Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Vidi se koliko je cacanka rodila više od ove druge. Moje mišljenje je da hladnjacari obaraju cenu na količini koju cacanka daje u odnosu na druge.
Primer od prošle godine
Cacanka koja se prodavala kao organika imala je cenu kao i tornfree i lohnes.

Послато са C5503

Levo je Čačanka, a desno Loh nes.

Meni se ova desno činila da je Čačanka. Loh nes na toj fotografiji je izgleda u senci pa izgleda kao da je list tamno zelen ali to je samo naizgled na fotografiji. Kod mene je list tamno zelen a pretpostavljam da imam Čačanku (5 velikih grmova i desetak malih) samo što su na nekim rodnim lastarima vršni plodovi već sazreli i mi smo obrali otprilike oko 1/2kg a isto toliko pojeli a na nekim su u fazi da prelaze u crnu boju. Ali samo vršni plodovi, ostali se crvene a neki se još zelene..

Tacno je da je lohnes u senci, tako je sijalo sunce u trenutku slikanja, mada i ima tamniji list od Čačanke, veselija je, lakše podnosi sušu. Kod nas je Čačanka još načisto zelena, a Lohnes počinje da zri. Pre neki dan smo nabrali 9 gajbica lohnesa, ali nismo nigde predavali.

Послато са SM-G386F уз помоћ Тапатока

Sadnice je komšija negde naručio, znam samo da smo išli na aerodrom po njih, ima možda 6-7godina od tada, zaboravio sam tačno odakle je naručio. Mi smo to polako širili i ovo sa slike su naše sadnice. Tacno je da su u trećoj godini, prošle godine je bio prvi rod. Deluje da je širi razmak, zbog toga što njoj rodne grane stoje pravo pa se vidi sve do zemlje, a kod Čačanke padaju zemlji. Rodi možda oko 40% manje nego Čačanka, ima dosta plodova unutra pa se ne vide. Inace te dve vrste se obrađuju identično i u isto vreme su posađene. Sada smo posadili i Triplikraun, pa ćemo videti kakva će ona biti prema ovima.

Послато са SM-G386F уз помоћ Тапатока

Molim te, ako je moguće da stupimo u kontakt, isti problem, iste kupine, Dejan 0649600457

- - - - - - - - - -

Molim te, ako je moguće da stupimo u kontakt, isti problem, iste kupine, Dejan 0649600457

2e508e8.jpg
25hk6bt.jpg

Ako moze pomoc od iskusnijih kupinara, na mladim lastarima listovi prvo pocinju da se savijaju prema unutra, onda se pojavljuju crvene tackice na obodu, pa prema sredini lista.Neki listovi pri zemjli su mi se i osusili.Da li je u pitanju bolest ili nedostatk nekog elementa.U pitanju je loh nes, druga godina

Imam jedno pitanje vezano za razmnozavanje kupine.
Kad vrhove izdanaka zabodem u zemlju, posle koliko vremena se formiraju zile?
Da li mogu vec oktobra iste godine da presadjujem te nove biljke ili da sacekam prolece?

molim Vas
u pitanju je kupina Tri krune, zasad od novembra prosle godine. Na pojedinim stablima pojavila su se ostecenja, bio sam u p.zavod, kazu da je mehanicko ostecenje...daj Boze. Bitno je da su kupine dostigle visinu preko dva metra, idu kao iz vode, moje zapazanje je da ne izgledaju bolesno...mada iskusni ce bolje znati...tacno je da je prosarao grad kroz kisu, pre dvadeset dana...ako je to ostecenje u pitanju
hvala

molim Vas
u pitanju je kupina Tri krune, zasad od novembra prosle godine. Na pojedinim stablima pojavila su se ostecenja, bio sam u p.zavod, kazu da je mehanicko ostecenje...daj Boze. Bitno je da su kupine dostigle visinu preko dva metra, idu kao iz vode, moje zapazanje je da ne izgledaju bolesno...mada iskusni ce bolje znati...tacno je da je prosarao grad kroz kisu, pre dvadeset dana...ako je to ostecenje u pitanju
hvala

Jeste mehaničko oštećenje, ali izazvano od strane cikade - američki cvrčak koji je i meni haos napravio i koji trenutno nikog ne interesuje dovoljno da bi imali pravu reakciju. U nekim zarezima se nalaze larve, u nekim ne. Ako imas puno toga onda je verovatno ponegde i stablo zalomljeno na mestu dejstva.
Ovde imas objašnjenje tih muka: http://www.malinakupina.com/forum/bolesti-maline/2-američki-cvrčak-cicadetta-montana.html#5

Poslednja izmena:
Пре који дан сам завршио резање-одсецање изданака који су били родни ове године. Сад много лепше изгледа :) Покосио тримером около траву и коров... Ма ко слика изгледа. Нек ми неко каже да ли треба сад купати купине на бази бакра или у рано пролеће?

Пре који дан сам завршио резање-одсецање изданака који су били родни ове године. Сад много лепше изгледа :) Покосио тримером около траву и коров... Ма ко слика изгледа. Нек ми неко каже да ли треба сад купати купине на бази бакра или у рано пролеће?
Sada treba prskati nekim fungicidom i insekticidom ako je bilo neke bolesti i insekata. Bakarni preparati idu malo pre nego sto otpadne list . Tako su nam rekli u strucnoj sluzbi.

Чекаћу онда да отпадне лист. Тад је битно да температура буде у плусу, није битно колика? Шта мислиш Плаво или Црвено уље јел добро? јер сам то користио за воће стаблашице у пролеће.

Чекаћу онда да отпадне лист. Тад је битно да температура буде у плусу, није битно колика? Шта мислиш Плаво или Црвено уље јел добро? јер сам то користио за воће стаблашице у пролеће.
Prskanje se obavlja pre otpadanja lista ne kad otpadne. Licno ne koristim ni plavo ni crveno ulje vec Bakarni oksihlorid-50 koji je zamena za ta ulja, tako da ne mogu reci koje je ulje bolje .
[h=1][/h]

Gde ste bre kupinari? Nema Vas nigde. Ja još ništa nisam uradio u mom kupinjaku. Niti sam orezao stare i izbacio, niti sam oprskao bakrom. Jedino što sam se častio sa jednim Felco 7 makazama. Biće bolje dogodine

Pozdrav svima....:ppozdrav:Evo ja zavrsio 95 posto rezanja stare i popalio sve...Nove sam prilicno prekratio da mi bude lakse na prolece...Bilo je i tu krsa ohoho...Palio sam nekoliko dana...Sad ce i bakar za neki dan....

Ima li neko iskustva sa đubrivom 0:20:30. Ja ću da probam polovinu kupinjaka a drugu standardno 6:12:24

Nazad
Vrh