Kukuruzna silaža

Ljudi, ove godine planiramo da radimo silazu, nismo nikad ranije. Posijali smo Pioneer Florencija na 0.5ha, veoma je dobar, gust, rodio ekstra. Još je premlad jer smo ga kasno posijali pa nećemo silirati još mozda dvije sedmice, mozda tri, zavisi od vremena. Nemamo iskustva s tim poslom, pa me zanimaju vaši savjeti i iskustva (pročitao sam cijelu temu, ali volio bih kad bi mi neko to lijepo posložio, sta i kako, u koracima).

Kanal za silazu je betonski sasvim, naget je (na nizbrdici je), na nizem dijelu zidovi su visoki 1m a na višem su visoki 2m, širina iznosi 3m a dužina 10m, pa me zanima moze li ovih 0.5h stati tu (napominjem da je kukuruz veoma gust, većina stabala ima po dva klipa, visina stabla je oko 1.8-2m, ima i većih, veoma je lisnat, prava džungla). Kanal je pod krovom, pošto je on sastavni dio velike šupe u kojoj je do pola sijeno, a u drugoj polovini su mašine (taj dio šupe je dugačak 20m i širok 4.5m, uz nju se nastavlja dio u kojem je kanal dugačak 11m i širok 3m, a ispred toga je još jedan dio širok 4.5m i dugačak 10m, tu drzimo traktor i prikolicu, te i druge stvari po potrebi, slikaću kako to sve izgleda sutra).

Dakle, koji su vaši savjeti, koji najlon koristiti, treba li dodavati nešto (vidim da se priča o soli, urei i još koječemu). Koliko sitno silaza treba biti mljevena (neka preporuka?), radiće mi komšija sa nekim Mengele silo-kombajnom jednorednim. Gazenje ću vršiti ja sa IMT539.

Svaki savjet, preporuka i iskustvo su dobrošli i unaprijed hvala!!!!
:ppozdrav:

ja imam rov 4.20 x24 x 1.10 i tu mi stane oko 2.5ha kukuruza, al da je stvarno u fulu

ne dodajem nista, eventualno vode da se lakse sabija ali ni to nioje neka kolicina - vise mu dodje kao fajtanje :haha:

prosecem svaku njivu u krug tri-cetiri vrste i onda zakacim za kombajn kola dok se ne napravi prostora da idu prikolice a da se ne krse po sinoru

u rov stavljam odozdo i sa strane najlon - uzimam od 8m sirine kako bi bio odozdo i sa strane i jedan od 6m sirine koji ide odozgo, i posle zatrpavam peskom po celoj povrsini - neznam sta bi te jos interesovalo :sta:

Kod nas (o)vratine, ali inače jedina stvar koju svi znaju gde je i kud ide a niko nije u pravu. :D
Najsvetija srpska reč i najveća srpska sramota. Tih par kvadrata je donelo sudovima više para nego porezi ovih naših tajkuna u budžet. Zato i jesmo tu gde jesmo.

Ovo je tema Kukuruzna silaža, ako znate pomozite čoveku ako ne, nemojte praviti :off_topic: :off_topic: :off_topic:

todor je napisao(la):
sve je to lepo što vi kažete ali teorija je jedno a praksa drugo ja sam to imao prilike da se uverim jer 3god radim silažu nije puno vremena ali jako malo mi otpada a nemam ni jamu ni silos nego sitno isiliram i dobro nagazim posle toga ide tanka folija koju majstori koriste pre malterisanja i preko toga stavljam deblju foliju na koju bacim gume i to je to
Okaci ako mozes neku fotku tvoje silaze, mislim one pravljene na ledini, hvala.
Ili bilo ko drugi ko pravi na ledini ako moze neka okaci neku sliku

mislim da ce vas zanimati ove slicice
2wnoh35.jpg

2vxef87.jpg

24vo043.jpg

rmsit3.jpg

a evo jos jedan model
axcmzn.jpg

2mz08k4.jpg

2804os2.jpg

Pozz, imam još jedno pitanje. Komšija je prije neki dan silirao, imao je 20 prikolica, i u silazu je stavio 50kg šećera, 50kg soli i čini mi se oko 20-30kg kreča u prahu. Zanima me jel to dobro pošto i ja radim silazu u četvrtak (kod mene je to malo, samo 0.5ha silirmo) pa da znam trebam li i ja šta stavljati.

Vec 20-ak godina radim kukuruznu silazu i nikada nisam ubacio nista u nju. Do sada nisam imao gubitaka zbog kvarenja ili loseg kvaliteta iz bilo kojih drugih razloga. Samo dobro gazenje i bez brige.

Ne znam koliko se vidi ali u pitanju je truljenje i grejanje silaže. Prva silaža uradjena 1986. ili '87. i koliko god se trudio i radio isto neke godine bude ok. a druge se dešava ovako nešto. Sreća pa su ove druge retkost. Ove godine je bilo kašnjenje od nekih 5-6 dana zbog boravka na moru koji se poklopio sa velikm vrućinama krajem avgusta, mada i kad sam silirao nije bilo strašno jer je bilo vlage u stabljici.

ja sam zbog tih stvari otvorio silazu kada je ovaj zadnji sneg bio pre desetak dana

verovatno je naknadno vrenje usled visokih spoljnjih temperatura

Odg: Kukuruzna silaža

Radim sa Potinger 1 al je ove godine zbog blagog kašnjenja masa bila suvlja te je stoga i seckana malo krupnije. Doduše mahom je to šuma tj. list kukuruza koji se i inače provuče. Slikao sam telefonom, ponoviću danas sa aparatom da se bolje vidi. Ponoviću imam dugo iskustvo u ovome al još uvek nisam siguran gde se potkrade greška. Zadnjih godina sam ja u njivi al ne sumnjam u ekipu koja kući odradjuje posao jer radimo dugo godina i jedni drugima tj. 'ja tebi ti meni'.

Definitivno imam problem i prekidam upotrebu silaže iz ove jame jer su se javili prolivi kod krava i bikova. Videću sa stručnom službom mogu li da urade ispitivanje mase silaže jer mi se ovo dosad nikad nije desilo. Naravno da odstranjujem delove koji su loši i ne dajem ih stoci. Da napomenem da kod ovaca nije bilo problema i njih ću nastaviti da hranim silažom mada je jagnjenje u toku. Silažu dajem kao jedan obrok u toku dana i to popodne.

Kod mene je silaža odličnog kvaliteta ali kod par ljudi postoji sličan problem sa grejanjem. Uglavnom kod o nih koji su malo okasneli sa spremanjem.
Mislim da je Lala u pravu i da prolivi nisu izazvani silažom.

Nazad
Vrh