Kunići mešane rase za svoju potrebu

Nebojša-M
Lepi su ti zecici koliko su stari :sta:

Pozz forumasi! Ja sam novi na forumu,a vidim ima vas puno kunicara :D
I ja imam nekoliko kunica,imao sam jedan par muzijaka i zenku,a et sad se sa 2 taj broj povecao na 13 :)
Uskoro ce i slike ;)

Maidovski,prvo ides lepo se predstavis u odrecenom delu foruma pa dodji postavljaj pitanja,slike i ostalo...

kopajko je napisao(la):
Moguce je sto da nije moguce sa dobrom hranom, ipak je to panon beli.
Moji mesanci 31 dan starosti 930grama. Leglo sad sto treba da koljem 2 dana im falilo do 3 meseca na merenju su imali od 3,2kg do 3,7kg. Sad su na ciscenju od granula videcemo prekosutra koliko ce biti na klanju. :ppozdrav:

Pre neki dan sam napisao u temi Panon beli evo ovde nastavljam gde mu je mesto. Ne bi da pisem vise u temi kod Panonaca o mesancima. Kao sto sam obecao evo razultata merenja:

5 komada zaklano kilazu koju su imali pre nedelju dana kad su mereni sa 3 meseca starosti (dok su jeli granule) imali su i danas istu kilazu. Za ovih nedelju dana jeli su jecam i kukuruz cist bez granule. Kilaza je stagnirala nista nisu nabacili za ovih nedelju dana.
3,200 kg = 1 kom;
3,400 kg = 2 kom;
3,650 kg = 1 kom;
3,700 kg = 1 kom;
Posle klanja merio sam ociscene i tacno upola manje su teski kad se ociste (iznutrice + meso) glavu nisam racunao nju bacam.
Najtezi ocisceni je imao skoro 1,9 kg.

Panon beli ako imaju radman 60% to mu dodje u proseku nesto oko 2kg ociscen pa i malo jace
3,7kg --> 60% = 2.22kg ociscen

Zakljucak: ako posmatramo kunica od 3,7kg, 300 grama mesa vise ima Panonac u odnosu na mesanca sto uopste nije zanemarljivo

Napomena: Za mesance sam podatke izeo iz licnog iskustva dok sam za Panonce izveo matematicki zakljucak posto nemam taj hibrid u kavezima :udri:
Najbolje da neko zakolje kojeg Panonca pa da poredimo prave podatke sa terena sto bi se reklo :haha:

E sad samo da ovi podaci ne izazovu neki incident na forumu :haha:

23tk09.jpg

Evo slike kapitalca od 3.7kg doduse to je slika sa 2 meseca starosti novijeg datuma nemam sliku. Da sam je danas slikao ostala bi u kavezu ne bi je ni klao posto je bila zenka. Jedva sam je i zaklao stvarno je bila prelepa fantasticno krzno i jako umiljata i pitoma.

Falilo joj je 2 dana do 3 meseca kad sam je merio i kad je imala 3,7kg. Kasnije sam je drzao jos nedelju dana mozda i dan dva duze samo na kukuruzu i jecmu da se ocisti od granula. I tada kad sam je ponovo merio na dan klanja imala je istu kilazu nista se nije ugojila. Ociscena sa iznutricama bez glave je imala nepunih 1,9kg znaci 50% je otpalo.

Jbg bilo mi je stvarno zao jer bila je prelepa i super je napredovala. Ali u buducnosti planiram da predjem na Panonce tako da je to razlog sto mesance vise ne ostavljam za priplod sem ovih koje vec imam.
Inace u tom leglu sam imao jos 2 kunica koji su se izdvajali po napredovanju. Na svim kontrolnim merenjima su imali kao i ova siva ali ta dva mi uginuse kad im je bilo oko 2 meseca starosti, dva najbolja su mi uginula :udri:

Merio sam ih pre sa 20 dana ,30 dana, 2meseca i 3 meseca, sad ih vise ne merim sa 20 dana mrsko mi :D nego kod odbijanja 30ti dan kad ih uzimam od majke i prebacujem u poseban kavez onda ih sve premerim i kasnije sa 2 i 3 meseca. Posle 3 meseca idu na ciscenje od granula jedno nedelju dana i onda pravac zamrzivac :D
Inace ovi sa 30 dana sad zadnji od ove ovnolike sto mi je na avataru 900 grama skoro svi malci cak i koji gram malo jace ima ih 7 u leglu. Dok evo drugo leglo treba sad da odvojim za 2 dana merio sam ih onako cisto iz zajebancije i imaju 600 grama :S dobro njih ima u leglu 9 al generalno i prosli put bili su laksi od ovih od ove ovnolike. Prosli put od ovnolike sa 30 dana 800 grama (7 komada) a od ove druge bele 750 grama (8 komada).
I to ova ovnolika sto je dojila tih 7 komada od 900 grama morao sam da je sad bacim na dijetu odojila male i debela jos. Po ceo dan samo zvace kad sam je ubacio kod zeca na parenje ona veca od njega :haha: Ima preko 5kg 100% sad dobija ograniceno hranu.

Evo jednog mog kartona za evidenciju. Svaka majka ima ovakav karton gde je pratim. Dole upisujem podatke za male kunice. Ako se nekome svidi mogu da postavim i Excel fajl pa da moze da popunjava za svoje kunice. Mada bi moglo jos par podataka da se ubaci al otom potom.

2kn1qu.jpg

Meni se pre desavalo da kad odvojim male od zenke dobiju krizu i ugine i po 50%.U zadnje vreme odvojim zenku od njih,izvadim je iz kaveza.Mali ostaju jos nedelju do dve i kasnije idu u drugi kavez.Tako dozive manji stres.

Jbg peto1 ti to regulisi ja ne mogu da prebacim i njegov i moj post u drugu temu. Ovde me je pitao pa sam mu ovde odgovorio da sam mu odgovorio u onu temu ne bi svi povezali o kom odgovoru je rec :D Ti si moderator pa caskom to prebacis :D
Mislim ja bar stvarno se trudim da ne pravim krtog po forumu da pisem u rublikama gde pripada sta :D

Obrisi i ovaj moj post totalno je nebitan cisto sam te zamolio da prebacis posto mi nismo u mogucnosti to da uradimo.

@kopajko

Ajde molim te pojasni ovaj tvoj karton bas me zanima a nista nerazumem :sta:
mozes ovde a mozes i u neku odgovarajucu temu ili otvori novu naprimer "pracenje kunica" ili nesto slicno mislim da na tu temu nema tema :haha:

Nazad
Vrh