Kultivatori (špartači)

na motike gledam,bocne su mu visak pa zato i pitam......
da pojasnim znam da su one 2 zadnje motike visak ali samo kada bacam vestak ali sepak ostaju zatoa sto ke go koristam i kako troredni zavisno od potrebe pa da ne se zezam oko stavljanje i vadenje :ppozdrav:

Dragane su to motike iz termometala Ada, ako su iz Ade onda ćeš se nabrusiti da će te proći volja za paranjem inače su tvrde ko pas (termička obrada), te zadnje motike uopšte nisu zakrivljene sečenice ka dole koliko vidim a to baš i nije dobro.
Da termometalove su,mozda se nevidi na slici ali je zakrivljeno "secivo'i dosta su tanke sa te strane gde sece.

- - - - - - - - - -

Koliko kosta komplet za 4 redni sa sve sarafima ?
360 din sam placao komad,a srafovi neznam koliko su jer sam kupovao jos neke delove pa je zajedno placeno.Inace kod nas u selu u radnji su identicne motike 420 i 460 din,u dve razlicite prodavnice.

Moze li neko da mi slika na IMT spartacu one dodatke za zagrtanje!!! Kupio sam te dodatke jos pre par godina ali skupljale prasinu sve do ove godine!!! Probao sam da ih namontiram i pravac njiva!!!

Kad tamo corak!!!! Ti dodaci UOPSTE nisu napravljeni kako treba!!! (moji) previse pravo stoje i samo guraju zamlju ispred sebe i zatrpavaju kukuruz!!!

I jos kad skroz zaririm spartac da moze komotno da prodje red ono jedva da ima mesta izmedju kako su bezveze napravljeni ti dodaci i pod kojim uglom!! Previse pravo...

Ima li neko sliku da vidim kako kod njega to izgleda da prepravim ja ove moje...

Imaš slike ovde http://poljoinfo.com/showthread.php?207-Kultivatori-(špartači)/page27 to su te daske za IMT-ov špartač, namontirane na Huđika :ppozdrav:.

kod nas retko ko zagrce, svi imaju teoriju da te ne valja jer se zapusavaju ti koreni koji su pri vrhu, tkzv vazdusni....ne znam da li dva coveka zagrcu useve...

Moze li neko da mi slika na IMT spartacu one dodatke za zagrtanje!!! Kupio sam te dodatke jos pre par godina ali skupljale prasinu sve do ove godine!!! Probao sam da ih namontiram i pravac njiva!!!

Kad tamo corak!!!! Ti dodaci UOPSTE nisu napravljeni kako treba!!! (moji) previse pravo stoje i samo guraju zamlju ispred sebe i zatrpavaju kukuruz!!!

I jos kad skroz zaririm spartac da moze komotno da prodje red ono jedva da ima mesta izmedju kako su bezveze napravljeni ti dodaci i pod kojim uglom!! Previse pravo...

Ima li neko sliku da vidim kako kod njega to izgleda da prepravim ja ove moje...
Dok sam imao IMT-ov spartac imao sam isti problem. Kad sam ih montirao nisu zagrtali vec bukvalno zaoravali kukuruz, onda sam drzace stavio u vatru i izokrenuo da nebi stajali toliko okomito. Posle se moglo raditi i vecom brzinom a nisu zaoravali vec samo zagrtali kukuruz. Inace to nema veze sa spartacem, da si ih stavio na bilo koji spartac kad nemaju dobar ugao radili bi isto.
img5656.jpg
img5658.jpg

Frenky- Da u tome je problem sto kod mene bukvalno zaoravaju kukuruz!!!!!! Previse pravo stoje ti dodaci!!! Morace kod mene da radi brusilica pa da ja to ponovo zavarim!!!

Kako su glupo napravili ma samo da uzmu pare!!!!!! Kpio sam ih na Sajam i odmah sam video da stoje gotovo pravo ali jok prodavac me ubedjuje to tako treba i sta ja znam!!!

Hvala na slici moracu da ih ponovo namontoram na spartac pa da na njemu izvrsim korekcije ugla jer ovako neznam koliko da ih iskrivim....

Postavis bateriju u samu sredinu tačno i onda od nje meriš od sredine do sredine i to ti je to. Razmak je valjda isti kao i medjuredni razmak kulture koju želiš da kultiviraš.

I za 4 redni ide baterija na pola piramide,nikad se ne meri od kraja grede.

- - - - - - - - - -

I za 4 redni ide baterija na pola piramide,nikad se ne meri od kraja grede.

Upravo tako... Izuzetak je samo kad se radi sa 5 redi.Ima ko soju seje na 50cm sa petorednom sejalicom. Onda ide tri reda između točkova pa se prve dve baterije montiraju na pola međurednog razmaka mereno od sredine piramide...

Za soju bese mora i zadnji trap traktora da se razvuce?!kako kazete da zadnje polumoticice nista ne znace na IMT spartacima,ne razumem.Kako moze da ne znaci nista u kome smislu

Ako seješ soju na 70 onda ne mora da se širi trap. Ne znači ništa jer krajnje baterije hvataju samo pola međurednog prostora i ti kada kreneš nazad u sledećem prohodu hvataš drugu polovinu koja nije ošpartana. Problem bi takođe bio ako bi bilo loše posejano sa četvororednom sejalicom a ti imaš šestoredni špartač u nekim slučajevima.

Pa hvatas pola reda u jedno prohodu i pola u drugom znaci to je ceo red kako ne znaci nista ne razumem.Ja sam uvek imao tu polumotiku i nikad je nisam skidao.Mislim na dvoredni spartac IMT.Jedino ako ne msilite na motike da budu uparene onda u redu trebalo bi da imaju dve na srednjoj bateriji i po jedna na spoljnim a ako imas i po dve na spoljnim onda je definitvno nepotrebno stavise i stetno ako se sadi nesrecno ima da sece red gde je spajano.

Na tom spartacu sa slike visak je jedna zadnja moticica. treba da opara pola reda, a njegov para ceo medjuredni prostor. Jasnije?
Kad sejes na 50cm soju, traktor ( za 539 pricam jer njega koristim) se zadnji tockovi okrenu "u zvezdama", a prednjica se rasiri tako da budu u tragu. Kad izmeris sirinu traktora uzimajuci za tacke sredinu leve i desne gume treba da bude 150cm.

Nazad
Vrh