Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Dobar dan i postovanje svim forumasima,

U jesen 2014. sam posadio 400 sadnica kupine Loch Ness. Sadnju sam radio na rastojanu 3m izmedju redova i 1m izmedju sadnica. Duzina redova oko 120m. Prilikom sadnje sam bacio duz cele brazde stajnjak i oko 50-100g vestackog djubriva 8:16:24. Postavio mrezu i sistem za navodnjavanje(kap po kap, visegodisnja cev 16mm i kompenzujuci kapljaci za teren pod nagibom na 30cm, ventur cev i filteri za preciscavanje) pocetkom juna. Cev je postavljena na visini od 1m,radi lakseg okopavanja sadnica. U toku 1. vegetacione godine, imao sam 6 folijarnih prskanja fungicida insekticida i prihrane. Koriscena prihrana 20:20:20 i 10:10:40 kao i Slavol VVL(mikro-biolosko djubrivo).
Uzete sertifikovane sadnice i placene 1,5evro/ kom, mreza 24din/m2,cevi za navodnjavanje 10din/m,kapljaci 13din/kom. Krajem avgusta 2015. pobodeni rucno lastari u zemlju i napravljeno oko 1300 novih sadnica.
Krajem novembra 2015. , prosirio sam zasad za jos nekih 1200 sadnica i planiram ove godine po istom principu navodnjavanje i mrezu, s tim sto cu mrezu postavljati na takozvane ''krovove". Iz licnog iskustva NE TREBA mrezu postavljati ravno i preko cele povrsine,sto cete videti u slikama koje su ispod,jer se prilikom montaze i demontaze mreza cepa.
Stubovi su duzine oko 2.7m-3m,iznad zemlje 2m.
Da bi sve uradio kako treba i sto bi rekli po pravilima,za ovih 400 sadnica mi je trebalo oko 200.000 dinara. U to su uracunate cene analize zemljista na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu,cene sadnica,stubova,zice,sistem kompletan za navodnjavanje,stajnjak,vestak,odrzavanje zasada(oranje,tanjiranje,freziranje,okopavanje),folijarna prskanja itd.
Sada cu postaviti par slika da vidite kako izgleda sve.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Share2014_12_01_2b4b59ce86d3002dedb1dc4796483fb4.jpg
[/URL][/IMG]
Share2014_12_01_52e6f598deeca882d09a7604fedcc6c1.jpg
[/URL][/IMG]
sadnice

WP_20150516_001.jpg
[/URL][/IMG]
WP_20150613_001.jpg
[/URL][/IMG]
Share2015_06_13_d99e925a867214ade961fd378cda8d31.jpg
[/URL][/IMG]
Share2015_06_15_a5243fe938663f1b037a81708e3aa22f.jpg
[/URL][/IMG]
WP_20150712_001.jpg
[/URL][/IMG]
WP_20150712_005.jpg
[/URL][/IMG]
mreza stubovi
Share2015_08_06_5c729492451ff736692e41987b4ba7c5.jpg
[/URL][/IMG]
WP_20150801_005.jpg
[/URL][/IMG]
WP_20150712_008.jpg
[/URL][/IMG]
WP_20150712_006.jpg
[/URL][/IMG]
sistem kap po kap

WP_20151105_001.jpg
[/URL][/IMG]
WP_20151206_014.jpg
[/URL][/IMG]
prosirivanje zasada

Poslednja izmena:
Marko,imas mrezu u Sigmi,salju pouzecem 20 dinara kvadrat,ili je cak i manje.mozda 18.Pazi na tu krovnu konstrukciju,kod mene ovde je svima vetar bar jednom to oborio.

@ MarelaVA
Lepo, kao za diplomski rad. Koliko vidim stubovi su ti od rezane građe.Kad si već sve uradio,što bih rekli "u fulu", ja bih na tvom mestu još zaštitio stubove nekim sandolinom ili sl.Nije ti to neka investicija a značiće ti puno.

Poslednja izmena:
Marela, lepo odrađeno, svaka čast , a i dosta para uloženo...
Ja sam rešio da posadim nekih pet ari...i preduzeo sam sledeće:
Od komšije koji ima nekih petnaestak godina zasad čačanske bestrne,koju je inače napustio zadnjih godina, narezao sam prutiće sa nekih tri do četiri pupoljka i nekih 25-30 cm. dužine...Sve sam to pobadao u mešavinu peska i piljevine i stavio u podrum , još negde u novembru...
Sledeći korak je prenos u rastilo, tamo s proleća sa namerom ožiljavanja, da se do jeseni naprave sadnice za sađenje...
I tako...

Ако добро закључујем, размак између редова и није нешто велики. Ако није тајна колико је растојање између редова у Вашем купињаку и која је ово сорта.

Обзиром да сам почетник у произвидњи купина молио бих за савете ок осистема за заливање. У питању је терен са нагибом око 30 степени (можда и мало више). Оно што сам се распитива указуеј да је неопходно употребити црева са компезујућим капаљкама. Е све је то уредно али ту настаје проблем што се цена од 28 до 47 динара п метру са капљкама размака 33 цм. Сви кажу да се из исте земље увиза, пресек исти (фи 16 дебљина зида 1 мм). Има ли ко исксутва у заливању на стрмим теренима и које су препоруке из искуства. Ако може и која фотографија унапред захвалан.

- - - - - - - - - -

Имате ли какво искуство са тонфри у погледу родности ако примените све мере почев од резања, прскања, прихране, заливања..... Конкретно ме занима принос по чокоту и у сушнијим периодима колико воде пустите по метру траке. Предпостављам да сам са овим питањима мало досадан али једно је теорија а савим друго пракса па ме занимају исксутва оних који се овим послом баве и знање практично стекли.

Обзиром да сам почетник у произвидњи купина молио бих за савете ок осистема за заливање. У питању је терен са нагибом око 30 степени (можда и мало више). Оно што сам се распитива указуеј да је неопходно употребити црева са компезујућим капаљкама. Е све је то уредно али ту настаје проблем што се цена од 28 до 47 динара п метру са капљкама размака 33 цм. Сви кажу да се из исте земље увиза, пресек исти (фи 16 дебљина зида 1 мм). Има ли ко исксутва у заливању на стрмим теренима и које су препоруке из искуства. Ако може и која фотографија унапред захвалан.

- - - - - - - - - -

Имате ли какво искуство са тонфри у погледу родности ако примените све мере почев од резања, прскања, прихране, заливања..... Конкретно ме занима принос по чокоту и у сушнијим периодима колико воде пустите по метру траке. Предпостављам да сам са овим питањима мало досадан али једно је теорија а савим друго пракса па ме занимају исксутва оних који се овим послом баве и знање практично стекли.

Pozdrav,rastojanje izmedju redova je 3m,a sorta kupine je Loch Ness. Pronadju na internetu firmu Skala Green,ja sam placao 10din po metru cev 16mm i 13din kompezujuci kapljac,i zadovoljan sam funkcionisanjem navodnjavanja,ravnomerno je rasporedjeno kapljanje vode na terenu sa nagibom,tako da to ne treba da te brine.

Хвала на одговору. Не преостаје ми ништа друго. Надам се да се капљачи лако постављају.
Планирам да засадим за који дан неку мању количину Loch Ness. Имам, по мом мишљењу довољно воде за заливање. Различита су искустав произвођача ове сорте док се на интернету могу наћи одређени подаци о родности ове купине. Интересује ме колико родних ластара остављате у једном жбуну и какав је просек приноса код Вас. Бар неку орјентациону количину ако није проблем. Хвала.

Kapljaci se lako postavljaju,ali je suvoparno i ubija u pojam. Prosle godine sam potavio 1200 kapljaca,a ove godine me ceka jos 3600.Sto se tice prinosa,ne mogu nista da ti kazem, jer ove godine ocekujem prvi rod. Ako budes sadnju radio na 1m izmedju sadnica onda ostavljas 2 rodna lastara.

Mi ove godine ostadosmo bez skoro pola kupinjaka, a pitanje je i sta ce biti sa ovim preostalim. Jedan smo mi godinama radili, ali videvsi lepu cenu, stric (ciji je i kupinjak) je dao kupinu svom sinu da radi, a nama je ostao nas, ali na tudjoj zemlji. Prilikom podele imovine, u mom je ostao samo jedan red, a drugi je imovini drugog strica.
Tu imam oko 15-20 ari, pa sam razmisljao da ovu sa busenjem prebacim u moje i da jos malo prosirim. Ja sam najvise za varijantu 10 ari kupine i 10 ari maline, pa da se celo leto zanimamo:osmeh:. Koju sortu bi ste mi preporucili? Ova sto je sada mislim da je tornfri. Njiva je na blaom brdascetu i uvek je osuncana. Moram videti u knjigama koja je klasa zemljista. Planirao sam da uradim i kap po kap navodnjavanje a i protivgradnu mrezu. Sada je moyda kasno, ali da se polako informisem sta dalje raditi. Bilo je dosta peripetija oko imovinsko-pravnih odnosa, smanjile se povrsine za ratarstvo, pa se mora malo vise osloniti na vocarstvo:ppozdrav:.

Danas odradjen Cuprozin i cipkord,Yara bacena pre nedelju dana,sledece je frejziranje i kopanje,kada prodju ove kise koje se najavljuju od sutra.Zainatio sam se,ima da je uradim bolje nego bilo koje predhodne godine,pa ako nece ne mora ni da je otkupljuju.

Tako je i kod mene, danas oprskane, pre nedelju dana baceno ljubre ali, stajnjak jos ne mogu da bacim pa da zafrezam, kise bas navalile.

Danas odradjen Cuprozin i cipkord,Yara bacena pre nedelju dana,sledece je frejziranje i kopanje,kada prodju ove kise koje se najavljuju od sutra.Zainatio sam se,ima da je uradim bolje nego bilo koje predhodne godine,pa ako nece ne mora ni da je otkupljuju.
Tako je. Radis svake godine kao da ce da budu 200 din. Bar je kod mene tako.

Marela, lepo odrađeno, svaka čast , a i dosta para uloženo...
Ja sam rešio da posadim nekih pet ari...i preduzeo sam sledeće:
Od komšije koji ima nekih petnaestak godina zasad čačanske bestrne,koju je inače napustio zadnjih godina, narezao sam prutiće sa nekih tri do četiri pupoljka i nekih 25-30 cm. dužine...Sve sam to pobadao u mešavinu peska i piljevine i stavio u podrum , još negde u novembru...
Sledeći korak je prenos u rastilo, tamo s proleća sa namerom ožiljavanja, da se do jeseni naprave sadnice za sađenje...
I tako...

Ja sam sad sam sebe citirao...da ne bih morao da obrazlažem...
Na ovim prutićima što sam pozabadao u kofe u podrum, javili se prvi mali listići...Nisam čupao, da vidim da li ima kakvih žilica...
Čudo jedno...Moram prvom prilikom da iznosim napolje...

Ja sam sad sam sebe citirao...da ne bih morao da obrazlažem...
Na ovim prutićima što sam pozabadao u kofe u podrum, javili se prvi mali listići...Nisam čupao, da vidim da li ima kakvih žilica...
Čudo jedno...Moram prvom prilikom da iznosim napolje...
Isto sam i ja uradio otprilike jedno 200 struka čačanske i sve su olistale, ali ima mnogo olistalih a nema nigde zilicu;

Ja ih nisam vadio , ni zagledao...pa valjda će pustiti žile napolju kad se pobodu...tokom proleća i leta...

Nazad
Vrh