Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Juce posadjena kupina loh nes 800m razmak 3x1m....nadam se da ce uspeti i u sremu.....

Да ли и коју прихрану- ђубриво сада уностие у купињаке и ако не сада када и коју прихрану- ђубриво користите за јесен- пролеће.

- - - - - - - - - -

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=...sg=AFQjCNFJPzx5frwArPA6Q-5XFJ-FVrJiAg&cad=rja

- - - - - - - - - -

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=...6sxtFtQyC04YGQ&bvm=bv.141320020,d.d2s&cad=rja

- - - - - - - - - -

Овде пише да се третирањем у одређено време могу сузбити ове ларве, инсекти или шта већ у виновој лози. Вероватно да је то могући лек и за купину сам Бог зна. Али мислим да није сувишно пробати. А и боја листоја у виновој лози је боја коју често виђам на листовима купине на интернету. Ето рекох да поделим.

Je l neko našao ove cikade na kupini?

Ја их нисам видео али сам видео њихов рад. Изрецкају углавном ластаре који су под родом и како наступа зрење тако ластари отежавају, ломе се и суше а са њима и плод. Једном сам маказама посекао све оне изрецкане што сам видео када следећи дан одем а оно нове оштећене. Оно што сам закључио јесте да испод мреже за засену скоро да нису ни такли ластаре као да их је мрежа уплашила али оно што је ван мреже солидно је напао. Видео сам у коментарима да им инсектициди не могу ништа, онда нашао ово што сам већ написао па чекам да видим искустав других. Мислим на основу онога што сам видео да могу у кратком временском периоду оштећењима да униште поприлично рода.

- - - - - - - - - -

Покушаћу да поставим фотографије њиховог ''дела''

- - - - - - - - - -

Покушаћу да поставим фотографије њиховог ''дела''

- - - - - - - - - -

attachment.php

- - - - - - - - - -

attachment.php

- - - - - - - - - -

attachment.php

- - - - - - - - - -

attachment.php

- - - - - - - - - -

attachment.php

- - - - - - - - - -

Ето то је то

Meni je ta napast unistila novi zasad maline na 40 ari. Prskano sve po programu i nista. Jedino sto sam nasao da je unistava jeste ELISA preparat ali mora da se tretira u toku juna i jula meseca kad nastupa zrenje maline sto je nemoguce ali za kupinu bi trebalo da odradi posao. Pojasnite to sa natkrivenom mrezom kako je pomoglo i koliko???

Malo čačkao i nešto našao. Veće su šanse da je u pitanju drugi insekt, sličan tom. Cicadetta montana. Evo link do slika tog insekta i šteta koje pravi.

https://www.google.ba/search?q=Cica..._AUIBigB#tbm=isch&q=Cicadetta+Montana+damage+

Evo i video o toj bubi:

https://www.youtube.com/watch?v=mE8OAKWkoJc

Kažu od 2000. godine nisu je čuli u Britaniji, nestala je iz nekoliko regija u zapadnoj Evropi.

Dodatak: Insekt traži toplije mikrolokalitete i sunčane položaje, zato je nije bilo u pokrivenom dijelu zasada.

Poslednja izmena:
Zdravo, koju sortu kupine preporucujete za sadnju oko 500-600 m? Nude nam cacanku, ali u okolini svi imaju torn fri i ide im dobro. Citao sam o prednostina i manama i jedne i druge, ali verujem da je iskustvo najbitnije.

Meni je ta napast unistila novi zasad maline na 40 ari. Prskano sve po programu i nista. Jedino sto sam nasao da je unistava jeste ELISA preparat ali mora da se tretira u toku juna i jula meseca kad nastupa zrenje maline sto je nemoguce ali za kupinu bi trebalo da odradi posao. Pojasnite to sa natkrivenom mrezom kako je pomoglo i koliko???

Од неких 25 редова мрежом сам покрио 21 ред. Тако се замерило када сам куповао мрежу (паковање 50 м дужина и чини ми се око 9-10 ширина то распрострео и покрио око 21 ред јер је њива таква да сам садио више краћих редова). Значи око 4 реда је остал онепокривено и то је било три реда са огледном- пробном садњом лок неса и један ред торнфрија. Е сада оно што се нашло испод мреже није и такнуто а оно ван мреже- непокривено е то еј већ друга прича. Једно после подне обишао да видим а оно спремна за зрење и негде негде који ''грозд'' обесио се, преломио и виси. Ја то све посечен јер није било баш много. Нисам ни обраћао пажњу посебно на ззрок- мислио сам ветар одрадио своје јер је предходно био јачи ветар са кишом. Међутим за пар дана одем у намери да оберем први род а оно поново и сада већ више видљиво оштећење. То ме је забринуло и ја се мало распитивах и тада сам чуо за неког ''косача'' или како га већ ко зове да уништава али баш уништава те родне гране. Е а такво нешто није било у делу покривеном мрежом. Не знам да ли је то случано или не али је сигурно тако и јасно се разграничавало оно ван мреже и под мрежом. А јесам мрежу поставио доста рано. Ето надам се да сам појаснио око мреже.

- - - - - - - - - -

Malo čačkao i nešto našao. Veće su šanse da je u pitanju drugi insekt, sličan tom. Cicadetta montana. Evo link do slika tog insekta i šteta koje pravi.

https://www.google.ba/search?q=Cica..._AUIBigB#tbm=isch&q=Cicadetta+Montana+damage+

Evo i video o toj bubi:

https://www.youtube.com/watch?v=mE8OAKWkoJc

Kažu od 2000. godine nisu je čuli u Britaniji, nestala je iz nekoliko regija u zapadnoj Evropi.

Dodatak: Insekt traži toplije mikrolokalitete i sunčane položaje, zato je nije bilo u pokrivenom dijelu zasada.

Видео сам и ја ово што сте поставили. Међутим, плаше ем изјаве да се не може уништити са инскетицидима као што кажуи за ''рутаву бубу'' па ме само занимало да покушам да нађем неку везу са сличним инскетима којима неко средство дође главе. Наравно да је свако искуство битно у борби са оваквом опасоном претњом по род малине и купине као што је то и рутава буба за коју су ето нашли неке разне клопке и успели да је колико толико задрже на тим клопкама. Шта са овим урадити.....

U Levcu snega ima 10-ak cm, jutros bilo oko -20, isto se ocekuje i sutra i prekosutra ujutru.Zaebana temperatura skroz.

Ja sad idem iz kupinjaka. Kod mene slaba vajda da je nesto preteklo. Svaku koju sam iseko srz je unitra sivo-braon boje

Uff, bice kupina 200 dinara, za one koji je imaju.Pitanje za iskusnije, posto sam pocetnik: Ako je izmrzla kupina, da li izmrzava celo stablo do zemlje i koren, ili deo stabla moze da ostane zdrav i da se ostavi da donese rod ( npr. da se oreze na metar, metar i po)?

Ono sto je bilo pod snegom nece da izmrzne. Izacice tu 2-3 rodne grane koje ce doneti rod ali moraju da se podizu kanapom i vezuju za prvi red zice da ne bi lezale na zemlji. Radio sam ja to jedne godine. Puca kicma

Kod mene bilo snega 5cm, a temperatura po -20 :)

Bar nije koren izmrzo (koliko toliko je zasticeno), a za ostalo videcemo.

Nazad
Vrh