Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Danas posadio 1100 struka kupine,razmak izmedju sadnica 0.5m x3m. Sorta cacanka,nadam se samo da se nece obistiniti predvidjanja poznanika i komsija da nece ici bas ova sorta,kao ne treba im.

Da nije blizu pola metra između sadnica?

Послато са C5503 уз помоћ Тапатока

Buducnost tehnologije uzgajanja kupine ce se zasnivati na sadnji od 0,5m. U takvoj situaciji se ostavlja 1 rodni lastar i on se priprema za rod. Prostom logikom je bolje da 1 korenov sistem hrani 1 lastar i svu potrebnu hranu vodu dobija samo on,nego 2,3 ili 4 lastara. Prost primer: Majci je mnogo lakse da doji mlekom 1 dete I svu energiju i trud ulaze u njega nego kada ima blizance ili trojke. Plodovi na tom 1 lastaru ce biti i krupniji i vise ce ih biti.

Ali zato cete imati pored tog jednog na rodu jos desetak za sledecu godinu,a kada ih razredite ti ostali ce izaci jedno 5m u visinu!

Najblizi razmak u sadnji cacanske beztrne je 1.2metra a od reda do reda 2.5.Kod mene je sadjeno mislim na 1.5 x 3.0 metra.

Moj ti je prijateljski savet da to odmah razredis dok jos nije kasno.Razloga je toliko mnogo da me stvarno mrzi da objasnjavam.

A i u principu svako neka radi kako misli da je dobro..pozdrav

Buducnost tehnologije uzgajanja kupine ce se zasnivati na sadnji od 0,5m. U takvoj situaciji se ostavlja 1 rodni lastar i on se priprema za rod. Prostom logikom je bolje da 1 korenov sistem hrani 1 lastar i svu potrebnu hranu vodu dobija samo on,nego 2,3 ili 4 lastara. Prost primer: Majci je mnogo lakse da doji mlekom 1 dete I svu energiju i trud ulaze u njega nego kada ima blizance ili trojke. Plodovi na tom 1 lastaru ce biti i krupniji i vise ce ih biti.
Znači na tom jednom lastaru plodovi će biti kao mandarine, na tri lastara normalne veličine a ko ima 5-6 lastara biće mu kao ribizla. Ja negde imam i 7-8 lastara, dobro ih hranim i dobro pojim i ne primećujem da su plodovi manji nego gde su mi tri lastara. Prost primer: Sednemo nas petorica u kafanu i naručimo kilo pečenja i litar vina i odemo kući i gladni i žedni. Ako naručimo 5 kila pečenja i 5 litara vina idemo kući siti i napiti.

@MarelaVA

Neizmerno Vam hvala na ovom revolucionarnom predlogu sto se tice gajenja kupina.

Ako Vam ne predstavlja problem napisite nam koliki se prinosi ocekuju okvirno,ako se koristi vas genijalni predlog,koji ce izmeniti buducnost kupinarstva.

Hvala unapred.

dejants,ocigledno nam se ne poklapaju misljenja. Ti i ja priblizno isto zalivamo i priblizno istu kolicinu djubreta bacamo ma koliko ko imao lastara iz jednog korena. Samo mi je zbog toga logicnije da ce bolji prinos biti kada 1 koren crpi za 1 lastar nego 1 koren za 3 lastara. A ovo tvoje za kafanu nema veze sa vezom. Uzmi ti i naruci 2000kg/ha djubriva i baci oko kupine i pusti joj vodu mesec dana 24h,nece biti dobro nikako. Biljka nije covek pa da joj sipas u usta i napijas kao kad bi mi seli u kafanu,vec sama usvaja onoliko koliko joj je potrebno. Ali dobro svako ima razlicita misljenja.

- - - - - - - - - -

@MarelaVA

Neizmerno Vam hvala na ovom revolucionarnom predlogu sto se tice gajenja kupina.

Ako Vam ne predstavlja problem napisite nam koliki se prinosi ocekuju okvirno,ako se koristi vas genijalni predlog,koji ce izmeniti buducnost kupinarstva.

Hvala unapred.

Ne znam zasto toliko sarkazma u tvom postu ali dobro,ovde smo da razmenjujemo misljenja i delimo iskustva. Nista u zivotu ne znas dok ne probas. Mislim da cu imati veci prinos na 1h ako sadim na 0,5m i ostavljam 1 rodni lastar nego da sadim na 1,5m i ostavljam 3 rodna lastara.

Probao i nista.krupnocu neces da izvuces jer ti je 50cm razmak kao kad je cacanka i izasla. I da 1 biljku posadis na 1h neces da dobijes kvalitet a ni kolicinu po biljci. Sastavice ti se koreni.prednost ti je da pravis rasadnik od toga. Ako si jos u probi sadi na 40cm jer sad ide 1,2m a 3 iz zemlje.pazi kako okreces sadnice

- - - - - - - - - -

I kakav kvalitet cacanke mislis da pravis?ako čacanku radis ona krupna uvek samo sto menja boju. Da je tako dobro institut bi to predlozio zbog sadnica a nebi na 1,5x 3m

@MarelaVA izvni sto si upao u raspravu zbog mene
Ljudi sta je vama opustite se,tako sam hteo i ako sam pogresio ja sam.Cilj ovog foruma je da razmenimo misljenja i pomognemo jedni drugima a ne odmah nekog osudjivati na propast i ismejavati.

Uredu uredu,ovo su sad neke vise filozofije i razlicita misljenja svih nas. Ja imam Loch Ness i 99% cu probati na 0,5m sadnju u nekoj blizoj buducnosti. Sve u svemu bitno je da svako od nas bude zadovoljan svojim radom,prinosima i kvalitetom,a prevashodno cenom. Tako da svim poljoprivrednicima zelim uspesnu godinu i neka zdravlje posluzi samo,ostalo cemo lako.

Uredu uredu,ovo su sad neke vise filozofije i razlicita misljenja svih nas. Ja imam Loch Ness i 99% cu probati na 0,5m sadnju u nekoj blizoj buducnosti. Sve u svemu bitno je da svako od nas bude zadovoljan svojim radom,prinosima i kvalitetom,a prevashodno cenom. Tako da svim poljoprivrednicima zelim uspesnu godinu i neka zdravlje posluzi samo,ostalo cemo lako.

МарелаВА Какво Вам је искуство са приносом Loch Ness по једном жбуну, орјентационо, ако одрадите углавном све потребне радње: ђубрење, заливање, прихрана преко листа ....... Ако се можете орјентационо изјаснити воле бих знати. Свестан сам да свака година може бити различита и начини рада се разликовати али ето занима ме Ваше практично искуство са овом сортом. Унапред захвалан.

Ove godine ocekujem prvi rod od 400 sadnica sa sve djubrenjem navodnjavanjem prihranom mrezom za sencenje. Jesenas sam prosirio jos 1200. Tako da cu pravu kolicinu moci da Vam kazem tek sledece godine. Nadam se da ovde ima nekoga ko ima Loch Ness u 3oj 4oj godinu da nam nesto vise kaze oko prinosa.

Nazad
Vrh