino mi se pojavljuju fleke, zbog cega moram ubrzati sa vezivanjem da se poprsce sto pre
 
Pozdrav svim vrednim kupinarima :)
Pročitao sam sve o čemu se pričalo do sada, nadajmo se da će ostati nešto i za branje , uz obzir kakva je zima bila.

Nameravam ove sezone, ako nisam zakasnio, da zasadim kupinu, isključivo za pravljenje vina, za lične potrebe.Ništa prodaja vina, ništa prodaja kupine, samo želim da imam preko čitave godine kupinovo vino.
Imam na selu dedin voćnjak sa madžarkom šljivom i prepečenicu proizvodim ,za svoje potrebe, ali kako niko u kući ne pije alkohol, ima je i za prodaju..ali je slaba cena, a meni se ne isplati da otvaram firmu za prodaju prepečenice, kad sezonski ispečem 200-maximum 300litara.Od toga jedan deo ode na razmenu za domaći med i propolis, na vino od groždja..ali pre par dana sa pronašao čoveka koji proizvodi kupinovo vino i mnogo mi se svidelo, ali budući da mnogo volim kada sve to lično spremim i proizvedem, rešio sam da zasadim nekoliko redova, za svoje potrebe.

Mesto gde bi se nalazio kupinjak je zlatiborski okrug.
Zamolio bih Vas da mi objasnite kako da krenem sa ostvarivanjem svih tih mojih planova.Imam na selu motokultivator sa priključcima sa kosu i frezu, sa prikolicom..dakle za održavanje tako malog kupinjaka mislim da je to sasvim dovoljno, imam i trimer..u dedinoj šumi mogu da nasečem direke za stubove, tu je motorna testera, zemlje deda za života zaradio, ima je dovoljno..samo je potrebno ko će da radi i obradjuje.

Po Vašem stručnom mišljenju, koliko je potrebno redova ,, u dužini, zasaditi da bi se proizvelo 200-300litara kupinovog vina.
Takodje me interesuje, a i pročitao sam ovde na forumu, da je _thorn free_ sorta najbolja za proizvodnju vina..ne jurim boju, bitno mi je samo da od nje može da se iscedi dovoljno vina, tj. da je prinos što bolji.
Koju žicu kupiti i do koliko dinara po metru to ide, jer to nemam..i koliko bi mi metara trebalo na tu količinu vina, odnosno na koliko redova.
Ovčije stajsko , pregorelo..od prošlog leta sam ga izbacio napolje i prezimilo je.., dakle djubrivo imam, jer komšija u dedinoj štali drži ovce, tako da je zapravo to mešavina ovčijeg i stajskog djubriva koje je tu bilo od ranije.

Šta je potrebno prvo uraditi..trebao bi mi savet 'korak po korak' jer volim da sve bude uredno i po pravilima.
Da li sam zakasnio za ovu sezonu, da odem ovih dana do šume da nasečem direke..i koliko visoki moraju da budu.
Naravno, prethodno je potrebno preorati zemlju, s'tim ovčijim djubrivom..i veštačkim..ali kojim? :)
Puno pitanja..znam, ali bi mi svaki konstruktivan odgovor puno značio u održavanju i napredovanju kupinjaka.

Dobro bi mi došla i preporuka za literaturu šta uzeti, da je provereno dobro, da ne pitam ovde na forumu predškolska pitanja :)
 
Nazad
Vrh