Kultivatori (špartači)

Ovaj sa S" oprugama znatno manje gusi,ni jednom nije mi se gusio sad kad sam radio sa njim!

Sta bre gusi na spartacu,ako je trava to onda nije svrha spartaca.To je propratni efekat da suzbije i neku travku,glavno je da napravi vodnovazdusni rezim zemlje idealan za useve.

Ja sam uradio tek oko 10 ha sa njim, i do sada nijednom nije nigde zagušio, ili nakupio mase (poponac se tu neračuna), dok mi se kod starog (klasičnog), dešavalo da nabode koren od prošlogodišnjeg kukuruza, ili da nakupi korova na motike, pa ore, i oštećuje biljke, a ja dok primetim ::samo bes::... Sa ovim je što se tiče toga daleko bolje, na gušenje ni neobraćam pažnju, samo držim pravac i teraj ::traktor::.
Dosta je težak, i lakše se drži pravac.

Ja sam 2010 prvi put radio sa spartacem sa "savremenim" moticicama. Posto je hemija zakasnila i korov prerastao, dosta ga je prezivelo. Zagusilo nam je mozda 2-3 puta za ceo dan ili oko 20kj ako se dobro secam. Da smo radili sa klasicnim verovatno bi morali da stajemo svakih 50 metara.

Kolko je realno da cena špartanja kukuruza bude ista kao i cena sejanja istog? U mom kraju tako traže, pa zar nije ako ništa drugo odgovornije sejati i garantovati ispravnost sejača što se nekad može videti tek po nicanju i tu su onda ponovo obrada zemlje i seme i prskanje a vreme se ne može nadoknaditi, a kod špartanja se vidi odmah ako ne ide kako treba, možda poseče par desetina kukuruza? Ili se to meni čini skupo pošto moram da plaćam? Inače par puta sam pozajmio špartač i ne treba neka velika mudrost odbrojati i upariti vrste i pratiti postojeće redove.

Pa potrošnja je otprilike ista, i moj špartač je koštao kao dobra sejalica, a odgovornost je takoreći slična, jer i ovde možeš napraviti sranje, a odmah se i vidi :haha:, tako da je i cena usluge ista.

Kod nas je cena spartanja godinama jednaka jednoj nadnici za kopanje. Prosle godine je bilo 1200din. Ove jos niko nije izasao sa cenom, ali verovatno ce biti 1300din po jutru. Setvu sam takodje placao 1300din.

Hvala, da se ne nerviram previše, znači to je to od ove godine i kod mene. Vredi ovakav forum, samo odvojiti vremena i za čitanje.

34tbw1z.jpg

zamenio sam tockice na sestorednom spartacu, umesto razlokanih od gusa ,na gumene sa po dva lezaja:osmeh:

ej komso , pa brate sad ovo...... za koliko redi????? :osmeh:

p.s. trebao si stavljati malo deblje flahove min. 12 mm. poz.

Ovo čudo je isprobano i radi 100 % Nema potrebe za debljim flahom, nema šanse da se iskrivi.... Može samo 2 reda zato što je sa dvorednom sejano...

Nazad
Vrh