Kultivatori (špartači)

evo moje makine u akciji ... majevica
ftmsck.jpg

Uploaded with ImageShack.us

---------- Poruka napisana u 22:44 ---------- Prethodna poruka je at 22:41 ----------

Pravljenje od dva setoredana jedan od 12 redi za repu

---------- Poruka napisana u 22:48 ---------- Prethodna poruka je at 22:44 ----------

I jeda od cetiri pravljen na sest redi

Uploaded with ImageShack.us
Pa gde je pivo kod majstora za stolom

Vidim da na novim kultivatorima nemate deponatore za gnojivo pa me zanima kako vršite prihranu, bacite sve prije sjetve i sa sijaćicom?
Kod mene u selu svi u kultivaciji prihranjuju kanom ili ureom

Ja sam mog dvorednog Imt-a prepravio na "S"opruge,pre koji dan sam isprobao i radi perfektno depozitore imam i ako zatreba ide i prihrana kad spartam.

Pošto je moj nov Huđik šestoredni sklapajući, nema načina da se namontiraju depozitori, jedino ima varijanta da se napred na traktor namontira depozitor, i doziranje vrši pneumatski.
Ja sam do prošle godine radio prihranu AN-om u špartanju, ali ove godine sam montirao depozitore na sejalicu, i išao sa UREA-om.

Ljudi jel zna neko koliko je siroka greda na 4 rednom IMT-ovom spartacu ??
I jel treba nekom 2redni IMT-ov spartac celog veka pod supom,dobre motike,kutija velika,ulagaci za djubrivo.

Napravis na tvom 2-rednom na preklapanje, na isti fazon ko nikola indjija , a ujedno je i dobro u njivi kad treba da uradi manje od 4 reda, lepo dignes bateriju gore.

Samo sto treba ici na vasare i pratiti gde ce da iskrsnu povoljno baterije,pa nositi kod majstora da uradi a za to nemam vremena nikako... a ovaj kako mi rece decko k'o nov,samoostrece motike,nema kutije a i ne trebaju mi.Jebe* ga kad je neko baksuz ...

Sad na sajmu mi u planu da kupim spartac (6 redi) sta kupiti? Hteo sam sa S oprugama ali su im i cene jake a nekupuje mi se klasican sa motikama. Kazu da sa S oprugama kad je tvrda zemlja ( kao sad kod nas uhvatila pokorica) nece da udje u zemlju jel to tacno? I da hoce da zagusi ako je malo prljava njiva?

Ako setvospremac s krivim S oprugama isusuje zemljiste tj izbacuje vlagu, pa ga mnogi menjaju za setvospremac s ravnim S oprugama ili teske drljace(koja oper ima ravne organe)....zasto onda teziti da takve krive S opruge budu na spartacu i da se u radu sa njime isusuje zemljiste, i to u kriticnoj fazi, jer usev ulazi u toplo leto i trebace mu sva vlaga?Jeste da ce da izrije svu travu, ali valjda je hemija za travu.
Pitam logicno, nisam prisustvovao radu spartaca s oprugama,da jesam uporedio bih tamo.

Bas sam neko vece pricao sa drugarom,njegov je cale tamo 70-ih i 80ih koristio spartac sa S oprugama,neki su kaze od setvospremaca pravili spartac samo skinu rotore i podese moticice medjutim izbaceni su iz upotrebe,dosli su na red ovi klasicni,sad opet vracaju te sa S oprugama.
Je*es ga moraju i trgovci od neceg da zive pa redovno prodaju neku svoju filozofiju.

Ako setvospremac s krivim S oprugama isusuje zemljiste tj izbacuje vlagu, pa ga mnogi menjaju za setvospremac s ravnim S oprugama ili teske drljace(koja oper ima ravne organe)....zasto onda teziti da takve krive S opruge budu na spartacu i da se u radu sa njime isusuje zemljiste, i to u kriticnoj fazi, jer usev ulazi u toplo leto i trebace mu sva vlaga?Jeste da ce da izrije svu travu, ali valjda je hemija za travu.
Pitam logicno, nisam prisustvovao radu spartaca s oprugama,da jesam uporedio bih tamo.

ne šparta se zbog trave (to mu dodje usput +) već zbog poboljšavanja vodno-vazdušnog sistema zemljišta .... a isušivanje zemljišta na dubini špartanja je zanemarivo (osim ako iz nekog rayloga ne špartaš na 10cm dubine :) )

Za upijanje se slazemo,ali ovde pokorica ima ulogu i zastite od isparavanja to je sigurno.
Znamo da se zemljiste ponasa kao i sundjer malo po malo povlaci iz slojeva gde je veca koncentracija vlage ka koncentraciji sa manje vlaznosti(povrsinski slojevi i atmosfera) pa se sigurno povecava isusivanje zemljista.

to isparavanje kapilarnim putem je zanemarivo, pogotovo za koren koji je u toj fazi već prilično razvijen ... korenu pored vode treba i vazduh... pokorica po meni nije dobra ni u jednoj varijanti....

Nazad
Vrh