Kukuruzna silaža

Profesore sledeće godine gušći sklop zarad više mase a mora se menjati hibrid iz komercijale u silažni.
Mikado i ostali su dobri samo za biopostrojenja a ne hranidbu stoke(a ovi kod nas ga nece ni u bio postrojenja) , nisu ameri budale , siliraju za stoku najbolji kukuruz i na pola metra visine ili cak ispod klipova , da ima sto vise zrna u silazi , kad sam tako silirao i jos sa upotrebom bakterija nikad bolje krave nisu jele silazu a ima i efekta , to mu dodje nesto kao kod ljudi sa cim se bolje radi fizicki posao sa kupusom bez mesa ili sa malo mesa ili pola kupus pola ovcetina ili junetina:) Nema puno vajde samo od stabljike kukuruza treba i zrna.

A drugo mikado kad se ostavi nije zasuskan i ne obara klip , ako je kisovita jesen proklija u klipu 15% zrna.

Kod mene na terenu mikado se do ove godine slabo sijao za silazu ili za bilo sta e onda dosla ova godina sa famoznim cenama i posejase ga ljudi i debelo zazalili. Od svih hibrida kad je dunuo vetar on je najvise polegao.

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Prva moja silaža je bila na dan kad sam pošao u školu 1.9.1992. Nakon prvog školskog dana sam popodne sa ćalom radio silažu, tj. vozikao se na traktoru. Od tad nije bilo godine da na ovaj ili onaj način nisam bio uključen u posao. Od 2005. vodim računa o silažnim hibridima i samom procesu pripreme silaže a od 2010. do danas imam nekoliko stotina analiza silaže, što moje, što ljudi kojima sam radio konsalting. Generalni zaključak je da ne postoji idealan silaži hibrid. Da bi hibrid imao visoku svarljivost mora imati nizak udeo lignina, koji mu daje čvrstinu, znači poleže pri vetru (kao navedeni mikado). Da bi dao visok prinos mora imati veliku stabljiku, samim udeo klipa je manji u silaži i niža energetska vrednost (as 160 i zp735). Dodavati inokulant u silažu je isto kao i soliti more, može da pokaže značaj kod aerobne stabilnosti nedovoljno sabijene silaže po otvaranju, u ostalim slučajevima ne opravdava ekonomska sredstva koja su uložena u njega. Najbolja silaža koju smo mi imali jeste od hibrida zp666, mala stabljika, veliki klip, odlična svarljivost ali mali prinos. Možemo polemisati o hibridima ali samo hemijska analiza i digitron pokažu razliku. Moje skromno iskustvo kaže da do sad lg helen je najstabilniji u prinosu u i kvalitetu silaže. Mikado ima najbolje izraženu stay green osobinu, mi ga radimo poslednjeg zbog toga, daje nam prostora za nepredvidjene situacije. Najbolji domaći silaži hibrid je as 140. Takođe odličan prinos i kvalitet daje pionir p0725. Bilo je tu još eksperimenata sa drugim hibridima, ali ovo je ono što se u mojim agroekološkim uslovima ustalilo kao dobar izbor sa aspekta prinosa i kvaliteta silaže.

Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka

Poslednja izmena:
Mi inakulant koristimo samo tih godina ko sto je ova kada skoro da nema klipa. Samo na zalost sve cesce su takve godine da mora inakulant.

Kod mene zp 735 ostaje kao jedini hibrid za sledecu godinu. Masa i u ovoj nesretnoj godini solidna. Prinos zelene mase i udeo zrna bolji nego kod pionira. Kombajn bolje usitni masu i traktoru mnogo lakse da radi. Analizu silaze nisam radio, a da budem iskren i da je za nijansu bolji neki drugi ne bih menjao, jer se ovaj lako i sitno isece, samim tim i dobro ugazi. lakse mi je, a nema ni kvarenja.

I danas isto, sve izgore, spasavamo sta se spasti moze...
Klip mrsav, mase ima kud i kam.
e1a1b2469456117a021ecd089955222c.jpg

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Verujem, trebalo je pre reagovati mozda.
Ovde je izmiksano, jer je sareno bilo na njivi, ma da par poslednjih prikolica je bas zeleno pa je doslo na vrh.
Na izgoreloj sarovci klip skoro da je zreo a na zelenoj ima po negde i u mleku.
Nije bilo svrhe pre seci po meni...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Da li je neko računao koliko košta kilogram silaže? Pošto nemam predstavu koliko može da košta. Jedan deo kukuruza koji imam nameravam da siliram, pa čisto da znam….

Kod vas su zakupi jeftiniji ... i ako se računa da zrno kukuruza može da se proda.. 9 tona po hektaru x 20 din ...180000 / 35-40 t/ha + troškovi siliranja

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

Bez silaze se ne moze,sto kaze matic mora se uraditi. Mene je hektar kostao oko 120 000 sa sve pripremom. E sad kolko je tona bilo po hektaru to sam bog zna :)

Kod vas su zakupi jeftiniji ... i ako se računa da zrno kukuruza može da se proda.. 9 tona po hektaru x 20 din ...180000 / 35-40 t/ha + troškovi siliranja

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka
Jesu zakupi jeftiniji ali su i prinosi manji. Kod mene u selu prosecan prinos kukuruza ove godine ce biti ispod 4t/ha. Visegodisnji prosek je ispod 7t/ha. U izuzetno dobrim godinam oko 9t/ha.

Ok, ja drugačije računam. Uloženo, plus troškovi rada i siliranja podeljeno sa prinosom, to je prizvodna cena, koliko je mene koštalo. A to šta bih mogao sa tom njivom, kukuruzom i svojim životom, to je neka druga računica. Sad sam u ovoj priči i bez silaže nema dobrog ni jeftinog obroka.

Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh