Kultivatori (špartači)

a novi fopovi kostaju kao suvo zlato...mi pre 2 godine nasli neku staru zalihu i uzeli skoro po duplo nizoj ceni od danasnje koja je...

reci mi molim vas jel kod sestorednog rau spartaca za repu treba da ima prednje tockove ja nemam danas probali pa mi se bas ne svidja

Jel ima neko neke slike zaštitnika useva za špartač? To može da bude tanjir, a mislim da sam negde pročitao da može da bude i neki ravan?

Jel ima neko neke slike zaštitnika useva za špartač? To može da bude tanjir, a mislim da sam negde pročitao da može da bude i neki ravan?

Ja imam na mojem špartaču tanjiraste štitnike useva i oni mnogo pomažu u prvom špartanju jer se može špartati mali usev, a da se ne zagrne, dok u drugom (ili trećem) špartanju oni smetaju i ja ih skidam, a usev je kao zagrnut. Napominjem da imam špartač sa "S" oprugama i samooštrećim motikama, a radim na dubini 5-6 cm da ide ispod korena korova i izbacuje ceo korov na površinu.

Zaštitne limove na špartaču je prošle godine imao na sajmu izložene neki privatnik iz Vojke. Baš sam zagledao, činilo mi se jako jednostavno, ali ih u radu nisam video.

Znam da i "Tupanjac" iz Futoga ima opciju montaže izolujućih diskova na njegove špartače.

Slike izolujućih diskova možeš videti ako prelistaš teme od prošle godine u ovo doba, tada su bile postavljene, a sada imam drugi sistem montaže.

Pozdrav od Mirka iz Kule.:cao:

Zaštitni limovi me interesuju, to bi možda mogli sami da napravimo, samo da vidim kako izgledaju.
Čika Mirko, kako si zadovoljan sa sistemom sa "S" oprukama? Da li bi bilo dobro da se postojeći špartač preradi? Imam neke njive sa peskovitom zemljom koja se zabetonira dva dana posle kiše, pa običan špartač samo zvoni i klizi po površini. Ne pomaže ni da se skrati topling, onda baterije samo više skaču, a i dalje ne ulaze u zemlju. Motike su mi nove i oštre.

Zaštitni limovi me interesuju, to bi možda mogli sami da napravimo, samo da vidim kako izgledaju.
Čika Mirko, kako si zadovoljan sa sistemom sa "S" oprukama? Da li bi bilo dobro da se postojeći špartač preradi? Imam neke njive sa peskovitom zemljom koja se zabetonira dva dana posle kiše, pa običan špartač samo zvoni i klizi po površini. Ne pomaže ni da se skrati topling, onda baterije samo više skaču, a i dalje ne ulaze u zemlju. Motike su mi nove i oštre.

Sistem "S" opruga na špartaču je prava stvar. Radio sam sa valjda svim tipovima klasičnih špartača, najviše sa IMT četvororednim i "Panonija-Beker" isto četvororedni, ali kada sam pre 7-8 godina video kvalitet i brzinu špartanja sa "S" oprugama, klasični špartač nije ulazio u moje njive. Jedan moj prijatelj je u to vreme kupio nov od Huđika, a ja sam tek izašao iz bolnice i nisam mogao raditi pa mi je on tada prvi put špartao i svaki put dok nisam nabavio sopstveni sa tim sistemom. Prošle godine sam kupio "Sateksov", ali si se krila na šarkama izlomila posle 7 jutara špartanja, tako da sam ga odmah vratio. Evo slika tog špartača.

Na 5. strani imaš dosta interesanto rešenje kako je jedan član foruma prepravio IMT špartač Ja sam nešto slično uradio od starog OLT špartača koji je napravljen od kvalitetnog materijala, za nosače "S" opruga sam narušio čelik isečen na meru u "Metaloprometu", a "S" opruge i samooštreće motike sam kupio u "Bell-impexu", a tanjire za izolaciju sam kupio na vašaru. Nemam slika tog špartača, ali veruj mi da ne zaostaje za drugima koji su slično napravljeni.

Što se tiče ulaska motika u zemlju, tu mu nema ravnog. Kako ulazi setvospremač, tako ulazi i špartač i nema da preskoči preko korova, već ga vibracijama opruge izbacuju iz zemlje.

Što se tiče zaštitnih limova, njih nisam video u radu i neznam koliko štite usev, ali za tanjire znam da su jako korisni, pogotovu kada je usev mali.

Sada sam u kompu našao slike kada sam pravio špartač, a slike špartača kako izgleda sada i u radu ću postaviti kada ih snimim, za nekoliko dana.

Pozdrav od Mirka iz Kule.:cao:

Kako se špartači sa S oprugama ponašaju po pitanju zagušenja?
Tu bih razdvojio dva slučaja: prvi - kad ima dosta trave (npr. kad ima poponca i u poslednje vreme sve prisutnije divlje grahorice ili ako npr. ima dosta rizomskog sirka), i drugi - kad ima dosta džombi od loše uzoranog džombišta ili nekih drugih nezaoranih ostataka od prošle godine.
Da li takvi špartači više ili manje vade vlagu iz zemljišta od standardnih sa motikama?
Ako je klasična motika dobrog oblika, ona vadi kompletnu biljku trave i premešta joj koren na drugo mesto (odnosno vadi joj koren skroz iz zemlje) tako da je jako mala mogućnost da se takva trava ponovo primi ako eventualno padne kiša posle špartanja. Kako se po tom pitanju ponašaju špartači sa S oprugama, da li iščupana korovska biljčica bude skroz van zemlje ili može da se desi da trava iščupana jednom S oprugom bude zatrpana zemljom koju na nju nabaci druga S opruga pa da se ona eventualno ponovo primi?

evo mog agromerkura sa hidro sklapanjem
eksta je što sa njim mogu raditi 2 4 i 6 reda levo i desno
zemlja je bukvalno prekopana posle njega kao što se vidi na prošlogodišnjim slikama
motičice skroz izmešaju zemlju a trava ko trava neka bude gore a neka se izmeša sa zemljom
imt sistem taj deo posla radi bolje i sva trava je na površini ali sve drugo ovaj sistem radi bolje
potrebno je raditi dok je mala trava jer se u velikoj stvaraju problemi i dolazi do gušenja
inače imam i te zaštitne tanjire sa strane ali ih ne koristim jer ja i hoću da on baci malo zemlju na biljku
sa dva prolaza usev je skoro ogrnut
na ovoj njivi je zemlja bila kao beton a motičice su je razbile ko ništa

img012z.jpg
fotografija0011b.jpg
fotografija0012.jpg
fotografija0009q.jpg
fotografija0010g.jpg

e sad dali su izvukle vlagu sigurno da jesu međutim na ovoj parceli je bilo skoro 2500kg po jutru a posejano je 45 kg semena po jutru na 70 cm razmak 3 cm
toliko o setvi soje na 70 ali to je za drugu temu

Poslednja izmena:
Ljudi jel ima neko predstavu kako se krece cena 4 rednog IMT-ovog spartaca,ne mora biti u tip top stanju i ne mora da ima kutije i ulagace za djubrivo,ali da nije varen,krivljen i slicno.
A kako se krece cena 2 rednog IMT-ovog spartaca koji ima i kutiju i ulagace za djubrivo?

Dvoredni se po Banatu mogu naći za 200-250-300 evra.Može se stvarno naleteti na vrlo očuvan i dobar špartač.Recimo kod mene u selu je prodat četvororedni bez kutija u stvarno dobrom stanju za 400 evra.Ovo sam napisao za IMT špartače.

@Milanche sacekaj do godine da ja prodam moj 2redni jer cu kupovati 4redni,moj je takoreci perfektan,celog veka pod supom kompletan u fulu.
Mozda i na leto bude moj na prodaju zavisi od razvoja situacije i "komsija".

A sto ne kupis dve kutije / cevi od po 65cm i dovaris a na vasaru ima uvek kompletnih baterija a treba ti 2 kom. Tako sam uradio prosle god i super a sve to izaslo oko 100e .

Sada sam našao sliku špartača sa limovima za zaštitu koji je bio na Sajmu prošle godine, a ove godine ih nisam video. Meni lično se nesviđa to rešenje. mislim da je bolje sa tanjirima.

A sto ne kupis dve kutije / cevi od po 65cm i dovaris a na vasaru ima uvek kompletnih baterija a treba ti 2 kom. Tako sam uradio prosle god i super a sve to izaslo oko 100e .

Zanimljiv predlog,cevi vec imam jedino baterije moram potraziti a iskreno receno na vasaru nisam bio 2 godine pa cu reci caletu da pogleda na nekom od sledecih da li imaju baterije i za koje novce.

Nazad
Vrh