Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Meni ostalo još par struka da orezem vrhove i kupina gotova. Kasnije još prihrana kan-om pa sta joj bog da.
Npk zakopan,stajnjak zafreziran, oprskana plavim uljem. Još kad bi bila normalna godina sa ok cenom....

Послато са C5503 уз помоћ Тапатока

Tako je to kod nad. Samo su računi i smrt sigurni, ostalo kako kome zapadne.

Cenu ne znamo ni kada počne berba, a vi je znate 4 meseca unapred.Svaka čast. Da li će biti kiše 19 avgusta?

Cenu ne znamo ni kada počne berba, a vi je znate 4 meseca unapred.Svaka čast. Da li će biti kiše 19 avgusta?
Bice pretezno do znatno umereno,lokalno mestimicno:osmeh:
Naravno da cenu necemo znati do pocetka berbe kao i svake druge godine.
Trenutno postoji tendencija da cena bude losija nego prosle godine,jer jos uvek dosta kupine stoji po hladnjacama.
To se sve moze vrlo brzo promeniti,a i vremenski uslovi mogu biti kao i uvek veoma bitan faktor u formiranju cene.
Tako i za malinu vecina proizvodjaca ocekuje dva eura,a iz razgovora sa par veoma ozbiljnih hladnjacara sam saznao da je neki ovogodisnji maksimum 150 dinara,jer i nje takodje ima jos uvek po hladnjacama.
U principu sve jo to prica o stapu i sargarepi.
Da nas ne zakace neki potencijalni mrazevi krajem meseca,jer je voce mnogo vise krenulo nego u tzv. normalnim godinama,a za cene cemo se jos cerati.

Ma zezam se.da mi odradimo što je do nas, a sa hladnjacarima će biti natezanja kao i uvek.Njima je kupina uvek skupa , a nama jeftina , tako to ide.

Pozdrav drugari, dugo sam razmisljao koju sortu kupine posaditi i nekako sam se odlucio za tripl crown zbog veceg prinosa od loh nesa kako kazu. Planiram to posaditi sad cim vreme dozvoli, ali imam problem, sirina njive mi je 10m x 220. Jednu od druge cu saditi u razmaku od 1,2m ali red od reda jos uvek ne znam. Jedna varijanta mi je da ih zgustim i stavim veci broj sadnica da stavim do slogove 1,4m, a izmedju redova 2,4???a druga da idem redje, do slogove 2,3m a izmedju na 2,7m??? Sta predlazete vi kao iskusni kupinari i jel mislite da sam odabrao dobru sortu...

Pa sad , koklega, ja sam hteo nešto, a ti prozva samo iskusne...
Ja spremam čačansku bestrnu...ali i mene muči taj razmak...Naročito ono do slogova...kako to obraditi..?Pa sam razmišljao da ostavim detelinu između i okolo i kosim...Mislim ja imam traktor i on može da prođe tih 2,4 ...ali nemam ni frezu ni tanjiraču...dobro može se pozajmiti...ali šta onda sa onih 1,4 do sloga....''(?) ili mala freza ili opet kositi???

Nije ni to losa ideja ali i proci frezom dva tri puta godisnje i nije neki posao ako vredi da ipak stavimo malo vise sadnica sto dosta znaci... Iskusniji od nas su mozda vec prosli kroz taj problem pa mozda imaju neki savet :) koliko ces izmedju sadnica razmak?

Sent from my Trunk 1 using Tapatalk

Neki standard između sadnica 1.2m posle vezes max tri struka iz kućice...

Vidi ,ja kad hoću nešto da stvorim ja u sebi pokušavam da napravim sliku toga...I onda vremenom, do realizacije , sklapam polako deliće te slike( tako sam radio ,uvek ,kad je terebalo nešto oko kuće, obora i sl , a i recimo kućice za ptice) Nikad nisam radio, gradio, sadio ,pa "šta ispadne".
Dilema oko razmaka u redu je tesno povezana sa razmakom redova...a da pratiš sklop biljaka...To ti je kao sa kukuruzom,gusti ili ređi sklop ( zavisi od sorte) neki su pomerali sejalice od 65 cm pa do 78 cm. za međured. Ako hoćeš metar u redu, međured mora biti tri najmanje...ako je 1,2 onda manje a viđao sam i 1,5 u redu, a opet ne možeš ispod 2,4 .ako hoćeš traktorom...
Ja sam planirao 1,2 i 2,4 a pored sloga još razmišljam "kako ću šta ću" što bi reko Čola...
Pa mi padne na um da taj slog posadim sa aronijom ili joštom ili nešto slično ( neki korisni a ne zahtevni žbun) a da ostavim do sloga i celih 2,4 m. ...
Uglavnom slika mi još nije sastavljena...

Ton imas,sliku nemas:haha:

Jednostavno obidjete kupinjake u vasoj blizini,pogledate,popricate sa vlasnicima istih i lako cete sklopiti i sliku.

Nekoliko santimetara vise ili manje,makar u ovoj delatnosti:osmeh:,ne donosi neku veliku prevagu sto se tice bilo cega,tacnije kvaliteta,kolicine i slicno.

Ja sam skoro posadio dva reda kupine, po 15 sadnica. Sadnice sam utrapio i stajale su u plasteniku tokom zime, zabodene u vlaznoj zemlji. Pisao sam vec da sam imao kupine u zbunovima i berem ih par godina. Sadio sam 1 metar razmaka izmedju sadnica, razmak izmedju redova oko 2 metra, izmedju ce biti trava koju cu kositi. Ako bude dobro radjala mozda i prosirim kupinjak, jer je ovo zasad samo za licne potrebe. E sad imam jedno pitanje: teren gdje su zasadjene kupine je nizbrdica, i sto se tice navodnjavanja mislio sam da na pocetku reda na najvisoj tacku stavim bure na kome ce biti navrnut alkaten kojeg cu zategnuti duz citavog reda do njegovog kraja. Kraj svake sadnice ce biti izbusen i postavljena kapaljka. Da li bi to u praksi bilo izvodljivo i da li neko ima takav sistem da podijelimo misljenja?

Pozdrav. Imam nameru da krenem da se bavim proizvodnjom kupina pa bi postavio nekoliko pitanja. Vasi saveti ce puno da mi znace.

Imam dedinu njivu oko 54 ara gde je do sad uglavnom sadjena psenica i tu od sledece godine planiram da posadim kupine. Da ne bi filozofirao sa kilometarskim tekstom postavicu direktna pitanja:

-Koliko kupine tj rad oko njih generalno zahteva vremena (van berbe)? (imam stalni poso pa nisam uvek slobodan)
-Koliko bi mi trebalo para za pocetak da njivu od 54 ara pretvorim u kupinjak, otprilike?
-Koliko mogu da ocekujem tona kupina za tu povrsinu (okvirno)? Prve godine? Narednih godina?
-Kad je najbolje vreme da se posade kupine? Priprema njive?

Unpred zahvaljujem na odgovorima.

Pozdrav svim kupinarima!

Sadis ili sad ili u jesen. Sadis od 1-1,5x2,5-3m pa izracunaj kolko ces da smestis u 54 ara.cena sadnica od 30do60 zavisi od sorte pa opet izracunaj. Plus navodnjavanje pa stubovi,ima posla nije da nema...

Sent from my Trunk 1 using Tapatalk

Nazad
Vrh