Kukuruzna silaža

Ovde siliraju danima kod Zlatice,ili tu negde u okolini ,traktori i kamioni samo vuku,nema od kukuruza nista pa bar u silazu da ode.E sad gde ide tolika silaza ja nzm.

Ja sam mislio u srijedu. Komsija kaze da ce silaza biti kisela ako je sad napravimo a zrno je jos uvijek u mlijecnoj fazi. Da li neko ima iskustva sa tim?

Mi krećemo sredinom ili krajem sledeće nedelje.Dolazi ekipa sa Jaguarom i kamionskim prevozom pa nema hoćeš-nećeš nego radiš dok su tu.

Uradili juče i prekjuče, bukvalno se moraš napregnuti da nađeš zrno u prikolici. Valjda će stoka preživeti na njoj. Izmerili jednu kikindu i vagnula je oko 1000 kg, kad je redovna godina ima oko 1800 kg u njoj. Inače masovno ljudi prodaju jutro za 100-150 eura samo da nemaju dalji trošak. I mi gledamo šta ćemo sa ostalim kukuruzom.

Nije mi bilo do slikanja, samo jedna slika ove godine.

x4p5Z4u.jpg

Sent from my SM-A725F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Procitah na nekom sajtu da ako zrno je u mlijecnoj fazi ne bi bilo lose dodati slamu. Da slama upije sokove i sprijeci se gubitak materija. Da li je neko radio nesto slicno?

Faza zrenja zrna je ključna kad se radi silaža. Ako je zrno u melčmoj fazi nije dobro raditi silažu. Fermentacija ima drugačiji tok, veći su gubici usled cedjenja sokova i više se kvari nakon otvaranja.

Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka

Kljucna je u normalnoj godini. Danas kad smo silirali 95% kukuruza je jalovo. Tako da faza ne igra neku ulogu. Na 1.3 ha jedva 10 dubrava 2.5t. Uzas za mojih 10 godina kako siliramo nismo nikad losiji kukuruz imali.

Neće silaža još 10-15 dana, kukuruz izlazi iz mleka. Imao je potencijal samo takav, ali su klipovi mahom nedovršeni i zakržljali. Imaće zrna za fermentaciju i neće biti loš kvalitet silaže ali daleko je od idealnog.
Evo i 4 klipa ubrana redom iz sredine njive.
Послато са S42 помоћу Тапатока
78a40aee60b225f3321d29d3a08f9bb1.jpg

Poslednja izmena:
Mi sutra startujemo, kukuruz je u ku.cu, svakoga dana sve gori i gori pa mora da se reaguje na vreme.Dve nedelje ranije u odnosu na prethodne godine.

Petre ovo je odlican kukuruz, danas kod druga radili tuga i zalost, mozda 10% biljaka ima neki minijutarni klip ovo sve jalovo i stabljika tanka mala...

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka

I ja sam u nedoumici sta da radim,gde je kukuruz jalov osusio se preko pola stabljike. A gde ima klipova jos su zeleni 3/4 i zrno je u mleku... Odnos jalovih i sa klipom je 20-80.

Nemojte me pogrešno shvatiti, ne kukam. Samo kažem da je daleko od dobrog i da odnos uloženo dobijeno nije neka sreća.

Послато са S42 помоћу Тапатока

Ako pokisne pocetkom sledece sedmice malo ce doci sebi, visoke Fao grupe mogu sacekati potencijalnu promjenu vremena, ostalo treba resavati sto pre pa koliko bude

Kod mene gotova silaža.Nikad brže, nikad lakše.Za sat ipo napunili i iskipovali 4 kade, cca 20 zmajevki.Ostaje za sutra razgrtanje i gaženje, nemam slika, kasno je ekipa došla da radi, uhvatila nas noć.Upoznao sam neke nove ljude i jednog cenjenog člana foruma.

Kod mene gotova silaža.Nikad brže, nikad lakše.Za sat ipo napunili i iskipovali 4 kade, cca 20 zmajevki.Ostaje za sutra razgrtanje i gaženje, nemam slika, kasno je ekipa došla da radi, uhvatila nas noć.Upoznao sam neke nove ljude i jednog cenjenog člana foruma.
Видим код вас то у Михаљевцима популарно радити камионима...

Ко вам то ради?

Nazad
Vrh