Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Da li je ovo protivgradna mreža ili obična za sencanje?
 
Зависи како се развила биљка, ако је било влаге и равномерно се развила онда те доње гране покидати а ако при врховима није добро развијена онда боље да се оставе а и купине воле сенку па су те нА дну добро осенчене другим делом биљке, ако је велика жега ове на врховима се сасуше.
 
Kod mene je kako i kolega @Markonator reče da je takođe kod njega, velika razvijenost rodnih grana u samom dnu i u vrhovima lastara, a sredina je slabija.
Meni ne bi ovi niski lastari smetali jer ako bi se eventualno pod rodom spustili, to bi bio na pokošenu travu.
Međutim, deluje mi da možda oni svojom bujnošću koče ove po sredini. Ili to nema veze .?
 
А код мене врхови слабо развијени, била суша у априлу и мислим да је то разлог. Сад морам да их допингујем са хормонима а и заливам сваки други дан + ђубриво кроз кап по кап.
 
Нико се вишенне јавља на пост, јел гаји неко купину у опште
 
Gaji se druze kupina , negde cveta, negde precvetava, negde spremna za cvet.
Uglavnom kise nema, pa je vreme za zalivanje.

E sad pitanje je dokle ce da se gaji, jer opet ima nekih najava za sramotnu cenu, cacanka 40, torn fri 50.
Ako nas opljackaju i trecu godinu za redom, stvarno ce biti pitanje da li ce vise da se gaji, i ko je spreman da posluje 3 godine za redom u minusu.
 
Kod mene su se plodovi Lohnesa prilično formirali, što ćete usput videti na ovom prilogu iz mog kupinjaka o Američkom cvrčku koji i ove godine pravi veliki problem.
[video=youtube_share;IEqL8-21hvs]https://youtu.be/IEqL8-21hvs[/video]
 
sad dolazim iz kupinjaka i upravo ovu muku sam primetio,sutra treba da pocnem sa prvim branjem ali sam naisao na polomljene grancice koje ovaj zlotvor pravi,sta ciniti u pm da ga se resimo
 
Pozdrav Kolege!
Cikada je ove godine poranila ili mi se cini ovih godina sam se nadmudrivao probao sta cuo u periodu kraj juna pa do kraja septembra i na kraju kupina najvise strada.
Zna li neko neki efikasan nacin eliminacije cikade iz kupina i malina?
 
Pozdrav Kolege! Cikada je ove godine poranila ili mi se cini ovih godina sam se nadmudrivao probao sta cuo u periodu kraj juna pa do kraja septembra i na kraju kupina najvise strada.
Zna li neko neki efikasan nacin eliminacije cikade iz kupina i malina?
Nažalost ne postoji. Ja se već treću godinu borim sa njom i usavršio sam neke metode za njeno smanjenje i ublažavanje posledica (ovo naravno ne znači da sam joj stao na kraj ili da sam se spasio. Jednostavno u nekom korisnom procentu smanjim štetu). Ova buba je polu-ptičica, nema borbe s njom... Pogotovo što napada u najtežem trenutku pred branje, u toku branja i tokom razvoja lastara. Ovde sam malo više objasnio svoja iskustva s njom: http://www.malinakupina.com/forum/b...čki-cvrčak-cicadetta-montana.html?start=12#66
 
Insekticid za cikadu todome japansko sredstvo ,a ima jos dosta sredstva koja su registrovana za to .
 
Insekticid za cikadu todome japansko sredstvo ,a ima jos dosta sredstva koja su registrovana za to .
Ima, ima... Evo priznajem da sam lagao i da se lako uništava. 3 godine bitku bijem sa njom. Mogu magistrat o njoj da sastavim i evo neće mi biti teško da još jednom ponovim: NEMA LEKA OD OVE ŠTETOČINE! Postoji samo modus da se delimično umanji šteta.
 
koliko sam shvatio ovaj preparat sluzi za suzbijanje larvi kad ih polozi,ali kako da unistim insekt pre nego izleze larve,gricne grancicu i ona pukne
 
koliko sam shvatio ovaj preparat sluzi za suzbijanje larvi kad ih polozi,ali kako da unistim insekt pre nego izleze larve,gricne grancicu i ona pukne
1. Larva se nalazi u lastaru.
2. Larva se nalazi u rodnoj grančici, dakle na par centimetara od zrelog ploda.
3. Ništa ne može do larve dospeti u stablu kupine. Ovaj preparat kad je pravljen japanci nisu ulazili da ga probaju u kupini. Jam pretprošle godine u očaju uzeo šrpric, sipao razne vrste "živog" insekticida i ubrizgavao u "zarez" na stablu (testa radi). Rezultat: Grančica pukne a larve u njoj naslagane ko sardinice.
4. Ja sam sprečio da cikada živi i razmnožava se u mom kupinjaku (isečem sve zaražene lastare ispod ugriza, tj ostavim da ispod toga nastavi grana dalje, ostavim lastare Čestera koje imam nekoliko u kupinjaku pored lohnesa da "luduju" jer podsecaju na stablo, ima jake bočne grane na koje cvrčak "ispuca svu municiju" uzalud, ogradim njivu mrežom 70%... itd itd) i pored svega toga opet ga ima dosta. Kako? Lepo. Vaša njiva je najmanji problem jer u krugu od ko zna koliko metara svaka šljiva, svaki kukuruz, svaka divlja kupina, ruža, pa čak i magnolija je rasadnik za njih. To znači da dolaze i odlaze neprestano. E sad, ako mogu Todome i mnoogo drugih preprata koji je suzbijaju (a ja bih voleo da čujem za bar još jedan) da se pršću dvaput dnevno u vašoj njivi, komšijinoj njivi, komšinicinom dvorištu, međama, ŠUMAMA (jer se još naziva i šumska cikada), i to sve u vreme cveta i roda, onda ok... rešili smo se problema.
Dopuna:
5. Zaboravih reći da sam išao i na Poljoprivredni Fakultet u BG (Zemunu). Postoji rešenje: Iseći sve do zemlje i zapaliti. To je savet stručnjaka.
 
jel se hvatali barem na tu mrezu sto si ogradjivao,koliko vidim jedino fizicka zastita pomaze,neko je tu cini mi se kacio neki klip kako se oni lepe za nesto ali se ne secam tacno
 
jel se hvatali barem na tu mrezu sto si ogradjivao,koliko vidim jedino fizicka zastita pomaze,neko je tu cini mi se kacio neki klip kako se oni lepe za nesto ali se ne secam tacno
Kad je vrućina često se mogu videti sa gornje strane mreže, ili ako nekad beže pa se zaustave na bočnoj mreži. Takođe, ako postavljaš mrežu iz dva dela, npr krovnu + bočnu pa ih preklopiš malo na početku i kraju njive onda mu to dođe kao neka vrste klopke (hodnika) pa se i tu mogu naći.
Klip sam ja postavio u vreme dok sam tražio "po svetu" o kakvoj se štetočini radi. Iz njega sam zaključio da on (izgleda) voli kaučuk i druge smole. U prilog toj tvdnji ide činjenica da sam ga dosta nalazio u i na stablu šljive oko one naranžaste smole a i (sad bez smeha) u Grčkoj, na letovanju, u smoli drveta nekog bora (prosto privukao me prepoznatljivi zvuk da ispitujem).
Zato, kad čujem za Todome i "puunooo drugih preparata" naježim se. Pa da to može tako ja bih od sve muke prvi to uradio.
 
Nazad
Vrh