Kultivatori (špartači)

Kolege da li se neko vec susretao sa ovakvim problemom?Ukratko receno,proletos sam od drugara pozajmio Olt 4-redni spartac da ospartam svoj kukuruz,u pitanju je bila peskovita njiva,recimo mozda malo vlaznija,ali mislim da je moglo lepo da se radi.
Kada sam spartao,recimo na svakih deset metara mi se spartac gusio,jer se pesak,a negde i malo trave sto je bilo zaglavi izmedju zadnje dve motike i onda vuce tu gomilu za sobom i nikako ne moze da je provuce izmedju.Onda moram da stanem,ocistim i tako opet.Probali smo sva moguca podesavanja,postavili smo motike tako da rade plice,ali se opet desava da nagomila izmedju zadnje dve i opet ispocetka.Nismo imali druge,nego da odustanemo.
Posle smo presli u crnu zemlju i tamo je radio najnormalnije.
Da li se ovo nekome desavalo i da li bi se u ovakvim uslovima bolje ponasao spartac sa S oprugama?

Kolege da li se neko vec susretao sa ovakvim problemom?Ukratko receno,proletos sam od drugara pozajmio Olt 4-redni spartac da ospartam svoj kukuruz,u pitanju je bila peskovita njiva,recimo mozda malo vlaznija,ali mislim da je moglo lepo da se radi.
Kada sam spartao,recimo na svakih deset metara mi se spartac gusio,jer se pesak,a negde i malo trave sto je bilo zaglavi izmedju zadnje dve motike i onda vuce tu gomilu za sobom i nikako ne moze da je provuce izmedju.Onda moram da stanem,ocistim i tako opet.Probali smo sva moguca podesavanja,postavili smo motike tako da rade plice,ali se opet desava da nagomila izmedju zadnje dve i opet ispocetka.Nismo imali druge,nego da odustanemo.
Da li se ovo nekome desavalo i da li bi se u ovakvim uslovima bolje ponasao spartac sa S oprugama?
Verovatno su ti te motike tupe i posto je podloga pesak stvara manji otpor i onda nemoze da posece korov vec ga cupa i zadrzava na motikama,a u zemlji ti je radio normalno jer je tvrdja i zbog veceg otpora ga je bolje seklo.Neko moje skromno misljenje!?

Postoji jako jednostavno resenje za takav problem.
Poskidaju se zadnje motike.

Najgore od svega je sto su motike montirane nove,i odradile su par Kj,pa sam ga ja uzeo onda.Mislili smo da je mozda i zbog toga sto se nisu dovoljno usijale,jer su malo radile,pa smo uzeli i skinuli farbu,medjutim poboljsanje je bilo najvise 5 %...
Ako bi se i skinule zadnje motike,zar to onda nije bezvezan posao?

Onda bi radili samo sa raonikom a to nije posao.Inače međuredni kultivator sa S oprugama hoće da se zaguši ako se na parceli nalaze gorušica,galijum ili mišovkinja.Sa ostalim korovskim biljkama nema nikakvih problema.

Znaci da je to problem koji se jedino tako resava.
Da li je mozda neko koristio spartac sa S oprugama u takvim uslovima i kako se pokazao?

Neki dan sam parkirao spartac u supu i sam sam bio iznenadjen da je gornji deo kad se skupi siri nepunih 15cm od osnove,mada na slikama i uzivo izgleda dosta sire.

Petre znam ja o čemu pričaš. Problem je što su ti zadnje motike previše sastavljene, tj predugačke. Ja sam nove skratio za 4-5 cm i nikad više nije zagušio.

To sam zaboravio da pomenem,tu smo sugestiju dobili u toku "rada" i skratili smo ih nekih 5 cm,opet je malo bolje bilo,ali i pored toga nije moglo normalno da se radi.Bukvalno je bilo dovoljno da travka uleti,preko nje se nagomila pesak i tu je kraj.
Na jos dva mesta sam cuo da kod nas gore u peskovima to predstavlja standardan problem,pa pokusavam da nadjem neki nacin da ga resim,prvenstveno kupovinom svog spartaca,kolko vidim bice to sa S oprugama.

Zna li neko da li Hudjik dogradjuje na svoje spartace kutije za vestacko djubrivo...Imam njegov 4-redni spartac ali me interesuje da li njegovi majstori izlaze na teren i ugradjuju kutije,da li zna neko?! I koja je cena ako neko zna?!

Mogu li se ove kutije od IMT spartaca "nakaciti" na Hudjikov cetvororedni spartac
nxwd9c.jpg
Slika spartaca skinuta sa interneta! http://www.kupujemprodajem.com/Kutije-za-djubrivo-IMT-7882157-oglas.htm?filter_id=22269938 Evo i kutija!

Moze,ako imas volje da se zezas.
Trebace ti te 4 male kutije,koje sam ja prodao za 100e,ali mislim da ih ima i clan North Army.
Moraces da pravis ili prepravljas nosace tih kutija,kao i da stavis dva tocka,a jedan ti je oko 20e.

Nazad
Vrh