Kukuruzna silaža

ja mislim da je potreban jer se kvari bez njega mada neki ga i ne stavljaju, i da slazem se sa kolegom da je dosta bitno da najlon bude iz jedna jer cim se nastavlja to niakd nemoze lepo da se uradi pa udje vazduh ili sl i dosta se kvari... :ppozdrav:

najlon dole, najlon gore , radili smo ranije sa nastavljanjem najlona, ali nije dobro pogotovu sto na sastavu uvek propada, a i nezgodno je posto mi stavljamo odozgo pesak, pa kad dodje kraj jednog i mesto sastava :zli:
inace pesak pocnemo da bacamo iz sredine silaze ka spolja- ivicama, pocetku i kraju rova i tako pesak polako istiskuje vazduh napolje iz rova, inace pre postavljanja najlona isprskamo povrsinski silazu sa vodom, pa onda najlon lepse prijanja :cao:

ja kada dobro zavrsno izgazim silazu i pre posavke pokrivnog najlona bacam psenicu jecam i mekinje.. jer cuo sam da to upija vazduk koji je suvisni i posle preko najlona redjam gume inace koje sam uzeo od vulkanizera :haha: cinim mu uslugu...i nekako mi je to najlakse posle za skidanje... jedina mana je to sto kokoske naprave male rupice .. ali i za to ima resenje :ppozdrav:

jel neko probao da ubaci malo suncokreta u seme silaznog kukuruza pri sejanju, pa silirao tu mesavinu?

Na 1 vreću semenskog kukuruza ubaciš 1 kg suncokreta.Dobijaš silažu-koncentrat

radio je jedan bivši stočar iz moje okoline samo je bila jako prljava njiva pa nije bio neki prinos,pomeni bi bilo polje sejati pola njive kukuruz pola suncokret nego mešati seme

Ja mislim da to sa suncokretom i nije dobra ideja,jer se suncokret silira do cvetanja,i kako uskladiti onda da suncokret ne procveta a kukuruz da bude idealan za silazu.
A to da dobijes koncentrat je smesno :D nzm dal se covek zeza ili stvarno misli ozbiljno :sta:

Kukuruzna silaža ima oko 8% proteina, a silaža od kukruza+suncokret ima 12-12.5% proteina

a kako potrefiti faze siliranja?
ja tu ne vidim neku proizvodnju sem za neke male kolicine.
Nisam cuo nigde ni da to rade,ucio sam samo da je suncokret moguca zamena za kukuruznu sialzu ali da se silira do cvetanja.
p.s.standard silaza i koncentrat od 15-16% proteina i udri :)

cika_jova je napisao(la):
jel radio neko prakticno ili se svi slazemo u teoriji da je to extra :sta:
Radio ja stim što sam ubacivao suncokret odokativno /ne znam kolko/ a njive su mi mahom čiste pa obično izbegnem prskanje folijarno /dosta zavisi od godine/. Uglavnom je silaža `i miris i ukus`!

Ja bih imao jedno pitanje> NA najlon preko silaze bacio sam gume, aLi nekih 30 cm se pokvarila sve ali to nije sve, dole po silazi ima plavi i crveni krugovi od velicine jajeta pa vece, ima gde ude u sirinu precnika 20-30 cm i debljine 6-7. da li mozda neko zna za uzrok i da li se desava, a stavljen je SILAL i kukuruz je Mikado. Hvala

Sigurno da fermentiranje nije islo kako treba, a moze biti da kao rezultat je doslo do razvijanje mufe i gljivica. U svakom slucaju prije nogo pocnes bacat uzmi uzorak i odnesi na analizu.
Moje misljenje je da je doslo do razvijanja mufe ili pljesni, kao rezultat neadekvatnog zatvaranje silaze, kao i rezultat nedovoljnog nabijanj silaze prilikom pripreme.
Karakteristika mufe i pljesni je da stvara tu kapu silaze koja je propala, a rezultat je djelovanja zraka odnosno kisika koji je ulazio radi neadekvatnog hermetickog zarvaranje, te kao i rezultat prevelikog djelovanja suncevih zraka. Zbog toga se silaza mora pokrivati dvostukim slojem najlona. Prvi je najlon koji se koristi prozirni lagani, a na njega se poslje stavlja debeli najlon koji je s jedne strane crn a s druge bijele boje, s tim sto crna strana najlona ide dolje, a bijela gore. Tako isto i bocne strane silaze moraju biti zatvorene.
Ukoliko se ne zatvori kako treba, dolazi do nastajanje raznih tipova mufe ili pljesni koje su u velikom broju prisutne i razlicitih su vrsta. Karakterizirane su tim bojama poput zute, plave, crvene, sive, a to su boje kolonija spora pljesni.
Takva silaza nije pogodna kako za prehranu zivotinja, nije preporucljivo ni udisati zrak prilikom manovriranja s silazom, jer udisanjem unosis veliku kolicinu spora u respiratorni sistem, koji opet mogu izazvati razlicite patologije.
Kod prehrane zivotinja ovakvom silazom, riskira se (ovisno o kojim se sve pljesnima radi) poremecaj u probavi, disnom sustavu, abortusu, zaostajanje posteljice, bolesti bubrega i jetre, otrovanja i sl.
Takodjer je opasno radi pojave mikotoksina koji se opet mogu naci u mljeku zivotinja hranjenih ovakvom hranom, koje kao karcenogeni produkti mogu jako stetno utjecati na zdravlje ljudi.
Pozdrav.

Aca.Jevrem je napisao(la):
Ja bih imao jedno pitanje> NA najlon preko silaze bacio sam gume, aLi nekih 30 cm se pokvarila sve ali to nije sve, dole po silazi ima plavi i crveni krugovi od velicine jajeta pa vece, ima gde ude u sirinu precnika 20-30 cm i debljine 6-7. da li mozda neko zna za uzrok i da li se desava, a stavljen je SILAL i kukuruz je Mikado. Hvala
Kao si zadovoljan sa Mikadom, ja ga sejem zadnje 3 godine i prezadovoljan sam. Sto se tice kvarenja silaze odmah ispod najlona to je sigurno zato sto nije dobro pritisnut najlon. Ja pokrivam najlonom i preko 3-4cm pesak. Jeste mozda nezgodno prilikom otkrivanja, gde toliki pesak, ja ga stavljam pored silosa i dogodine ga opet koristim. Nikada nisam koristio nikakve inokulante, nisam imao potrebe. Bitno je da se silaza razvuce u sto tanjem sloju jer se tada najbolje gazi. Ja kada izrucim prikolicu razvucem u sloj nikako deblji od 10cm i samo dobro gazenje. Ove godine mi je posebno dobro sabijena silaza, slikacu sutra pa kacim slike. Pozdrav.

Nazad
Vrh