Kultivatori (špartači)

Hvala N.A. da to je taj Matićev špartač , šteta što nisi video pre sređivanja kakav je bio to nije ličilo ninašta ni za staro gvožđe ga nebi hteli , naguto sam se prašine ko nikad dok sam čistio rđu ali eto napravio sam od babe devojku e da a u onim točkovima za skretanje kako ih stručno zovu jbmg-a bilo je valjda jedno 15kg zemlje kažem ja ženi uzimaj to u saksiju to je sigurno đubreno stajnjakom čovek sadio bostan a i bogato je gvožđem ima da ti cveta cveće ko nikad:cvetic::osmeh:

@Kiki Verovatno si mislio na ovaj patent s kojim okreces navoj u vretenu da bi podigao ili spustio tockove? Ko sto se vidi na slici ta "brava" kako je god nazvali ima kanal koji ulazi na bolcnu u kojoj ima 2 elasticne civije pa se okrece u zeljenom pravcu.
20130612153315.jpg
@Nikola indjija Kad sam zakacim mnogo mi je lakse a i brze da zakacim sa unutrasnje strane a ne u sredini, ako si na to mislio.

Mene vise interesuje za sta sluzi ovaj zeleni deo iznad ovog donjeg zutog flaha koji pravi paralelogram bateriji,to je ovaj zeleni deo koji je u ovako nekom obliku |_| i kroz njega prolazi cev sa navojnim vretenom.

- - - - - - - - - -

http://imageshack.us/a/img43/8186/cincilearind201306032.jpg
Ima Bubu pravo. Prilikom transporta blokira bateriju da ne spadne u najnizem polozaju. U radu se odblokira i svaki tocak se kotrlja po zemlji a baterija je slobodna. Slicno kao na pneu. sejalici za kukuruz.

@ Peet - i ja imam Agromerkurov četvororedni , ali kupljen pre 5 god . Na njemu nema ta brava , pa me zanima kako izgleda i funkcioniše .

vidim odavno da prave kovacke radionice tu srednju motiku dosta siroku, tu ne idu ove bocne. al neznam kako se pokazao taj sistem, kod nas nema niko! verovatno da ta solo srednja motika dobro radi!

Ja sam radio sa tim. Bio sam jedini koji je imao takav špartač i svi su za špartanje upućivali na mene one "poslednje Mohikance" koji imaju po jutro-dva zemlje i plaćaju usluge za sve radove. Odu ljudi da vide šta treba da paraju, pa se uhvate za glavu i kažu ovo radi samo Krle sa onim širokim motikama.
To je za slepo špartanje gde se skoro i ne vidi ko su njini, a ko naši(šta je usev, a šta korov). Te motike sam imao samo zato što je parač imao toliko lufta da su zadnje motikle sekle sve ma koliko da ih suziš pa je moglo jedino tako. Tog špartača sam se otarasio i za 100 evra u oglasima našao daleko bolji kog je trebalo samo malko srediti. Sad radim sa klasičnim zadnjim motičicama, a razmišljam da napravim varijantu skini-stavi da mogu da idu i klasične i S-ke.

U glavnom ta samo srednja motikica i bez zadnjih moža da posluži samo za jaaaako zakorovljene njive ili pak za brzo, recimo drugo(poslednje) špartanje umesto zagrtanja. Sa time ti onda dvoredni špartač ispadne troredni, četvororedni - petoredni itd. a možeš i komotno brže da voziš bez straha od zanošenja, pa špartanje sa tim dođe daleko brže od klasičnog.

Ovo je moj gen remontovan šmocer za repu i soju.Imao sam po jrdnu široku motiku 43cm ali sa upravljanjem ne ide jer nemožeš precizno videti kuda prolazi tako da radim sa klasičnim i do normalne zakorovljenosti radi strava
sdc11553.jpg
[/IMG]
sdc11555.jpg
[/IMG]

Steco@ Imam sejalicu za krompir koja ima potpuno isti ram kao tvoj spartac, do sad nisam znao koje je marke sejalica. Ja sam pravio spartac koji montiram na taj ram, samo skinem baterije za setvu ili montiram njegove original plugove za zagrtanje, stvarno je super sistem, veoma brzo se razmontira i namontira, a koristi se samo jedan ram. Slikacu ovih dana

Majevica je prekopirala taj "schmotzer" , samo su "zaboravili" da prekopiraju i kvalitet materijala :)

Kako se ponaša majevički šestoredni špartač u radu sa imt 533? Da li je traktoru teško da vuče taj špartač?

@ Peet - i ja imam Agromerkurov četvororedni , ali kupljen pre 5 god . Na njemu nema ta brava , pa me zanima kako izgleda i funkcioniše .
Takodje ni kod mene nema taj patent na 6 redova sa hidr. sklapanjem nego lanci,a kupljen je pocetkom godine

- - - - - - - - - -

steco ja sam ranije stavljao raonik sa kukuruznog i kada je velika repa malo je podgrnem pa nema veliku zelenu glavu

Sa 539 ide bez problema... druga na nekih 1100-1200 ... kod špartača i nema bogzna kakav otpor ... sve se to lako vuče ...

Ljudi moj otac dok je špartao repu uvek je vozio 2 brza pun gas sa 539 i ništa nije secao.Pojma nemam kako je vozio tako da ništa nije seko od repe ja da sam to nekad radio znao bih da vam kažem kako.Na svu žalost ja u mom životu nisam stigao da špartam repu do sad jer on nikad nije hteo da mi da da špartam a ja šećernu repu ne gajim zato što mi se od malena zgadio rad oko nje:osmeh:

Ljudi moj otac dok je špartao repu uvek je vozio 2 brza pun gas sa 539 i ništa nije secao.Pojma nemam kako je vozio tako da ništa nije seko od repe ja da sam to nekad radio znao bih da vam kažem kako.Na svu žalost ja u mom životu nisam stigao da špartam repu do sad jer on nikad nije hteo da mi da da špartam a ja šećernu repu ne gajim zato što mi se od malena zgadio rad oko nje:osmeh:
Imate 65godina i niste nikad spartali ?

Nazad
Vrh