Kultivatori (špartači)

Koliko vazduha treba korenu.....zanemarljive kolicine koje svakako ima u zemljistu.
Po meni je najbolje prospartati pred zatvaranje redova.

Prolazio sam pored parcele gde je jedan deo ošpartan pre 4-5 dana a drugi deo će biti špartan sutra.Vidljiva je razlika u visini špartanog i ne špartanog dela.Ošpartan je višlji i veseliji.

Pa da nisu bolje "S" opruge, nebi svi vodeći svetski proizvođači mašina forsirali baš taj tip, njima je sve jedno koje će motike da stave, tako da to nije samo modni hit, već ima zašto je to tako.

Po meni kukuruzu treba pored azota i vazduh da bolje napreduje,ja sam jednu njivu ospartao jer sam morao isprobati parac i za dva dana je dobila tamno zelenu boju sad dal od spartanja ili od neceg drugog neznam ali svakako kukuruzu treba bar jedna meduredna kultivacija

Upravo suprotno što nko napisa ovde , pokorica stvara uspravne kapilare koje isušuju zemlju , a špartanjem se te kapilare prekidaju tako da se špartanjem zaustavlja isušivanje zemlje , 100% tačno.
Isto tako i korjen dobija vazduh špartanjem , u zemlji ga ima dovoljno samo u nekoj ekstra rastresitoj zmlji i sa idealnim rasporedom padavina , a u stvarnosti je to obično tvrdo i sa pokoricom , pa je špartanje prava stvar . Možda jedino nije idealno za djelovanje zemljišnih herbicida .

front-kulivator.jpg

front-kulti.jpg

Meni se ne svidja spartanje sa prednjom hidraulikom. Mislim da se jako mora paziti i da svaki sitniji manevar volanom dovodi da se iseku biljke. Dokle god je satnica za radnika na sprtacu ~200din/sat, mislim da je najbolja kombinacija klasican spartac sa "pilotom".

Juče bio da probam mašinu :osmeh:
120520121385.jpg

120520121387.jpg

Radi EXTRA, zarivanje odlično, kvalitet odrađenog posla odličan, kvalitet mašine vrlo dobar, a mana (ujedno i prednost sa druge strane), đavolski teške baterije kada treba da se poneka isključi.
Sve u svemu prezadovoljan :bravo:.

U takvoj njivi,svaki ce odraditi i onaj sto je pre hrista spartano...
Uposli ti njega negde u nekoj rutavoj zemlji,pa onda slikaj.

Pa mora da se isključi-podigne tamo gde je sejano manje redova od pune sejalice.
A probao sam i na malo rutavijem delu od međe, na drugoj parceli, i tamo radi super, i nema gušenja, ali nisam slikao. U odnosu na klasične motike, ovaj daleko manje guši, da bi njega zagušio, treba da bude baš gadno. Primetio sam da kada se ide sporije, hoće i on da propusti rizomac, ali zato kad ide brzo, nema propusta (isto kao i kod običnih motika).
Što je zanimljivo, meni se čini da ide čak lakše nego ovaj sa običnim motikama, a ja sam se pribojavao da će sedmica da se muči. Išao sam trećom (petobrzinac), sa 10-11 km/č, i traktor ga skoro neoseća, nisam smeo brže, jer pri većoj brzini tanjiri mnogo bacaju zemlju.

---------- Poruka napisana u 20:56 ---------- Prethodna poruka je at 20:51 ----------

A rutave njive neradim prvo špartanje zbog prskanja, da bi hemija odradila kako treba.

Naravno da ce ga vuci. Prosle godine i ove ce biti kombinacija IMT 539 i 6 redi klasican spartac za kukuruz. Ide 1 brzom ali nije mu lako :haha: Ujedno pitanje za poznavaoce problematike. Da li ima sanse da na IMT 558 prebacim tockove od 539 i sta mi treba od "dodatne opreme"? Ovo resenje bi bilo samo za spartanje da se ne pati ferguson.

Tesla@ i ja sam kupio isto hudjikov i prezadovoljan sam sa njim,samo sto je moj 4 redni,da se lakse vuce tu si u pravi ja sam mislio 539 sad ima da se muci sa njim kad ono vuce ga lakse nego imt-ov,sve u svemu spartac za svaku preporuku jako lepo radi i jako je kvalitetan,samo mana je baterije koje su jako teske pa kad treba da se sklopi malo muke...

Nazad
Vrh